Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Poliisin puuttuminen ei syrjäytä, oluen käyttö voi tehdä niin

Vaihdoin Savon Sanomissa olleeseen pakinaan kannabiksen tilalle sanan olut, jotta kieltolakien kannattajat saisivat mahdollisuuden ymmärtää, kuinka absurdeilta heidän juttunsa kuulostavat. Olkaa hyvä:

Suomalainen alkoholilainsäädäntö on tällä hetkellä melko hyvin ajan tasalla ja vastaa tarkoitustaan. Pieni muutos, jolla voisi helpottaa oikeusjärjestelmän työkuormaa ja tehostaa poliisin työtä, voisi olla myös pienten olutmäärien hoitaminen suoraan sakolla.

Nykyään oluen paneminen tutkitaan huumausainerikoksena. Vähäisissä olutmäärissä sen voisi hoitaa keveämminkin: sakko saman tien ja laitteet hävitykseen ilman pitkiä kuukausia tai jopa vuosia odotettavia oikeusprosesseja.

Suomi ei ole Yhdysvallat, ei yhtään

Olutfriikit väittävät, että viranomaiskontrolli aiheuttaa syrjäytymistä. Se ei Suomessa pidä paikkaansa.

Suomen kriminaalipolitiikka, poliisin toiminta ja oikeuden rangaistukset ovat täysin muuta kuin Yhdysvalloissa. Rakenteissa ei ole mitään samaa.

Suomessa poliisi puuttuu käyttörikoksiin muun työnsä ohessa. Nuoret ohjataan pääsääntöisesti puhutteluun. Monet aikuisetkin saavat ensi kerroilla ohjauksen hoitoon ennemmin kuin minkään ankaran rangaistuksen.

Sen sijaan viranomaiskontrollilla on iso ennalta estävä ja ohjaava vaikutus. Poliisin puuttuminen saa aina yhden sun toisen ihmisen havahtumaan, mitä on tekemässä.

Tutkintakeinot tarpeen

Jos esimerkiksi puhallutusratsiassa jää kiinni oluen käytöstä ja tölkkejä löytyy takakontista, nykyään vakavin seuraus siitä on useimmiten tietokoneen takavarikoiminen.

Eli jos poliisi katsoo tarpeelliseksi alkaa tutkia esimerkiksi mahdollista olutkauppaa ja tekee kotietsinnän, poliisi voi takavarikoida ja tutkia nuoren tai aikuisen tietokoneen.

Se on konkreettinen haitta monelle nuorelle. Mutta kotietsintä ja takavarikot ovat myös poliisille laillinen, tärkeä ja hyvä tutkintakeino, jolla vastuullisesti käytettynä on kansalaisten tuki rikostutkinnassa.

Pienistä alkoholirikoksista alkanut tutkinta voi paljastaa todella paljon muuta - kuten omaisuusrikoksia tai esimerkiksi väkivaltaista velanperintää.

Nämä ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi poliisin tulee tuntea alueensa nurkat, alkoholitilanne ja niitä käyttäviä henkilöitä aivan katutasolta alkaen.

Jos lainsäädäntöä jotenkin haluaisi kehittää, puhuttelun lisäksi myös nuorten valvontarangaistuksissa olisi lisäämisen varaa. Suomessa on monenlaisia ohjaavia ja kuntouttavia rangaistusmuotoja, joita tulisi voida käyttää laveasti ja ohjaamalla asiakkaita entistä enemmän järjestöjen päihde- ja elämänhallintakuntoutukseen.

Muoti-ilmiöiden perässä ei tarvitse poukkoilla

Kaikkiaan uusimmat tilastot näyttävät siltä, että oluen laillistamisen eteneminen on jo hiipunut länsimaissa. Suomessa  oluen käyttö vielä kasvaa, mutta osassa Euroopan suurmaita se on kääntynyt jo laskuun.

Kukaan ei vielä tiedä, onko kyse pysyvästä ilmiöstä.

Suomessa oluen laillistaminen olisi täystunarointia, hätiköintiä, joka loisi uutta rikollisuutta ja lisäisi huomattavasti terveydenhoidon kuluja.

Suomessa päihteistä maksetaan ensinnäkin vero. Kuinka moni kavereille olutta panevista maksaisi alkoholiveronsa säntillisesti? Jos olutta myytäisiin puodeissa, olisiko niiden pitäjät ensisijaisesti niitä kirjanpidon ja veronmaksun tunnollisesti hoitavia kansalaisia? Epäilen.

Suomessa jo ajoneuvojen verotus aiheuttaa erikoisia ilmiöitä, kuten tavallisten pulliaisten heittäytymistä jopa rikollisiksi ajaessaan Viroon rekisteröidyillä autoilla. Oman käytön rajoista valehdellaan Etelä-Suomessa tämän tästä. Miksi veron maksu oluesta sujuisi helpommin?

Katukaupan valvonta olisi mahdotonta

Isompi ongelma tulisi siinä, ettei pienen ja ison alkoholirikoksen rajaa voi tuosta vain kadulla mitata. Jos Suomessa saisi kuljettaa oluttölkkiä laillisesti taskussa, mistä poliisi tietäisi, kellä se on taskussa omaa käyttöä varten ja kuka on katukauppias?

Katukaupan valvonta muuttuisi mahdottomaksi. Nyt poliisi saa takavarikoida ja hävittää oluet. Se on tärkeää.

Kokeneen alkoholipoliisin mukaan oluen kotimaisessa valmistamisessa on jo nyt mukana laajalti järjestäytynyttä rikollisuutta. Heidän on myös helppo tuoda halpaa saksalaista Suomeen ja tumpata sitä markkinoille "suomalaisena kotona pantuna".

– Aika usein ostamisella rahoitetaan rikollisuutta. Kymmenyksien ottajia riittää, poliisi sanoo.

Mitä nuoret oikeasti sanovat?

Oluen käytön kannattajissa on paljon rikollismielisiä – henkilöitä, jotka eivät oikein välitä, mitä viranomaiset sanovat. Se laskee kynnystä, että tavallisista ryyppyporukoista löytyy usein aina edes joku vähän kovempi tekijä – Se yksi, joka jonain lipittelyiltana tietääkin, mistä olisi myös Jaloviinaa saatavilla.

Oluen saatavuuden helpottamiselle ei ole mitään syytä. Kaikki askeleet sen saannin helpottamiseksi tuovat olutta tarjolle vähän lähemmäksi nuoriakin.

Suomen kriminaalipolitiikka ei syrjäytä nuoria eikä juuri aikuisiakaan. Päihdeongelmat sen sijaan syrjäyttävät.

- Ensin kaveri sanoo käyttävänsä vähän ja valmistavansa olutta vain omaan piiriin, mutta oma toleranssi kasvaa äkkiä ja oluenpaneminen on pian bisnes. Sitten on pipo vuosi vuodelta syvemmässä päässä.

Mitä nuorempana oluen käyttö alkaa, sitä suurempi todennäköisyys on tylsistymiselle, ahdistumiselle ja pian myös hoidon tarpeelle - olipa syynä sitten oppimisen ongelmat tai masennus.

Entistä useampi nuori tuntee jo jonkun, joka käyttää olutta. Arvatkaapa, mitä nämä nuoret vastaavat itse kyselyyn, pitäisikö olut laillistaa. Suurin osa vastaa: ei pitäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Loistava sanavalinta tuo olut. On se niin absurdi vuodatus Asta Tenhuselta. Mutuilee ja keksii kaiken päästään.

Siellä oli yksi kommentti, jota kannattaa lukea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Oluen käytön kannattajissa on paljon rikollismielisiä – henkilöitä, jotka eivät oikein välitä, mitä viranomaiset sanovat. Se laskee kynnystä, että tavallisista ryyppyporukoista löytyy usein aina edes joku vähän kovempi tekijä – Se yksi, joka jonain lipittelyiltana tietääkin, mistä olisi myös Jaloviinaa saatavilla."

Tuo oli mielestäni paras kohta täss blogissa. Voisi kuvitella, että kieltolain aikana olisi vedottu juuri tuohon.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"Mutku se on huume!!1!" :)

Suurin osa sisällöstä on vanhaa tuttua Absurdistanin kansantasavallan huuUUumevalistusta, mutta että ollaan ihan friikkejäkin. Rakentava lähestymistapa Astalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset