Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Nuorten ryöstö - loppumaton luonnonvara!

Raimo Ilaskivi kirjoitti tänään blogiinsa, kuinka eläkkeiden niin kutsuttu raippavero edustaa kateutta. Lausunto ei voisi olla kauempana totuudesta ja hän nimesikin kirjoituksensa vitsikkäästi “Kateus - loppumaton luonnonvara”. Olisin kommentoinut itse blogiin kriitiikkiä tästä heppoisesta näkemyksestä, mutta Ilaskivi on estänyt kommenttini, koska olen kritisoinut hänen heikkoja eläkenäkemyksiään jo aiemmin.

Työeläkemaksut ovat nousseet 60-luvulta viidestä prosentista nykyiseen 24 prosenttiin bruttopalkasta. Ilaskivi itse on työskennellyt pienten eläkekulujen aikana, joten häntä eläkemaksujen räjähdyksenomainen lähes viisinkertaistuminen työeläkejärjestelmän alkuajoilta ei ole koskenut. Hän siis tyypillisen suomalaisen poliitikon tapaan ei välitä muista ihmisryhmistä p*skan vertaa, ja puolustaa vain oman viiteryhmänsä ansiottomia etuoikeuksia. Myöntääkö joku lukijoista, että on oikeudenmukaista luvata jollekin ikäryhmälle jokin tietty etuuden taso, jos tämä johtaa seuraavien ikäryhmien maksujen viisinkertaistumiseen?

Tosiasiallisesti eläkejärjestelmän yleispiirre on työtätekevien ihmisten ryöstö, eikä kateus. Tämä koskee erityisesti nuoria, mutta osaltaan eläkejärjestelmän rakenteesta ovat kärsineet kaikki 60-luvulta lähtien syntyneet. 60-70-luvuilla syntyneet voivat todeta tämän tarkastelemalla luvattujen eläkkeiden jatkuvaa leikkausta sekä eläkemaksujen jatkuvaa nostoa. Eläkejärjestelmämme on rakennettu siten, että siitä hyötyvät massiivisesti ikäluokat, joiden työssäoloaikoina eläkekulut ovat pienet ja järjestelmästä kärsivät suuresti ne ikäluokat, joiden työssäoloaikana eläkekulut kasvavat.

Meille nuorille kävisi vallan mainiosti järjestely, jossa saisi valita, kuuluuko nykyiseen järjestelmään vai saako lakisääteiset eläkemaksut itselleen säästöön omalle tilille. Tämänhän pitäisi käydä myös eläkeläisille, jos eläkeläiset kuvittelevat, että he ovat säästäneet eläkkeensä itse rahastoihin. Todellisuudessa tämä johtaisi koko työeläkejärjestelmän romahtamiseen alta aikayksikön, sillä eläkekulut ovat noin 25 miljardia vuosittain ja eläkesäästöjä on vain noin 180 miljardia. Tämä tarkoittaa, että ilman uusia maksuja järjestelmä romahtaisi alle vuosikymmenessä.

Koska me nuoremmatkaan emme halua eläkeläisten elämästä sietämätöntä, eläkkeitä tulee leikata suurista eläkkeistä lähtien. Tähän Ilaskiven haukkuma nykyinen raippavero sopii vallan mainiosti, mutta tämän lisäksi tarvittaisiin eläkekatto tai eläkkeiden verotuksen reilu kiristys, jotta järjestelmän epäoikeudenmukaisuutta saataisiin korjattua nykyistä enemmän. Eläkkeiden leikkauksista säästyneet rahat tulee käyttää eläkemaksujen laskemiseen.

Tämä ei tarkoita, että vastustaisin korkeita tuloja sinänsä, sillä kannatan ehdottomasti työn verotuksen laskemista myös hyvätuloisilta. Vastustan ainoastaan tuloja, jotka rahoitetaan verovaroin, eivätkä ole siis tulonsaajan itse ansaitsemia. Tällaisia ovat esimerkiksi eläkkeet.

Mikäli hyvätuloisten eläkeläisten asenne vastaa Ilaskiven asennetta, jossa eläkkeet ovat ansaittuja etuuksia, joista ei voi leikata, meidän nuorten eläkemaksumotivaatio romahtaa täysin, ja samalla romahtaa myös suomalainen työeläkejärjestelmä. Jos reilun keskustelun ja virheiden myöntämisen sijaan hyvätuloiset eläkeläiset ja heitä mielistelevät vallanhimoiset ruskeakielet tarjoavat meille pelkkää kasvavaa eläkemaksutaakkaa, nousevaa eläkeikää ja banneja blogeihin, me löydämme kyllä keinot välttää osallistumasta nykyiseen kusetuseläkejärjestelmään esimerkiksi muuttamalla toimintamme yritysmuotoon tai siirtämällä työpaikat muihin maihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomen taloushistorian pahin lama alkoin vuonna 2008. Eläkeläiset saivat juuri ennen laman iskemistä sovittua itselleen huippueläkkeet. Työssäkäyvät kärsivät laman seuraukset, työttömyyden, alentuvat palkat, ym.

Ei pitäsi eläkeläisten tässä pahassa lamassa, jolle vielä ei ole edes loppua näkyvissä, valittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset