Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki on lähtökohtaisesti sallittua

Suomesta tulisi tehdä maa, jossa kaikki on lähtökohtaisesti sallittua. Jos on painavia perusteita kieltää tai asettaa jokin luvanvaraiseksi, tämä tulisi tehdä erityistä harkintaa käyttäen. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka tällainen yhteiskunta toimii:

Jos saat idean, ja haluat kerätä sille rahaa: internetissä ilmoitus poliisille, ja tilinumero nettiin. Keräyksen lopussa internetissä lyhyt lomakkeen täyttö paljonko kerättiin ja mihin rahat käytettiin.

Jos haluat perustaa viinibaarin, ja sinulla on siihen liiketila: ilmoitus netissä valviralle, tietokone tarkistaa, ettet ole syyllistynyt anniskelurikoksiin ja myöntää luvan sadassa millisekunnissa.

Jos haluat ajaa taksia, ja sinulla on vakuutus, katsastettu auto ja ajokortti: ilmoitus netissä ELY-keskukselle, tietokone tarkistaa onko sinulla vakavia liikennerikkomuksia tai väkivaltarikostaustaa, ja myöntää luvan sadassa millisekunnissa. Voit lähteä tien päälle.

Jos omistat baarin ja haluat järjestää pokeri-illan: ei ilmoituksia mihinkään, vaan voit järjestää korttipelejä ilman lupaa. Jos kyse on suurista rahoista, ilmoitus webbilomakkeella riittää.

Jos teet kotonasi ruokaa ja haluat myydä sitä: ilmoitus webbilomakkeella valviralle, ja voit myydä elintarvikkeita.

Jos omistat kampaamon tai minkä tahansa yrityksen ja haluat pitää sitä auki: saat pitää yritystäsi auki koska haluat.

Nykyisen suomalaisen yhteiskunnan kontrasti kuvailemaani vapaampaan yhteiskuntaan on selvä. Perustin uuden puolueen, Viskipuolueen, sillä yksikään eduskuntapuolue ei halua yhteiskuntaa, jossa asioiden tekeminen olisi helppoa ja ihmisiä kannustettaisiin toimeliaisuuteen sen sijaan, että kaiken tekemiseen tarvitaan kuukausien jonotuksen ja virkamiesprosessin takana oleva lupa.

Viskipuolue on syntynyt vastustamaan sääntely-yhteiskuntaa, siinä missä eduskuntapuolueiden täyskäännös on hyvin epäuskottava. Mikäli meillä olisi valta, kuvailemani vapaus olisi totta.

Käytä äänioikeuttasi vastuullisesti, ja mieti tarkkaan, millaisen yhteiskunnan haluat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Olisit perustanut Nukkuvien puolueen, se kun on jo valmiiksi valtakunnan suurin.

Eräs kaveri soitti rakennustarkastajalle ja sanoi tarvitsevansa rakennusluvan ja kysyi miten sen saisi. Tarkastaja sanoi, että pitäisi lähettää piirustukset hänelle, niin kyllä se sitten siitä.

Kaveri vastasi, että eikö riitä jos lähetän valokuva.

Sopisiko tästä idea listasi jatkoksi?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Todennäköisesti kelpaisi. Jos haluat rakentaa tontillesi tönön tai muuttaa autotallisi käyttötarkoitusta, voit tehdä sen ilmoitusluontoisesti. Rakennuslupabyrokratia on sairaan kallista ja noh, byrokraattista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Esitätkö minulle yhdenkin kulttuurin/kansan/valtion missä lähtökohtaisesti kaikki on sallittua?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Teknisesti ottaen kaikki on Suomessakin lähtökohtaisesti sallittua, mutta asiat on kielletty tai asetettu luvanvaraiseksi aivan liian heppoisin perustein. Asiat, joita käytin esimerkkinä, ovat useissa maissa laillisia toisin kuin Suomessa.

Lisäksi: mikä ihmeen perustelu se on, että meidän pitää säädellä jotain toimintaa, kun joku muukin sitä sääntelee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Itseasiassa edes teknisesti Suomessa ei koskaan ole ollut kaikki sallittua.Itsenäisyyden alkaessa _heti_ samalla hetkellä tehtiin lakeja jotka kielsivät jotakin.

Erittäin hyvä lisäys tuo minkä laitoit sillä jo itsenäistymisen vaiheessa emme saaneet tehdä laajempaa demokrattiista ohjelmaa kuin Ruotsissa oli..sekin piti verrata. Tässä puhutaan sitten jo jonkinlaisesta tyypillisestä alamaisasenteesta suomalaisuudessa..ja siellä se ongelma on.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #5

Kirjoituksen sanoma ei ole, että kaiken tulisi olla sallittua vaan että kaiken tulisi olla lähtökohtaisesti sallittua. Näillä on selvä ero. En ole anarkisti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Kyllä kyllä,tiedän eron..ja koitan nyt saada sinut ymmärtämään,että missään ei ole ollut hyvin,hyvin,hyvin pitkään aikaan (tuhansiin vuosiin) kaikki lähtökohtaisesti sallittua.

Siellä missä on yhteisö,on myös "säännöt",joko kirjoitetut tai sanomattomat...mutta missään ei ole lähtökohtaisesti kaikki sallittua.

Mikäli perustaa tällaiselle todellisuuden vastaiselle ajatukselle poliittisen liikkeen,niin..mitä se toiminta on?

Nyt tällä en sano sitä,että siinä lähtökohdassa olisi mitään väärää.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #7

Käytännössä tähän ajatusmaailmaan nojaava poliittinen toiminta tähtää siihen, että nykyään raskaan sääntelyn alla olevat toiminnat muutetaan ilmoitusluontoisiksi tai lopetetaan sääntely kokonaan kirjoituksessa annettujen esimerkkien mukaisesti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #8

Eli poliittisen asian taustalla ei tarvitse olla mitään todellista edes,kunhan vain sen puolesta taistellaan?

Luulisi toisaaltaan insinöörinkin ajattelevan hieman toisin,näin yhtäkkiä asiaa miettien.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #9

Onko tämä jotain tahallista semanttista pelleilyä tai tahallista väärinymmärtämistä?

Toimeliaisuuden lisääminen ja yksilön- sekä yrittämisen vapaus ovat hyvin selkeitä tausta-ajatuksia. Ei tässä ole mitään epäselvää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #10

Poistakaa eriarvoisuudet taloudesta niin talouden pyörät lähtevät pyörimään..kaikille sama hinta tuotteista jne. Kaikki kartellit pois jne.

Mikäli tuollaista ei tehdä,niin ei ole mitään määrää vapautta mikä korjaisi loogisen jatkumon eriarvoisuuden taloudessa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Samaa mieltä bloggaajan kanssa. Suomessa tulisi todellakin karsia lupa- ja sääntöviidakkoa. Melkein kaikki nykyään tuppaa olemaan kiellettyä, rajoitettua tai luvanvaraista. Ja näitähän tuntuu tulevan vain lisää. Pitäisi todellakin luoda joku virasto, joka kävisi sääntö- ja lakiviidakkoa läpi ja ryhtyisi esittämään niiden muuttamista tai poistamista. Kyllähän eduskuntapuolueet puhuvat että sääntöjä on liikaa, mutta eivät ikinä tee mitään.

Mikael Kaasinen

Herää muutama kysymys. Jos lähtökohtaisesti kaikki on sallittua, ja todellisuus jopa sitten implikoisi idean kanssa, minkä verran valvontaa kaikki uusi toimeliaisuus vaatisi? Äkkiseltään ajatellen aika paljon, jos emme haluaisi täysin villiä yhteiskuntaa missä vastuukysymykset on käytännössä ohitettu.
Edelliseen liittyen, mietin että miten tällaisessa yhteiskunnassa varmistettaisiin kuluttajien turvallisuus, eräiden lakisääteisten velvoitteiden hoitaminen ynnä muut asiat joista tähän mennessä on sovittu tiettyjen pelisääntöjen puitteissa?
Todettakoon että itse vastustan turhaa ja ylenpalttista sääntelyä ja holhousta, ja suomi on ajautunut tilanteeseen jossa virkakyösti valvoo ihan joka asiaa, usein turhaan.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tähän tarvitsisi jonkun spesifin esimerkin. Jos esimerkiksi korttipelejä saisi järjestää baarissa, mitä ne käytännön valvonnan toimenpiteet olisivat, jotka olisivat tarpeellisia? Tai jos vaikkapa kauppa saisi olla auki haluaminaan aikoina?

Äkkiseltään ajatellen ehdottamani muutokset eivät vaadi mitään lisävalvontaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset