Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Verta, hikeä ja kyyneleitä

Suomen karuun taloustilanteeseen ei ole Arkadianmäellä ehdotettu juuri lainkaan rakentavia ratkaisuja.  Valtio tulee velkaantumaan ensi vuonna ainakin neljä miljardia euroa, luultavasti paljon enemmän. Kansanedustajat sahaavat päätöksiensä kanssa edestakaisin, ja päätyvät lopulta aina vaan samoihin temppuihin: kulutusverojen nostoon, jotka sattuvat kaikkein eniten köyhiin ja alempaan keskiluokkaan. Suomen verotus on jo nyt niin tapissa, että verojen nostolla tuskin saadaan kaavailtuja tuottoja. Koska tämä loputon nyhräys loppuu, ja kansanedustajat ryhtyvät töihin, joihin kansa on heidät valinnut?

Pääministeri Stubbilla on tarjolla Helsingin sanomien mukaan vain verta, hikeä ja kyyneleitä. Tämä tarkoittanee siis jatkuvasti kiristyviä veroja ja palvelutason leikkaamista. Jatkossa pitää siis maksaa enemmän, että saisi vähemmän. Tämä on nykyhallituksen valitsema linja hoitaa talouskriisejä. Ei sillä, että oppositio olisi yhtään sen parempi: Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaa ”elvyttävää” politiikkaa, joka tarkoittaa rahan kaatamista kaivoon, jotta lyhyen tähtäimen työllisyys paranisi.

Itse ehdottaisin veren, hien ja kyyneleiden sijaan leikkauksia kohteisiin, joista leikkaaminen ei haittaa juuri ketään. Nämä leikkaukset kohdistuisivat perusoikeuksien sijaan etuoikeuksiin ja erityisasemiin. Nämä samat ehdotukset pullahtavat aina silloin tällöin uutisiin, mutta pikkupolitikoinnin takia niitä ei voida suorittaa. Mikäli haluatte verta ja kyyneleitä, äänestäkää Stubbin kaltaisia mätien rakenteiden suojelijoita. Mikäli haluatte säilyttää edes suomalaisen hyvinvointivaltion rippeet, etsikää seuraavissa vaaleissa ehdokkaita, jotka puuttuisivat ihmisten ja yritysten erityisoikeuksiin.

Esimerkkejä tällaisista erityisoikeuksista, ja niihin kuluvia summia:

Yritystuet – vähintään 1 miljardi

Omistusasujien korkotuet – 600 miljoonaa

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksutuet – 200 miljoonaa

Eläkeyhtiöiden byrokraattien työllistämistuki – 300 miljoonaa

Yhden mediatalon saamat valtionavustukset – 500 miljoonaa

Näiden erityisoikeuksien lisäksi esimerkiksi kaikkein päihteiden dekriminalisointi ja alkoholia turvallisempien huumeiden laillistaminen toisi valtion kassaan vähintään 500 miljoonaa. Siinä olisi kolme miljardia säästetty, ja vastaavia kohteita löytyy paljon lisää. Verta, hikeä ja kyyneleitä, vai erityisoikeuksien purkamista ja lainsäädännön parantamista? Tämän ei pitäisi olla kovin vaikea kysymys..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eläkeyhtiöiden byrokraattien työllistämistuki tarkoittaa lakisääteisten eläkkeiden hajauttamista useaan eri eläkeyhtiöön, vaikka ne voitaisiin aivan yhtä hyvin hoitaa yhden eläkeyhtiön alla (esim. Kevan). Tämä hajauttaminen maksaa arvion mukaan 300 miljoonaa, ja sillä ei saavuteta yhtään mitään.

Matias Härkönen

Joskus sitä oikeasti ihmettelee, että miksi ne ei tuolla saa mitään aikaan. Miksi kukaan ei uskalla rohkeasti ehdottaa mitään? Kieltoja, rajoituksia, byrokratiaa ja tukia kaikelle hömpälle kyllä löytyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Joskus sitä oikeasti ihmettelee, että miksi ne ei tuolla saa mitään aikaan."

Eniten ihmettelee näitä hallituksen sylikoiria täälläkin, kehuvat jopa tätä hallituksen politiikkaa ja tietenkin päähallituspuolue Kokoomuksen suosiota joka on käsittämätöntä vaikka muutama prosentti olisikin propagandalisää. Näpertelyllä ei tulosta tule syntymään, mutta se näyttää olevan tarkoituskin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Suomen pitäisi nyt ottaa heti (kun viellä saa) tuhat miljardia velkaa. Laittaa sillä maa ja kansalaiset huippusuperkuntoon, ja sanoa sitten kun kaikki maat ovat konkassa, sorry, ei pysty mitenkään maksamaan mokomaa takasin ;D Siinnä sitten väännetään ja ja jne, Näinhän mm. jenkkilä tekee, ihan livenä, ja parhaillaan ;@

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ookkei,tyhjennetääs pajatso heti alkuun ja käydään läpi ne perinteiset "miksi ei":

Yritystuet – Ilman näitä tukia jää kannattavat projektit aloittamatta, yritysten innovaatiotoiminta loppuu ja työpaikat katoaa.

Omistusasujien korkotuet – Ja taas ollaan tekemässä pienituloisen lapsiperheen elämästä kallista. Sitten ei ole varaa ostaa edes uusia kumisaappaita.

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksutuet – Tämä on törkeä hyökkäys järjestäytymisvapautta vastaan. Lisäksi tällä kiristettäisiin työn verotusta.

Eläkeyhtiöiden byrokraattien työllistämistuki – Tähän on hankala keksiä mitään, kun bankstereista ei kuitenkaan kukaan tykkää. Mutta viisastellaan vaikka, että "ei kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin".

Yhden mediatalon saamat valtionavustukset – Ilman puolen miljardin verorahoitteista mediataloa meillä ei ole sananvapautta.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Olen samaa mieltä yritys- ja omistusasumisen tuista, mutta mitenkäs nuo muut. Järjestymisvapaus voidaan pitää, mutta ei sitä vasiten tarvitse tukea, jos ei sen hyödystä ole mitään näyttöä. Suomen byrokratiasta saisi muutenkin jo karsia paljon pois ja työntekoa sillä saralla tehostaa, vaatia enemmän ja tehokkaampaa tapaa toimia.

Mutta se, että puhut YLEstä ja sananvapaudesta samassa lauseessa on naurettava väite. Se on todella väärin ja kaikkea muuta, että YLEn propagandaa tuetaan verorahoilla ja yleveroa nostetaan koko ajan vain lisää, niin että pienituloinenki joutuu maksamaan sen enimmäissumman. Luulisi että verorahoilla rahoitettu yritys tarjoaisi monipuolisempaa ja puolueetonta sisältöä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitäs tähän nyt sanoisi, sarkasmi on vaikea laji. En ilmeisesti vetänyt tarpeeksi överiksi, kun lähinnä poimin tuohon jo aiemmin noiden ideoiden vastustamiseen käytettyjä argumentteja.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

No nämähän ne syyt ovat. Ne ovat jo niin kiinteä osa suomalaista poliittista liturgiaa, että normaalijärjelläkin varustettu yksilö haksahtaa niihin kerta toisensa jälkeen, jos ei uhraa aiheelle enempää ajatuksia.

Ylen tukien perusteluissa voisi ottaa esiin tärkeät urheilukisat ja laadukkaan journalismin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Luin tuossa juuri Kimmo Sasin (Kok) artikkelin Aamulehdestä jossa hän perusteli miksi Suomen pitää nyt säästää ja korottaa veroja jotta budjetti saataisiin tasapainoon. Sasi ei vain halunnut huomata tai mainita että kysyntälaman aikana julkiset säästöt sekä veronkorotukset vain alentavat ostovoimaa joka aiheuttaa työttömyyttä varsinkin palvelusektorille ja kaupan alalle joka taas aiheuttaa lisäsäästötarvetta ja verojenkorotuksia seuraavan budjetin tasapainottamiseksi. Tukevasti Kreikan tiellä olemme niin pitkään kun roikumme EKP:n käskytettävänä.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Euron jäykkyys ei ole ainoa syy kurjaan talouteen, toki se pahentaa kurjuutta. Kurjuuden lähde ei kuitenkaan suoraan ole euro vaan viennin sakkaus. Valtion budjetissa on niin paljon kohteita, joissa rahaa heitetään kippiautolastillisia kaatopaikalle, että näitä kohteita vähentämällä Suomi voisi kevyesti säilyttää nykyiset palvelut ja pysyä eurossa, ja vielä alentaa verotusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset