Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Elintasosurffausta helpotettava

 

 

Viime aikoina uutiset ovat käsitelleet paljon Eurooppaan kohdistuvaa siirtolaisvirtaa, ja suomalaiset poliitikot presidentti Niinistöä myöten ovat joutuneet ottamaan kantaa asiaan. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Poutsalo paheksuu näitä “elintasosurffareita”, jotka kehtaavat paeta sotaa ja pyrkiä hyvään elämään. Poutsalon näkemyksien mukaan nuorten miesten tulisi mitä ilmeisimmin mielummin liittyä Syyrian armeijan tai Isiksen kaltaisiin terroristijärjestöihin “puolustamaan isänmaataan”, vai kuinka te muut tulkitsette lausunnon:


“Neljä viidestä laittomista maahan pyrkijöistä on 18-50 vuotiaita terveitä ja hyväkuntoisia miehiä. Tämän ikäiset ja kuntoiset suomalaiset miehet puolustaisivat isänmaataan.”


Itse kannatan hyvin lämpimästi elintasosurffausta. Oman ja läheisten hyvinvoinnin lisääminen on kertaluokkia tärkeämpää, kuin osallistuminen poliitikkojen ja uskonnollisten fanaatikkojen aloittamiin ja ylläpitämiin loputtomiin sotiin. Muuttaminen korkeamman elintason maahan elintason nostamiseksi on moraalisesti täysin oikein ja hyvin perusteltua jopa silloin, kun kotimaa ei ole minkään konfliktin osapuoli. Erityisen perusteltua se on, kun kotimaa on useita osapuolia sisältävässä sekavassa sisällissodassa tai äärimmäisen köyhä. Kaikilla tulisi olla oikeus ja mahdollisuus tavoitella parempaa elintasoa.

Pakolaisia ei kuitenkaan voida ottaa määräänsä enempää elämään sosiaaliavustusten varaan. Heidän asemaansa Suomessa tulisi ensisijaisesti parantaa mahdollistamalla työnteko siten, että nämä ihmiset voisivat nostaa elintasoaan hyödyntämällä Suomen toimivampaa yhteiskuntaa ja sen tarjoamia työntekomahdollisuuksia.

Konkreettisia ehdotuksia pakolaisten ja maahanmuuttajien auttamiseksi, ja toisaalta humanitaarisen maahanmuuton kustannusten kontrollointiin tarvitaan kipeästi. Tässä joitain omia ehdotuksiani, jotka auttavat myös suomalaisia huonompiosaisia, eli työttömiä:

Oleskeluluvan saamisen helpottaminen.

ETA-alueiden ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnasta on luovuttava. Kenen tahansa, jolla on edellytykset elättää itsensä omalla työllään tai varallisuudellaan, tulisi saada Suomesta oleskelulupa mahdollisimman nopeasti ja helposti käymällä yhdellä luukulla. Tällä hetkellä tämä ei toteudu edes EU:n kansalaisille.

Laillisten reittien avaaminen humanitääriselle maahanmuutolle.

Suomen tulee yhdessä EU:n kanssa avata laillisia reittejä humanitääriselle maahanmuutolle, jotta myös kaikkein heikko-osaisimmat saavat mahdollisuuden selviytyä sotien jaloista. Laillista reittiä käyttävien tulee olla etusijalla turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä. Laillisia reittejä tulee markkinoida näkyvästi ja niiden lähtöpisteen tulisi olla lähellä kriisialueita.

Vastaanottokeskustoiminnan yksityistäminen joustavasti.

Vastaanottokeskustoiminta tulisi yksityistää siten, että mikä tahansa taho saisi jokaisesta majoittamastaan turvapaikanhakijasta tietyn summan. Tällöin esimerkiksi suomalaiset kotitaloudet, joilla olisi halua ja mahdollisuus majoittaa turvapaikanhakija, saisivat selkeän taloudellisen kannustimen tarjota majoituspalvelua. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen kotitalouksien toimesta loisi myös paremmat edellytykset integraatiolle kuin keskitetty laitosmajoitus. Mikäli halukkaita majapaikan tarjoajia olisi paljon, majoituspalkkiota voitaisiin pienentää. Tämä voisi merkittävästi laskea turvapaikanhakijan majoituksen kustannuksia.

Työn verotuksen keventäminen.

Pakolaisten, maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten työnteon esteenä oleva korkea verotus tulee uudistaa lineaarisen progression veromallilla. Mallissa 1000e kuukausitulot olisivat täysin verottomia (ei työnantajan eläkemaksuja, sosiaaliturvamaksuja tai muuta humpuukia), ja tämän summan ylittävistä tuloista maksettaisiin jokin kiinteä prosenttiosuus veroja. Ihmisten tulisi ensisijaisesti pystyä elättämään itsensä ja lähimmäisensä, ja vasta tämän jälkeen osallistua muiden kustannuksiin.

Elinkeinoelämän sääntelyn merkittävä keventäminen.

Elinkeinoelämää pitäisi uudistaa siten, että työn tekeminen ja työllistäminen olisi kaikilla aloilla mahdollisimman helppoa. Esimerkiksi tavallisessa keittiössä tehtyä ruokaa tulisi saada myydä, ihmisiä ja tavaroita tulisi saada kuljettaa autolla paikasta toiseen maksua vastaan ja rakennuksia / rakennelmia tulisi saada rakentaa ilman järjetöntä byrokratiamyllyä ja elinkeinonharjoittamisen lupaprosesseja. Kaikesta elinkeinonharjoittamiseen liittyvästä viranomaisen tarveharkinnasta tulee luopua.

Työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen.

Se, että hädänalaista ihmistä (esim. pakolaista tai suomalaista työtöntä) estetään tekemästä työtä nostamalla minimipalkka ihmisen tuottavuuden yläpuolelle, on todella törkeää riistoa. Työmarkkinajärjestöillä ei ole mitään oikeutta sopia näihin järjestöihin kuulumattomien työehdoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen passi tulisi myöntää parilla miljoonalla dollarilla heti esim. kiinalaisille miljardööreille, kunhan pääoma jää tänne esim. viiden vuoden ajaksi.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Olen pitänyt Viskipuolueen talousliberaaleja linjauksia tervetulleina, mutta nyt alkaa paistaa pahasti uskonnonomainen ideologia läpi. Siinä missä ihmisen hakeutumista paremman elintason piiriin voi pitää hänen itsensä kannalta normaalina ja järkevänäkin, en ymmärrä sitä että unohdetaan oma etupiiri, kansallinen etu. Mikäli hoitaisit omaa tai perheen taloutta ja turvallisuutta yhtä leväperäisesti, noutaja tulisi äkkiä.

Elintasosurffauksen kannattaminen (olkoonkin "työperäistä") ja kansallisen edun unohtaminen kertoo minulle siitä, että Viskipuolueen mielestä maailma pelastetaan massiivisilla väestönsiirroilla. Ei muuten pelastu vaan kehitysmaiden ongelmat vain kasvavat väestönkasvun ja aivovuodon vuoksi. Lisäksi kehitysmaiden ongelmat seuraavat maahanmuuton perässä.

Joonas Konstig: Hyvinvointivaltio tarvitsee yhtenäiskulttuuria, koheesiota ja luottamusta.

Viskipuolueen yleisohjelmasta: "Valtion ensisijainen tehtävä on turvata olosuhteet, joissa kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus vapaaseen ja hyvään elämään."
Pitäisikö teidän päivittää tuota ohjelmaa mikäli valtion tehtävä onkin turvata olosuhteet kaikille 7 miljardille ihmiselle, eikä Suomen kansalaisille? Ohjelmanne määrittää Suomen kansan etupiiriksi, mutta nyt puhut sitä vastaan.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Ei työperäinen maahanmuutto ja pakolaisten työllistäminen verrattuna siihen, että he lojuvat vastaanottokeskuksista, ole mitenkään Suomen etujen vastaista. Integraatiolla pyritään nimenomaan turvallisuuden pysymiseen. Ihmisten pitäminen laitoksissa muiden pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa on paljon suurempi riski (joskaan ei ainakaan vielä suuri).

Laillisten väylien avaamisella en tarkoita massiivisia väestönsiirtoja, vaan kannustetta pyrkiä hakemaan turvapaikkaa hallitumpaa reittiä pitkin.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

En kritisoi sitä, että että korostat työperäisyyttä vaan sitä, että sanoit kannattavasi globaalia (ja implisiittisesti rajoittamatonta) elintasosurffausta. Vaikka ihmisillä olisi aito halu tulla tänne töihin, se ei vielä tarkoita että hänen osaamiselleen (isolla osalla kehitysmaan ihmisistä ei ole mitään osaamista) olisi täällä tarvetta. Tämä tarkoittaisi mittavia panostuksia koulutukseen kun joudutaan lähtemään liikkeelle peruskoulutasosta. Koulutuspanostuksista huolimatta erilaiset sosiaaliset ongelmat olisivat ilmiselviä.

Laillisten väylien avaaminen turvapaikanhakijoille olisi jälleen uusi vetovoimatekijä ja jos oletetaan että turvapaikan myöntämisen perusteet pysyvät entisellään, on selvää että turvapaikkojen määrä lisääntyy entisestään. Eri asia olisi, jos käsittelyssä huomioitaisiin lisäksi esimerkiksi henkilön potentiaali työllistyä ja olla muutenkin yhteiskuntakelpoinen. Tällöin prosessissa olisi myös kolikon toinen puoli, kansallinen etu. Näin laillisen väylän vastapainona olisi tiukempi kriteeristö, jonka mukaan "elintasosurffaus" ei riittäisi perusteeksi.

Kansallisesta edusta huolehtiminen tässä asiassa (työperustainen elintasosurffaus) tarkoittaa kahta asiaa:
- Maahanmuuttajalta edellytetään potentiaalia, jota yhteiskunta voi käyttää hyväksi
- Maahanmuuttajien vuosittainen lukumäärä on riittävän pieni, jotta integrointi yhteiskuntaan voi onnistua

Elintasosurffauksen puolestapuhuminen ilman, että asettaa näitä reunaehtoja, on hyvin kaukana kansallisen edun puolustamisesta.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #4

Valtaosalla ihmisistä on taitoja, joista toiset ihmiset ovat valmiita maksamaan. Esimerkiksi ruoan laitto, siivoaminen, muut kotitaloustyöt, lastenhoito, tarjoilu, kaupassakäynti yms. ovat taitoja, joihin ei erityistä koulutusta tarvitse. Ongelmaksi muodostuu julkisen vallan asettamat esteet, etteivät ihmiset voi vapaasti vaihtaa näitä perustason työpanoksiaan. Jos joku haluaa muuttaa köyhästä afrikan maasta tekemään Suomeen 4 euron tuntipalkalla perustason työtä, tämä hyödyttää sekä afrikkalaista että Suomea ja tällaisen elintasosurffauksen estäjät ovat epäinhimillisiä öyhöttäjiä. Tarpeen ulkomaiselle työvoimalle määrittävät ihmiset ja yritykset, eivätkä mitkään keskussuunnittelulautakunnat tarveharkinnoillaan.

Olet oikeassa, että lailliset väylät ovat vetovoimatekijä, mutta ne ovat vetovoimatekijä nimenomaan POIS vaarallisista ja kontrolloimattomista laittomista väylistä päin. Jos on mahdollisuus päästä kriisialueen lähialueelta sijaitsevalta leiriltä Eurooppaan, tämä nostaa kynnystä lähteä kalliille ja vaaralliselle matkalle. Lailliset väylät ovat vetovoimatekijä siis kriisialueen lähellä oleville pakolaisleireille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"pakolaisten työllistäminen verrattuna siihen, että he lojuvat vastaanottokeskuksista"

Neuvostoliitossa valtio pyrki työllistämään kaikki kansalaiset ei oikein onnistunut.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #7

Kannatan kyllä ihan markkinaehtoista työllistymistä enkä mitään valtiojohtoisesti synnytettyjä työpaikkoja ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Kannatan kyllä ihan markkinaehtoista työllistymistä"

Sitten puhut ihan höpöjä, eihän nämä työllisty markkinaehtoisesti kun ei edes suomalaisetkaan.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #9

Juurihan listasin konkreettisia keinoja, jotka auttavat sekä maahantulijoita että suomalaisia työllistymään. Kyllä pakolainenkin osaa esimerkiksi siivota ja jopa elättää itsensä tällä, mikäli valtio ei vie kaikesta 2/3 välistä tai estä koko toimintaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Juurihan listasin konkreettisia keinoja, jotka auttavat sekä maahantulijoita että suomalaisia työllistymään."

No et kyllä listannut, ideasi olivat pitkälti hyviä mutta ei niillä saada taloutta nousuun, siihen tarvitaan paljon radikaalimpia keinoja. Oma valuutta ja 20% devalvaatio tai vähintään samanverran palkan ja etuuksien alennuksia saisivat jo kilpailukykyä kuntoon. Otetaan nyt huomioon että meillä on jo puoli miljoonaa työtöntä suomalaista eikä kaikkia nyt siivoamaan voi laittaa ainakaan markkinataloudessa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #11

Aikamoista nihilismiä, jos vapaa elinkeinonharjoittaminen ja työn verotuksen merkittävä kevennys eivät auta taloutta nousuun. Oma valuutta olisi toki yksi lisäkeino, mutta Suomessa ei ole erityistä kilpailukykyongelmaa, sillä vaihtotaseen alijäämä on pieni ja keskipitkällä aikavälillä reilusti plussalla.

Tiina Wiik Vastaus kommenttiin #8

Eikö mielestäsi linjauksesta puutu jotain aika olennaista? Niin pitkään, kun täällä sellaiset ihmiset voivat nostaa sosiaalitukia, jotka eivät niiden maksuun ole koskaan osallistuneet, ei verotustakaan voida hellittää. Korkea verotus ja sosiaaliturva taas vetävät puoleensa juuri huonoimman sortin maahanmuuttoa.Työtä tekevällä ei ole houkutusta tulla maahan, missä veroaste on niin korkea, mutta sossun tukia toivovia järjestelmä kyllä houkuttaa.

Koska vaikutat ihan fiksulta mieheltä, varmaan tiedät tuon sanomattakin. Kuitenkin arastelet sanoa sitä. Ei millekään suunnitelmille saa tukea, mikäli siellä on poliittisesta korrektiudesta jätettyjä aukkoja, jotka tekevät ideoista toimimattomia.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Tässä tulee kohta kilpailu siitä kuka ensiksi ehtii potkimaan kaiken paskaksi.

Just kuin hhiekkalaatikolla.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

" Mallissa 1000e kuukausitulot olisivat täysin verottomia (ei työnantajan eläkemaksuja, sosiaaliturvamaksuja tai muuta humpuukia)"

Tarkoitatko siis, että tuosta tulosta ei kerry eläkettä, eikä se oikeuta sosiaaliturvaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset