Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Alkoholitarjoilut julkisella paikalla ovat laillisia

  • Viskipuolue tarjoili viskiä vaalien alla ohikulkijoille.
    Viskipuolue tarjoili viskiä vaalien alla ohikulkijoille.

Suomen poliittisen kentän uusin tulokas, Kansallinen Viskipuolue, on onnistunut saamaan selvyyttä julkisella paikalla tapahtuvaa alkoholin nauttimista koskevaan lainsäädäntöön. Tällä lainsäädännöllä ja sen tulkinnalla on ollut merkitystä Viskipuolueen toimintaan, sillä olemme jakaneet useaan otteeseen ohikulkijoille ilmaiseksi viskiä. Myös esimerkiksi Piraattipuolue on joutunut viranomaisten kanssa asian tiimoilta tekemisiin.

Vaalien alla, ensimmäisen kerran tammikuun aikana, olemme saaneet poliisilta ohjeistusta sekä sähköpostitse että kasvotusten, että esimerkiksi torilla ei saisi nauttia päihdyttäviä aineita. Täten ohikulkijat, joille me alkoholia tarjoilimme, olisivat syyllistyneet rikokseen. Tämä kielto perustui järjestyslain neljänteen pykälään, joka kieltää päihdyttävän aineen nauttimisen julkisilla paikoilla, jotka eivät ole puiston kaltaisia.

Kuitenkin lainsäätäjä on järjestyslakia annettaessa tarkoittanut puiston kaltaisilla paikoilla esimerkiksi toreja ja aukioita. Viskipuolueen toimijat tekivät aiheesta valituksen poliisihallitukselle sekä oikeuskanslerille, ja saimme eilen vastauksen poliisihallitukselta, että torit ja aukiot ovat puiston kaltaisia paikkoja, ja niillä saa nauttia päihdyttäviä aineita, kunhan se ei aiheuta häiriötä.

Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi ensinnäkin nauttia alkoholia toreilla tai vaihtoehtoisesti pystyttää torille kojun, josta alkoholijuomia tarjoillaan! Poliisi joutuu muuttamaan toimintaansa vastaamaan lainsäätäjän tahtoa ja tätä poliisihallituksen linjausta. Jos poliisi antaa häiriötäaiheuttamattomasta alkoholin nauttimisesta sakkoja tai estää täysin lailliset alkoholitarjoilut, nämä rangaistusseuraamukset ovat lain vastaisia, eivätkä päde oikeudessa.


Kiitän vielä poliisihallitusta kohtuullisen nopeasta toiminnasta. Hyvä, että asiaan saatiin selvyys!

Tässä vielä linkki poliisihallituksen vastaukseen. Tämä voi olla hyvä printata mukaan, jos aikoo järjestää alkoholitarjoiluja torilla tai aukiolla!

https://db.tt/kstE2abW

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Matias Härkönen

Hieno homma. Vielä kun tarjoisitte rommia, jossa olisi Ron Jeremyn naama. Sensuroimattomana.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Hienoa työtä. Onko kävelykatu puiston kaltainen alue jos sillä kasvaa puita? Aika perseestä tämäkin pykälä muuten, että on noin lavea ja on noin tulkinnanvarainen. Sopisi muokata vaikka sellaiseksi, että päihdyttäviä aineita ei tulisi nauttia julkisissa sisätiloissa.

Tai miksi edes olla tuollaista, kyllä kaikki järkevät ihmiset ymmärtävät olla nauttimatta alkoholia esimerkiksi kirjastossa ja ne jotka eivät ymmärrä tekevät sen siitä huolimatta kieltääkö joku ihmisen luoma pykälä sen tai ei.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Olennaista on se, estääkö alkoholin nauttiminen julkisen tilan käyttöä alkuperäiseen tarkoitukseensa. Uskoisin, että kävelykadullekin saa pystyttää pienen ständin, josta alkoholijuomia voisi ilmaiseksi tarjoilla. Sellaista ständiä ei saa käyttää, joka haittaa kävelykadun käyttöä.

Sisätilat on ihan ok rajaus, mutta ei mielestäni hiljainen viininlitkiminen jossain kirjaston nurkassa häiritse ketään tai vie keltään mahdollisuutta käyttää kirjastoa. Itse sitoisin alkoholin nauttimisen kieltämisen julkisella paikalla ainoastaan aiheutettuun haittaan, myös sisätiloissa.

Tämä sisältää toki mielivallan mahdollisuuden, mutta jo tällä hetkellä nauttiminen toreilla, puistossa ja aukioilla on sallittua vain, jos ei aiheuta häiriötä. Lisäksi poliisi itse ilmoittaa pystyvänsä erottamaan häiriötä aiheuttavan toiminnan hyväksyttävästä toiminnasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös tuon alkoholin nauttimisen kohdalla ole kaupungeilla kuitenkin oikeus määritellä omassa järjestyssäännössään tiukempia linjauksia? Toisin sanoen poliisi voi myös valvoa järjestyssäännön noudattamista - ei pelkästään lakia.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Näin uskoisin. Helsingissä poliisi on kuitenkin vedonnut nimenomaan järjestyslakiin.

Käyttäjän MattiSpoof kuva
Matti Spoof

Järjestyslaki säädettiin muun muassa ns. rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen johdosta, joka lähtökohtaisesti edellyttää, että rangaistussäännökset sisältyvät eduskunnan säätämiin lakeihin. Tässä yhteydessä kumottiin kuntalain pykälä, jonka nojalla kunnat olivat antaneet järjestyssääntöjään.

Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollisilla kuntien antamilla yleisillä ohjeistuksilla ei voi laajentaa järjestyslaista ilmeneviä rangaistusuhan alaisien tekojen määritelmiä. Sillä mennään mitä järjestyslaissa lukee.

http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitto/yleiskirjeet-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset