Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kokoomuksen kaksinaismoralismi

  • Aikamoista kaksinaismoralismia.
    Aikamoista kaksinaismoralismia.

Kokoomus on rikkaiden puolue. Tästä yhden malliesimerkin antaa Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö, jonka Facebook-viesteistä rikkaita suosiva kaksinaismoralismi on selkeästi nähtävissä.

Otetaanpas kaksi tosielämän tapausta: Sosiaalitukia nostava ihminen, jolla ei ole aikomustakaan mennä töihin, ja palkkatulonsa osinkoina nostava ihminen. Kummassakaan tekijä ei tee mitään laitonta, mutta tekijän voidaan sanoa hyväksikäyttävän järjestelmää. Sosiaaliturvan tarkoitus on tukea työtöntä työttömyyden hetkellä, eikä mahdollistaa pitkäaikaista turvaverkoissa löysäilyä. Toisaalta työstä kuuluu maksaa veroa ansiotuloveron verran, eikä osinkoveron verran.

Rikkaan tapauksessa Männistö peräänkuuluttaa lakien noudattamista ja asian esille nostaminen on "ajojahtia", mutta köyhän tapauksessa vaaditaan voimakkaasti porsaanreikien tukkimista ja syytetään tekijää vapaamatkustajaksi. Tämä on kyllä kokoomuslogiikkaa selkeimmillään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Näin on. Tämä on sitä kokoomuslogiikkaa parhaimmillaan. Sehän on selvää, että ei Kokoomus köyhien asiaa aja pätkääkään.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Yritys maksaa veroa voitoista, osakkaat osingoista ja työntekijä palkasta. Yksityisyrittäjä voi joskus valita millä tavalla hän tulouttaa itselleen palkan/osingot.

En lähtisi vertaamaan yksityisyrittäjää vapaamatkustajaan. Siinä on semmoinen ero, että toiselle joku maksaa tämän työpanoksesta tai tuotteista ja toiselle yhteiskunta maksaa joutenolosta.

Jyrki Paldán

Osinkoja voi saada myös joutenolosta.

Ja jos riskistä täytyy maksaa niin eikö samantien voitaisi korottaa sosiaaliturvaa pariinkymmeneentuhanteen sillä ehdolla että sosiaaliturvaa nostavat pelaavat joka kuukausi Venäläistä rulettia ennen kuin saavat tukensa? Silloinhan voitaisiin sanoa että ihan asiallisesti vain palkitaan riskistä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toinen, millä suuria tuloja perustellaan, on vastuu. Eräs kaveri kertoi sanoneensa lääkärille, joka vetosi oikeuttaan korkeaan palkkaan sillä, että hän on vastuussa toisen ihmisen hengestä, että henkilöjunan veturinkuljettajalle se vasta iso palkka kuuluisikin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #4

Joskin lääkärinkin palkka on aivan mitätön verrattuna siihen palkkioon mitä suuret omistajat saavat joutenolostaan(eivät välttämättä ole jouten, mutta saisivat palkkionsa vaikka olisivatkin). Siinä missä lääkärin palkka on ehkä 5-10 kertaa pienintä minimipalkkaa korkeampi, voi suuromistaja kuitata joutenololla useampisatakertaisen palkkion lääkäriin nähden. Voidaan keskustella onko lääkärin palkka perusteettoman korkea, mutta omistamisella elävä ökyrikkaiden luokka on aivan absurdeissa sfääreissä.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Jopa Kokoomuksen mielestä palkkatulon nostaminen osinkoina on moraalitonta veronkiertoa, ja lakia tiukennettiin. Kaksinaismoralismia on se, että porsaanreikiin suhtaudutaan eri lailla rikkaan ja köyhän tapauksissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset