Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Nuorten Eläkesäätiö

Olen kirjoittanut nykyisestä eläkejärjestelmästä muutamia kirjoituksia, joiden pääsanoma on, että nykyjärjestelmä on epäreilu nuoremmille sukupolville. Tämä johtuu siitä, että työeläkejärjestelmän alkuaikoina työeläkemaksut ovat olleet liian pieniä, eivätkä suuret ikäluokat ole siis säästäneet oman työuransa aikana riittävästi rahaa omia eläkkeitään varten. Tämä epäreiluus koskee jossain määrin kaikkia 60-luvulta lähtien syntyneitä ihmisiä. Suurimmat hyötyjät ovat 40-50-luvulla syntyneet.

Ensimmäisessä eläkekirjoituksessani laskin, että keskiverrolle diplomi-insinöörille kuuluisi 13000e kuukausieläke, mikäli DI saisi maksamansa maksut itselleen korkoa kasvamaan, kun nykyjärjestelmän mukainen eläke on 2000-3000 euroa. Laskelman perusoletuksia, kuten korkotasoa ollaan kritisoitu, mutta peruslaskelmaa ei ole kukaan juuri edes pyrkinyt horjuttamaan, sillä se pitää paikkansa.

Olen pohtinut ideaa, jolla nuoremmat saisivat paremmin heille kuuluvan eläketason. Idean nimi on Nuorten Eläkesäätiö. Nuorten Eläkesäätiö on uusi eläkesäätiö, johon otettaisiin alle 35-vuotiaita työllistävien työnantajien työntekijät. Tällöin ensimmäiset vanhuuseläkkeet tulevat maksuun 30 vuoden päästä, ja säätiöön talletetut lakisääteiset maksut kasvaisivat siis korkoa korolle koko tuon 30 vuoden ajan. Tällöin säätiöön osallistujien eläketasot vastaisivat paremmin tuota ensimmäisen blogini peruslaskelman mukaista moninkertaista tasoa.

Tämä idea on mahdollista toteuttaa, sillä oman eläkesäätiön perustaminen on lain mukaan mahdollista ja sinne voi ohjata lakisääteisiä maksuja. Olennaista Nuorten Eläkesäätiössä on, että pystyisimme joko laskemaan säätiön jäsenien eläkemaksuja ja/tai nostamaan eläkkeitä. Tämä on Suomessa kankeaa, mutta tällä hetkellä selvittelen mahdollisuuksia kiertää lakisääteisiä maksutasoja ja/tai eläketasoja, sillä Nuorten Eläkesäätiön idea katoaa, ellei kerättyjä maksuja saada hyvitettyä jäsenille selvästi korkeampina eläkkeinä tai matalampina maksuina.

Tämä on vasta idea-aihio, jota selvittelen tämän vuoden aikana. Jos tällainen idea kiinnostaa, minuun voi olla yhteydessä.

EDIT (4.3.2015): Tämä pohdiskeleva idea on todennäköisesti toteuttamiskelvoton, sillä vaikka lakisääteiset maksut saisi omaan säätiöön tai eläkekassaan, kassoilla on yhteisvastuu kaikista eläkkeistä ja tätä vastuuta tasataan tasausmaksuilla. Oma eläkekassa saisi siis vain pienen osan jäsentensä maksuista, ja suurin osa käytetään muiden eläkkeisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitenkäs Viskipuolueen rekisteröinti edistyy?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Korttikeräys on hyvässä alussa. Arvioni mukaan niitä on noin 500. Itselläni niitä on 335, osa on toimistolla ja osa on tuntemattomilla. Uskoisin kyllä että pääsemme puoluerekisteriin syksyllä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset