Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kieltolaki aiheuttaa päihdeongelmat

Minna Passi kirjoitti Helsingin Sanomissa päihteisiin liittyvistä ongelmista otsikolla ”Jokainen huumeiden viihdekäyttäjä on ongelma”. Hän kuvailee päihteisiin liittyviä ilmiöitä, kuten ongelmakäyttäjien surkeaa asemaa, väkivaltaa, epäilyttäviin tyyppeihin sekaantumista, ihmiskauppaa ja kiinni jääneiden elämän tuhoutumista. Nämä kaikki ovat ikäviä ilmiöitä, sen voimme kaikki myöntää. Lopuksi Passi tilittää: ” Huumebisnes on kokonaisuudessaan orjuuttava, ruma ja vastenmielinen” ja sysää merkittävän vastuun tästä vastenmielisyydestä huumeiden viihdekäyttäjille, mikä näkyy jo kirjoituksen otsikossa.

Tarkkaan ottaen Minna Passi ei kuvaillut suoraan päihteisiin liittyviä ilmiöitä, vaan päihteiden KIELTOLAKIIN liittyviä ilmiöitä. Jokaikinen hänen kuvailemansa ongelma on suoraa seurausta siitä, että nykyiset päättäjät ovat antaneet joidenkin päihteiden kaupan rikollisten kontrolliin, sen sijaan, että kauppa olisi valtion kontrollissa. Nämä Passin kuvaamat ilmiöt olisivat aivan marginaalisia, jos päihteiden käyttäjät saisivat nautintoaineensa esimerkiksi apteekista.

Miettikääpä, millaista oli esimerkiksi alkoholin kieltolain aikana. Tällöin kohtasimme paljon samoja ongelmia kuin nyt muiden päihteiden kanssa: hirvittävää päihteen väärinkäyttöä, väkivaltaa, trokausta ja vankilatuomioita. On vaikea käsittää, minkä takia päihdekaupan kontrollin antaminen rikollisille on joillekin piireille niin tärkeää, kun se historian perusteella tiedetään surkeaksi ideaksi.

Ainoa tapa saada päihderikollisuus aisoihin on laillistaa päihteet, ja saada niiden myynti valtion kontrolliin. Tavallisten käyttäjien vainoamiseen käytetyt rahat pitäisi käyttää mielummin ongelmakäyttäjien hoitamiseen, ja myynnistä saadut verotulot voidaan käyttää vaikka valtion talouden ammottavien aukkojen paikkaamiseen tai verotuksen keventämiseen. En väitä, että päihteiden laillistaminen johtaisi kaikkien päihdeongelmien poistumiseen. Tällöin voitaisiin kuitenkin ohjata resurssit merkittävästi nykyistä tehokkaammin. Kuitenkin suurin osa päihteiden aiheuttamista ongelmista poistuisi, sillä suurin osa niistä johtuu päihteiden kieltolaista.

Päihteiden käyttäjät eivät ole ongelman aiheuttajia, vaan suurin yksittäinen päihdetragedioita synnyttävä tekijä on päihteiden kieltolaki. Totuudenmukaisempi otsikko Passin kirjoitukselle olisikin ”Jokainen kieltolain kannattaja on ongelma”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Minusta tuli huumepoliittinen toisinajattelija v.1968 ollessani 14 vuotias nuorukainen. tapahtui kun poltin ensimmäistä kertaa hasista. Vaikutus oli tyystin erilainen kuin odotin, mutta oivalsin silloin että eihän tässä aineessa eikä olotilassa ole mitään pahaa tai rikollista.

Minun ei ole tarvinnut kääntää takkiani - ei ainakaan vielä. Nyt, 61 vuotiaana, huumepoliittinen kantani on edelleen sama. Toki tämän matkani aikana ajatukseni ovat jalostuneet ja terävöityneet ja joissakin asioissa olen joutunut muuttamaan käsityksiäni

Nuorempana ajattelin valheellisen huumepropagandan ja huumelakien olevan kollektiivisen typeryyden seuraus. Vanhemmiten ymmärsin, että globaali huumekieltolaki onkin varsin nerokkaasti viritetty rahasampo, joka luo rahaa "tyhjästä".

Jokainen viihdekäyttäjä on ongelma huumekieltoa kannattavalle, koska hän on eräänlainen elävä esimerkki huumekieltojen tarpeettomuudesta. Kieltolakiaktivistit haluavat nähdä jokaisen huumeisiin koskeneen rappiolle ajautuneena aineen orjana.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Allekirjoitan täysin mitä ajattelet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset