Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Perinteet ovat tasa-arvoa tärkeämpää

Ihmisten välinen yhdenvertaisuus on yksi tärkeimmistä arvoista. Nykyään kaikille pitäisi olla itsestäänselvää, ettei ihmisiä saa syrjiä esimerkiksi sukupuoleen, ikään tai etniseen taustaan perustuen. Tämä on kirjattu niin YK:n ihmisoikeuksien julistukseen kuin Suomen perustuslakiinkin.

Kuitenkin Suomessa tämän universaalin arvon ja perustuslain yli kävellään niinkin heppoisella verukkeella kuin perinne. Alexander Stubbilta kysyttiin Yle Kioskin arvotentissä, onko vain miehiä koskeva asevelvollisuus tasa-arvo-ongelma, mutta pääministerimme vastasi kieltävästi, sillä asevelvollisuus on perinne:

https://

Mistä lähtien perinne on riittänyt tärkeimpien arvojen ohittamiseen? Olivatko naisten äänioikeus ja orjuuden lakkauttaminenkin huonoja asioita, sillä nehän olivat jo vakiintuneita perinteitä? Tulisiko eduskunnan jo hyväksymä laki tasa-arvoisesta avioliittolaista perua, sillä avioliitto on perinteisesti ollut vain miehen ja naisen välinen liitto?

Perinteeseen vetoaminen tässä yhteydessä ei ole lipsautettu sammakko, vaan harkittu kanta, joka toistuu systemaattisesti poliitikkojen puheissa ja puolueiden linjoissa. Yhdenvertaisuusnäkökulman ohittaminen perinteeseen vetoamalla on ala-arvoista, ihmisoikeuksien julistuksen ja perustuslain vastaista, ja nakertaa uskoa oikeusvaltioon sekä ihmisoikeuksien toteutumiseen Suomessa.

Stubb ei tietystikään ole ainoa arvoja valikoiden käyttävään naminamismiin sortuva poliitikko, vaan edustaa Suomessa valtavirtaa, jossa ihmisten yhdenvertainen kohtelu ei ole arvo sinänsä vaan arvon käyttö päätösten perusteena voi vaihdella asiayhteydestä riippuen.


Käytännössä Suomen poliitikoista selkeä enemmistö vastustaa perustuslain noudattamista ja liberalismin keskeistä perusarvoa, yhdenvertaisuutta. Asia voitaisiin ratkaista perustamalla Suomeen ihmisoikeuksia hyljeksivien poliitikkojen toimien perustuslaillisuutta valvova perustuslakituomioistuin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Näinpä. Itsekin perinnediipadaapasta kirjoittelin jo viime vuoden puolella. http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1757...

Perinteikkyydellä ei tule olla mitään itseisarvoa, vaan arvo olkoot perinteen sisällöllä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Myös ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat perinteitä. Arvot ovat perinteitä. Ei niitä muulla tavoin voi perustella.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tottakai voi! Esimerkiksi sillä reiluudella. Tai omakohtaisella mietinnällä että millaista _sun_ elämäs olis ilman ihmisoikeuksia.

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

Kuinka kyseinen tasa-arvo-ongelma ratkaistaisiin?
a) asevelvollisuus sekä miehille että naisille
b) ei kenellekään asevelvollisuutta
c) muuten, miten?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

b) ei pakollista asevelvollisuutta.

Kannatan vapaaehtoista reserviläisarmeijaa. Kaikki kutsuntoihin ja varusmiesten päivärahojen reilu korotus.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Antti Rinne "äijäfeminismi" sanoi aivan samaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset