Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Poliisin haastattelut puskaraiskauksista eivät pidä paikkaansa

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki antoi brittilehti Telegraphille haastattelun, jossa hän väitti puskaraiskausten olevan täysin uusi ilmiö Helsingissä. Telegraph asetti Koskimäen sanat näin:

"Mr Koskimaki said that sexual assults in parks and on the streets had been unknown in Finland before a record 32,000 asylum seekers arrived in 2015, making the 14 cases last year “big news in the city”. "

Koskimäki pysyy kannassaan Iltasanomien ja Iltalehden haastattelutilaisuudessa.

Kuitenkin Koskimäki on 2.12.2015, eli vain reilu kuukausi sitten, kertonut tiedotustilaisuudessa, että puskaraiskausten määrä on noussut Helsingissä vuoden 2014 lukumäärästä yhdeksän tuohon vuoden 2015 neljääntoista tapaukseen.  Koskimäki sanoo näin:

"Jos katotaan niin sanottuja puskaraiskauksia, eli tarkoittaa raiskauksia, jotka tapahtuvat kadulla tai puistossa, eikä sisätiloissa. Viime vuonna näitä oli kaiken kaikkiaan yhdeksän ja tänä vuonna viisitoista."

Koskimäen itsensä mukaan puskaraiskauksia on tapahtunut aiemmin, mikä selviäisi myös käyttämällä Googlen hakukonetta. Tänään hän kuitenkin esittää täysin tietämätöntä.

Poliisin tiedotus on viime aikoina ollut todella linjatonta, harhaanjohtavaa ja virheellistä. Pitää toivoa, että poliisi ei käy tietoista informaatiosotaa minkään poliittisen agendan puolesta. Poliisi ei saa peitellä tai liioitella rikoksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Haastattelun ja uutisjuttujen ero puskaraiskausten lukumäärissä (14-15) lienee inhimillinen virhe.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Puskaraiskausten lisääntyminen Helsingissä on huolettanut myös vuonna 2011:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/67760-pus...

Risto Laine

Onhan suomessakin tälläistä häirintää omasta takaa vaikka kuinka, mutta näyttäisi olevan skandaali se, että kaikki tapaukset jotka ovat ilmoitettuja on ei-suomalaisten tekemiä, kuten Poliisi kertoo. Kaikki tapaukset, jotka ilmoitetaan viranomaisille on tilastoa, ei mutua. Vai mitä?.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Helsingissä on vuosittain noin 150 raiskausta, joten miten jokin yksityiskohta tapauksissa, jotka edustavat alle 10% kaikista raiskauksista, voisi olla erityinen skandaali? Toki asia on huomionarvoinen, että tämä tekotapa on maahanmuuttajien suosima.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minustakin vaikuttaa siltä, että polisin taholla on erilaisia blokkeja suhtautumisessa "mamuihin" ja julkitulo on sitten sen mukaista. Katupoliisithan ovat hyvinkin pitkälti samankaltaisia skinejä kuin ne Odinin soturit.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Itse veikkailen samaa. Sekoilu katupartioista tiedottamisessa viittaa mielestäni tähän.

Risto Laine

"Poliisin tiedotus on viime aikoina ollut todella linjatonta, harhaanjohtavaa ja virheellistä. Pitää toivoa, että poliisi ei käy tietoista informaatiosotaa minkään poliittisen agendan puolesta. Poliisi ei saa peitellä tai liioitella rikoksia."

Mutta kumminkin Poliisia kosiskellaan poliittiseen agendaan mukaan.
http://www.rasmus.fi/tiedotteet-ja-kannanotot-2/ti...

Linjatontako:
https://www.poliisi.fi/helsinki/prime101_fi.aspx/1...

Tekikö Poliisi ennaltaehkäisevän teon?. http://yle.fi/uutiset/poliisi_pidatti_kuusi_turvap...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei siellä pääkaupunkiseudulla väkisin kannata ihmisiä suojella, jos kerran kaupungin enemmistö ei sitä halua - suotta kuluu verorahoja ja aiheutuu mielipahaa. Laitetaan poliisin valmiusaika siellä samanlaiseksi kuin täällä (41 minuuttia A-kiirellisyysluokan tehtävissä), niin liikenee poliiseja maakuntiin, joihin heitä halutaan. Voisitte olla rauhassa ja toisaalta sellaisissa kunnissa joissa koetaan poliiseja olevan liian vähän, turvallisuudentunne lisääntyisi. Win-win?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

"Ei siellä pääkaupunkiseudulla väkisin kannata ihmisiä suojella, jos kerran kaupungin enemmistö ei sitä halua"

Päätit sitten ryhtyä satusedäksi.

Ilkka Huotari

Ei poliisi kai sanonut, että puskaraiskaukset ovat uusi ilmiö, vaan että Suomeen on saapunut uusi seksuaalirikosilmiö, johon liittyy muutakin (kuin puskaraiskauksia).

Esim:
""ILMIÖ liittyy erityisesti Helsingin keskustaan ja sen yöelämään.

– Naisiin ja nuoriin tyttöihin käydään käsiksi, seurataan ja eri tavoin häiritään.

Koskimäen mukaan ahdistelun kohteeksi on joutunut myös lapsia.

– Kyllä on ollut ihan selvästi alle 15-vuotiaita käpälöintijutuissa ja suutelutapauksissa.""
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145221649385...

------

Toinen:
"Yksityinen turvaorg myöntää havainneensa torilla uudentyyppistä ahdistelua "
https://twitter.com/HuhtelaJussi/status/6859137411...

”Miesjoukon lisäksi lavan edessä oli kuitenkin nuoria, teini-ikäisiä tyttöjä. Heistä kaksi tai kolme jäi konsertin jälkeen paikalle ja näytti kalpeilta ja järkyttyneiltä. Heitä oli ilmeisesti ahdisteltu, työnnetty kättä haaroväliin ja rintoihin.”

”Lisäksi oli yksi, arviolta 14-vuotias tyttö, joka oli yksin ison miesjoukon keskellä. Hänet järjestyksenvalvojat poistivat paikalta hänen oman turvallisuutensa takia. Tyttö itse olisi mielellään jäänyt”, Ketonen kertoo.

"Ketosen mukaan uutta oli kuitenkin se, että ahdistelu tapahtui porukassa."

”Kyseessä oli selvästi porukka eikä irralliset yksittäistapaukset. Aiemmin olen törmännyt senkaltaiseen limudiskoissa, jossa on koolla 13–17 -kesäisistä pojista koostuvia porukoita. Nyt uutta oli se, että kyseessä olivat aikuiset miehet.”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1452313605994

------

Kolmas:
Ylikomisario
‏@HuhtelaJussi
@anukoivunen @ALahdenmaki @ilkkakoskimki Siltä osin miten ilmiö huomioitava operatiivisessa suunnittelussa ja käskynjaoilla,kyllä on uusi.
https://twitter.com/HuhtelaJussi/status/6858689448...

------

Että tällaista.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Näin itsekin asian näen. Poliisi tarkoittaa nyt paljon kapeampaa ja spesifimpää ilmiötä kuin "puskaraiskaus". Se, onko tätä asiaa tarpeen tuoda julkisesti esille poliisin toimesta on tietysti niinsanottu "judgement call" poliisin puolelta. Tällä kertaa näin.

Mutta poliisi ei tietenkään tarkoita etteikö ulkona tehtyjä seksuaalirikoksia olisi täällä ennen tapahtunut.

Elu Auvinen

Yksi puhuu aidasta ja toinen aidanseipäistä.

Kyllähän se on loukkaus, kun ollaan vieraanvaraisesti otettu ihmisiä turvaan ja huollettaviksi ja he tai sanotaan se mätä osa vieraista "kiittää" siitä tällä tavalla.

Pois vaan tällaiset, niitä on omastakin takaa jo.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Koskimäki täsmentää suomenkielisessä haastattelussa mitä tarkoittaa uudella ilmiöllä.

Ulkomaalaiset miehet seuraavat ja piirittävät naista porukalla ja käyvät käsiksi. Todella ahdistavaa uhrille.

Kyllä mielummin kauhistelen näiden uhrien kokemuksia, kuin valkopesen tekijöitä ja haukun poliisia skiniksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitä on lehti kirjoittanut ja mitä on todella sanottu. Ero voi olla suuri. Sen olen huomanntut. Lähinnä näyttää, että toimittajat kirjoittavat mitä haluavat riippumatta siitä mitä haastateltava on sanonut. Pitäisi saada lukea tai kuulla koko haastattelu. Mediaan ei käy luottaminen.

Kyllä puskaraiskauksia on aina ollut jonkin verran.

Mutta tästä on jo noin 8 vuotta. Olin kertausharjoituksessa. Osaston päällikkö oli turun poliisin johtoon kuuluvia. Hän sanoi jo silloin, että 80% turun puskaraiskauksista on ulkomaalaistaustaisten tekemiä. Hän kyllä sanoi, pojat tätä ei kyllä saisi sanoa, mutta sanoi kuitenkin. Tosin tekevät he varmaan muitakin raiskauksia.

Oliko 2014 41% vakavist raiskauksista ulkomaalaisten tekemiä. Siis tuomioista. Se oli hieman yli 400 henkilöinä. Raiskauksen uhrille taas on tietenkin aivan sama kuka sen tekee. Asia on vakava. Mutta tarkoitan, että ulkomaalaisia ilmeisesti on maassa yli 300 0000 ja määrä lisääntyy. Kovin moni heistä ei kuitenkaan ole raiskaaja. Yleistämistä ei kannata harrastaa. Se on feministien ase se.

Muu vakava väkivalta jää kokonaan näiden keskustelujen ulkopuolelle. Veikkaan, että sekin palvelee jonkin tahon poliittisia päämääriä. Feministit.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Media on kyllä keskimäärin heikkolaatuista, mutta tuo Telegraphin haastattelu on jo Russian Todayn tasolla. Niin selkeä tuo asiavirhe on.

Iltasanomien haastattelun litterointi lisää hämmennystä, sillä Koskimäki ei korjaa Telegraphin väitettä. Asiantunteva virkamies tietenkin seuraa antamastaan haastattelusta seuraavaa mediahuomiota, ja korjaa virheelliset väitteet.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

JP L:"Raiskauksen uhrille taas on tietenkin aivan sama kuka sen tekee."

Vaikkei omakohtaista kokemusta kenties olekaan, niin uskallan kuitenkin epäillä tätä mielipidettäsi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erittäin merkittävä oli kyseisen haastattelun osio, jossa todetaan, että uutena vuotena moni noista tuhannesta ulkomaalaisesta oli joko alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Suomen mediassa ei juurikaan ole otettu esiin näiden musliminuorten alkoholi-ja lääkeongelmaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Suomen mediassa ei juurikaan ole otettu esiin näiden musliminuorten alkoholi-ja lääkeongelmaa"

Mistäpä sinä siitä sitten kuulit. Tällaisiin on tapana laittaa lähdeviitteet oheen, jotta muutkin saavat asiasta tietoa.

Vai tarkoititko sitä, että olivat uudenvuodenaattona kännissä? Eiköhän se osoita kotoutumista kun aika merkittävä osa suomalaisistakin oli tuolloin kännissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Enhän minä ole väittänyt , että musliminuorilla Suomessa olisi alkoholi-ja lääkeongelmia.

On loogista , että koska ongelmaa ei lainkaan ole edes olemassa, niin uutisoitavaakaan ei tietysti ole ollut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiettävästi musliminuorten keskuudessa mainitsemasi ongelmat ovat huomattavasti harvinaisempia kuin kantaväestön keskuudessa.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Poliisi tänään Iltalehden mukaan:
"Poliisi pysyy kannassaan, jonka mukaan syksyn aikana esille tulleet ahdistelu- ja raiskaustapaukset ovat uusi ilmiö, sillä yleisellä paikalla tapahtuneet lähestymistapaukset ovat tässä laajuudessaan selvästi aiempaa aggressiivisempaa. Aiemmista ilmiöistä ja yleisellä paikalla tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä poiketen epäiltyjä on kuvattu yksinomaan ulkomaalaisiksi.

-Yksittäisiä aggressiivisia tapauksia on ollut aiemmin, mutta asia on nyt syksyllä muodostunut sen verran laajamittaisemmaksi, että voidaan puhua jo ilmiöstä. Tässä ilmiössä uudenlainen piirre on se, että useissa tapauksissa uhreja on lähdetty seuraamaan yleisillä paikoilla, lyöttäydytty seuraan vasten tahtoa ja käyttäydytty aggressiivisesti ja seksuaalissävytteisesti, kertoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta."

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Lasse Aapion kommentit edustavat kelvollista tiedotusta. Ei tuo seurailukaan mikään uusi ilmiö ole, mutta Iltalehdessä mainittiin, että tätä seurailua tehdään 30-50 hengen ryhmissä, mikä jo kuulostaa ihan oikeasti uudelta ilmiöltä.

Valitettavasti suurin huomio meni tuolla virheelliselle tiedotukselle. Tämän takia tiedottamisessa pitää olla hyvin tarkkana, ja viranomaisen pitää välittömästi reagoida virheellisiin uutisointeihin näin aroissa aiheissa, mitä ei tässä tapauksessa tehty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset