Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Opiskelijajärjestöt rikkovat lakia

Opiskelijatoiminta nojaa usean eri tason toimintaan. On olemassa ylioppilaskuntia, ainejärjestöjä, osakuntia, kiltoja sekä monia muita. Lähes kaikilla toiminnan tasoilla törmää erilaisten tapahtumien järjestämiseen, ja usein tapahtumissa tarjoillaan tai myydään alkoholia.

Opiskelijajärjestöjen toiminta alkoholin suhteen on laitonta. Tämä on sinänsä ihan luonnollista, koska lakien noudattaminen tekisi esimerkiksi juhlien järjestämisestä täysin mahdotonta. Oikeusvaltion periaatteita tulisi kuitenkin noudattaa, ja lakien tulisi koskea samalla lailla kaikkia. Listaan tässä kirjoituksessani joitain yleisiä lain rikkomisen muotoja. Listaamani asiat ovat kaikille opiskelijoille, poliisille ja verohallinnolle varmasti yleisessä tiedossa. Kukaan ei vain ole asiaan puuttunut. Aiheeseen liittyvä lainsäädäntö on vain kokonaisuudessaan niin typerää, että kaikkien on pakko katsoa sitä läpi sormien.

Usein opiskelijajärjestöt ostavat juomia Tallinnasta maksamatta alkoholiveroa. Tämä on erittäin lainvastaista, sillä valmisteveroja maksamatta alkoholia saa tuoda ulkomailta ainoastaan henkilökohtaiseen käyttöön. Toiminta täyttää selvästi veropetoksen tunnusmerkit, sillä jo pienet opiskelijajärjestöt hyötyvät tästä tuhansia euroja vuosittain. Joissain tapauksissa voitaisiin puhua jo törkeästä veropetoksesta, josta maksimirangaistus on jopa neljä vuotta vankeutta. Jotkut yrittäjäjärjestöt ovat saaneet vastaavasta toiminnasta veropetossyytteitä, mutta opiskelijajärjestöjä ei ole tietojeni mukaan vielä toistaiseksi tästä kaikilla tiedossa olevasta asiasta syytetty.

Opiskelijajärjestöt myös myyvät ostamaansa alkoholia (yllätys!). Alkoholia tarjoillaan usein juhlissa, joihin myydään lippuja, mutta järjestöt järjestävät myös paljon yleisiä juhlia, joihin kuka tahansa voi ostaa lipun ja juhlissa myydään halpoja Virosta tuotuja alkoholijuomia. Tyypillisesti oluen tai siiderin hinta on yksi euro.

Alkoholin myyntiin tarvitaan anniskelulupa, jota opiskelijajärjestöillä ei tietystikään ole, vaan opiskelijat myyvät juomansa juhlissa täysin ilman lupia. Tämä on luonnollista, sillä opiskelijajärjestöt eivät lupia toimintaansa koskaan saisi. Opiskelijajärjestöt eivät noudata minkäänlaista anniskelulainsäädäntöä, koska anniskelulainsäädäntö on järjetön. Poikkeuksena tietysti tapahtumat, jotka järjestetään anniskelualueilla, jolloin anniskelulainsäädäntöä suurinpiirtein noudatetaan.

Miksi kirjoitan asiasta, joka on kaikkien osallisten tiedossa?  Tärkein syy on, että haluan nostaa esiin alkoholilain järjettömyyden. Kuka hullu säätää lakeja, joiden noudattaminen muuttaa täysin hyväksyttävän ja normaalin toiminnan mahdottomaksi? Toinen syy on, että kannatan oikeusvaltiota. Oikeusvaltiossa lait ovat samat kaikille, eikä tietty eturyhmä saa harjoittaa systemaattisesti lainvastaista toimintaa.

Nykyiset eduskuntapuolueet ovat siis päätöksillään luoneet olosuhteet, jossa opiskelija-aktiivit, jotka ovat vastuussa satojen tai parhaimmillaan tuhansien ihmisten toiminnasta, ovat yksiselitteisesti rikollisia. Poliisi tietää toiminnan laadun aivan varmasti, mutta ei puutu asiaan. Ilmeisesti opiskelijajärjestöt ovat muita tasa-arvoisempia.

Olisikohan jo aika muuttaa nykyistä alkoholilainsäädäntöä tolkullisempaan suuntaan, ettei aktiivisia nuoria ihmisiä tarvitsisi pitää rikollisina? Järjetön, toimeliaisuutta kuihduttava ja holhoava alkoholilainsäädäntö tarvitsee täydellisen remontin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kiellän tässä nyt julkisesti etten ikinä eläessäni ole hakenut Helsingin yliopiston piirissä toimivan perinteikkään ainejärjestön maksamalla matkalla ja sen rahoilla Eckerö Linen päiväristeilyllä Tallinnaan yhteensä useilla tuhansilla euroilla alkoholijuomia ja myyneeni niitä opiskelijoiden iltatilaisuuksissa yhden euron annoshintaan (jotain kalliimpia juomia en myynyt 1,5e hintaan).

Noilla tekemättömillä matkoilla en koskaan ajatellut rikkovani lakia. En myöskään koskaan ihmetellyt sitä miksi alkoholivero on Suomessa niin paljon korkeampi että kannattaisi lähteä Viroon hakemaan hiki otsalla viinoja.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Hyvä ettet sinäkään ole rikkonut lakia. Olisi hullua, että yleisesti hyväksytty toiminta olisi laitonta!

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset