Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Äänestäjä, ota pääsi pensaasta

Nyt vaalien alla puolueet ja ehdokkaat ovat kilvan vaatineet byrokratian ja turhan sääntelyn alasajoa. Ylen vaaligalleriassa vähintään joka toinen ehdokas mainitsee liiallisen byrokratian purkamisen ja turhan sääntelyn. Suosittelisin jokaista äänestäjää pohtimaan ihan oikeasti, kuinka uskottavaa tämä on.

Nykyiset Arkadianmäellä hourailevat byrokratiapuolueet kun ovat rakentaneet tämän nykyisen säädösviidakon, ja ovat pitäneet jokaista pikkutarkkaa säädöstä hyvänä ideana! Kuinka todennäköistä on, että eduskuntapuolueet pystyisivät kääntämään suuntaansa yhtäkkiä 180 astetta? Tyypillisesti takinkääntö on toki eduskuntapuolueille enemmän sääntö kuin poikkeus tiukan epädemokraattisen puoluekurin takia, mutta takinkäännöt menevät järjestelmällisesti vaalilupausten suunnasta puolueen vanhaan jäykkään linjaan, ei vanhasta linjasta populististen vaalilupausten suuntaan.

Uudesta alkoholilaista, jonka takia yritykset joutuvat muun muassa repimään teippejä autoistaan, ei ole edes muste kuivunut, kun lain puolesta äänestäneet pölhöpopulistit julistavat Suomessa olevan liikaa sääntöjä. No tottakai niitä on liikaa, kun niitä säädetään liikaa.

Eduskuntapuolueiden päätöksenteko tuntuu perustuvan täysin harhaluulolle, että sääntelyllä voidaan kontrolloida kaikkea, vaikka todellisuudessa poliitikot eivät ole osanneet tehdä päätöstensä vaikutuksista yritystoimintaan riittävää arviointia. Lisäksi huonoja lakeja ei poisteta lakikirjoista, vaan niiden haittavaikutukset yritetään paikata uusilla säännöillä, mikä johtaa ikuiseen byrokratian kasvun kierteeseen..

Pidän täysin selvänä, että nykyisistä eduskuntapuolueista ei ole purkamaan suomalaista säädösviidakkoa. Joitain parannuksia tietysti voidaan näön vuoksi tehdä, mutta suureen kuvaan tuskin saadaan minkäänlaista muutosta. Usko esimerkiksi Keskustan kykyyn tehdä todellisia muutoksia on lapsenomaista uskoa joulupukkiin, joka olisi hyvä karistaa jo ennen vaaleja harteilta. Keskusta äänesti esimerkiksi alkoholilain uudistuksessa vieläkin tiukemman lain puolesta. Jos kysyy keskustalaiselta Alkon tai RAY:n monopolin tai nykyisen taksilupahärdellin purkamisesta, vastaus on varmasti ei. Todelliseen rakenteiden uudistamiseen ei Keskustalla ole tahtoa.


Jos haluat näille teippienrepijöille jonkinlaista vastavoimaa, kannattaa äänestää rohkeasti eduskunnan ulkopuolisia puolueita. Sieltä on mahdollista saada oikeasti uudenlaista tekemistä päätöksentekoon. Erityisen hyviä vaihtoehtoja ovat Viskipuolueen ehdokkaat, jotka osallistuvat vaaleihin Piraattipuolueen listoilta. Viskipuolueen vaaliohjelma sisältää runsaasti konkreettisia sääntelyn vastaisia toimia, joilla on todellista vaikutusta yritysten toimintaympäristön paranemiseen. Suosittelen lämpimästi tutustumaan ohjelmaan tästä linkistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Näen jo silmissäni lehtiotsikot, kuinka keskiolut siirretään Alkoon ja kaikki kansalaiset yllättyivät!

Tapani Lahnakoski

On surkuhupaisaa katsoa, kun silloin tällöin näytetään vilaus jonkin valiokunnan kokouksesta tai ei itse kokouksesta mitään, kun ne ovat salaisia, mutta vilaus kokoushuoneeseen kuitenkin.

Millaiset kasat paperia onkaan kannettu edustajien viereen pöydälle! Virkamiehet suoltavat tätä tavaraa tolkuttomasti eikä kansanedustajilla ole aikaa eikä kykyä omaksua moista määrää paperikasan sisältöä, että voisivat mitenkään tehdä päätöksiä todelliseen tietoon perustuen. Täysistunnossa sitten kumileimataan muutama kymmenen lakia tuossa tuokiossa.

Virkamiehet ovat oivaltaneet, että mitä enemmän he ehdotuksia laativat sitä vähemmän edustajat pystyvät niihin niihin paneutumaan ja läpi menevät, että kilahtaa.

Onhan sitten lakeja, joihin media ihastuu ja niistä sitten kailotetaan vähän aikaa. Yleensä ne ovat tarpeettomimmasta päästä eivätkä vaikuta taloudenpitoomme.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eduskunnan istuntojen seuraaminen on paras tapa murentaa uskoa demokratiaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset