Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Työnäyte

Hallitus julkaisi eilen uuden työllistämistoimen nimeltä työnäyte. Käytännössä tämä tarkoittaa palkatonta työtä, jossa sinänsä ei ole mitään pahaa, kunhan se perustuu työntekijän aitoon vapaaehtoisuuteen. Todennäköistä on kuitenkin, että valtio alkaa painostaa työttömiä palkattomaan työhön, mikä on väärin sekä työntekijää että sellaisia yrityksiä, jotka eivät tätä ilmaistyövoimaa saa, kohtaan.

Työnäyte vaikuttaa uudelta samansisältöiseltä himmeliltä, kuin nykyinen kuntouttava työtoiminta. Kuntouttavaa työtoimintaa on käytännössä käytetty myös tavanomaisten työtehtävien teettämiseen orjapalkalla, johon työntekijä on pakotettu sosiaalitukien menettämisen uhalla.

Minulla olisi parempi idea: palkallinen työ. Palkan suuruuden pitäisi olla sovittavissa työsopimuksella ilman työmarkkinajärjestöjä osapuolien näin halutessa. Mikä ihme siinä on, että palkaton työ on ok, mutta alle nykyisten TESsien menevistä palkoista alkaa huuto, ettei sillä tule toimeen? Onko poliitikkojen vaikea ymmärtää, että kahdeksan euroa tunnissa on aika paljon enemmän kuin yksi euro tunnissa (kulukorvaus kuntouttavasta työtoiminnasta)? Se kahdeksan euron tuntipalkka pitäisi toki jäädä sellaisenaan työntekijän käteen vapauttamalla pienet tulot kaikista veroista.

Työllistämishimmelien ja pakkotyön lisäämisen sijaan TE-toimistot voisi sulkea, yleissitovista työehtosopimuksista luopua ja verotus pitäisi yhteensovittaa sosiaaliturvan kanssa tilimuotoisella perustulolla. Tämä olisi paljon tehokkaampi ja inhimillisempi keino saada Suomeen lisää työntekomahdollisuuksia kuin mitkään nykyisen hallituksen temppuilut.

Käytännössä nämä ehdotukset eivät ole erityisen radikaaleja, vaan ne tarkoittavat hallituksen työnäyterakennelmaan verrattuna mahdollisuutta maksaa työntekijälle halutunsuuruinen palkka. Vaikea nähdä, että millään arvopohjalla voisi vastustaa lisäpalkan maksamista työntekijälle. Tällaista ehdotusta vastustaisi todennäköisesti vain työmarkkinajärjestöt, jotka näkevät vapaamman sopimisen uhkana omille etuoikeuksilleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mikä ihme siinä on, että palkaton työ on ok, mutta alle nykyisten TESsien menevistä palkoista alkaa huuto, ettei sillä tule toimeen?"

Eipä tuo ole juuri muuta kuin tyylipuhdas osoitus AY-liikkeen solidaarisuudesta työttömiä kohtaan. Työttömyys on ihan OK, kunhan pysyy poissa häiritsemästä palkkaa nauttivan enemmistön nautintaoikeuksia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei nyt ihan noinkaan,koska näistä työttömistä tehdään:

a) ensinnäkin tarpeeksi suuri peloite,että jo työssä olevat suostuisivat laskemaan palkkaansa tai ainakin pidättäytyvät korottamasta. Ay-liike potkaisee itseään nilkkaan kannattamalla tätä.

b) pahin kilpailija jonka tuottavuudella ei ole väliä,koska palkkaakaan ei tarvitse maksaa. Ay-liike potkaisee itseään kannattamalla tätä.

c) Ay-liikkeen ulottumattomista tulevia tekijöitä ja ihmiset kääntävät tämän tietty AY-liikkeen syyksi.

Ongelmahan on siinä,että AY-liike ei ehkä ymmärrä näitä kahta ensimmäistä pointtia.

Jyrki Paldán

Samaa mieltä tästä asiasta. Lisätään kuitenkin että aniharva työ on todella vapaaehtoista, niitä tehdään koska on enemmän tai vähemmän taloudellinen pakko. Mitä heikompi ja/tai epävarmempi sosiaaliturva, sitä enemmän pakkoa tuossa suhteessa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Tilimuotoinen perustulo on vähän ristiriitainen käsite. Perustulo on määritelmällisesti vastikkeeton: https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustulo

"säännöllisesti ja ehdoitta"

Jos tilimuotoisuus tarkoittaa, että nostamiaan perustuloja joutuu maksamaan takaisin, mikäli tulot ylittävät tietyn rajan, kyseessä on takaisinmaksuehto, ja tulisi käyttää jotain muuta termiä kuin perustuloa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

https://www.sitra.fi/blogi/tyoelaman-taitekohdat/t...

Kannattaa lukea.
Kun niin paljon tahatonta ja tahallista väärinymmärrystä on liikkeellä...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Luettu - pitkälle päästään sillä, että ymmärretään että TE-keskukset eivät ole osa ratkaisua, vaan osa ongelmaa.

Ehdotan että teette ministeriössä kyselytutkimuksen työttömille yhdellä kysymyksellä: "Onko TE-keskuksesta ollut sinulle mitään hyötyä?"

Jos satunnaisotannalla enemmistö vastaa että kyllä, lupaan haukata hattua.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Kiitos linkistä ja kommentista.

Se, onko työnäytteen tarkoitus painostaa työttömiä palkattomiin töihin vai ei, ei ole ratkaisevaa, vaan käytäntö ratkaisee. Ei kuntouttavan työtoiminnankaan tarkoitus ole laittaa työkykyisiä tavallisiin töihin valmistamaan tuotteita markkinoille, mutta näin kuitenkin käytännössä tapahtuu. Lakeja ja uudistuksia arvioidaan niiden vaikutusten perusteella, ei tarkoituksen perusteella.

Voisiko mielestäsi työnäytteen tekijälle maksaa vapaasti sovittua palkkaa?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#4 Kannatti lukea. Kyllä. Onhan tuokin yksi malli, joka voi sopia.... olisko työttömälle hitsarille, joka yrittää näyttöä mallipuusepän duuniin.

Haiskahtaa osittain tempputyöllistämiseltä. Meidän suomalaisten ongelma on vaan niin suuri, että apuja pitää etsiä siitä suuremmasta kuvasta. PYYDÄN TÄMÄN KOHDAN LAUSUNTOANI ANTEEKSI. Kyllä näinä aikoina pitää yritää kaikkea, mikä vähänkin tuntuu auttavan.

Meillä ei ole pääomia. Meillä on vähän metsää. Meillä on hyviä käsiä ja hyviä päitä. Noista se on revittävä.

kansankapitalismi, siinä se. uutiset kuulema alkaa. Pitää mennä tsiigaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksei panostetan enemmän oppisopimukseen? eikös tämä työnäyte nimikkeellä töissä oleva voisi saada tästä opintonäytetöitä ja loppuenlopuksi ammatin??

Suomessa on tuhottomasti sellaisia henkilöitä jotka ovat töissä orjapalkalla eivätkä saa tästä pahemmin mitään opintopisteitä tai edistä elämässä eteenpäin..??

Samalla voisi vaikka tehdä niin että ensiksi olisi palkatta, ja vähän aina nostettaisiin kun osaamista tulisi?

Ja työnataja solmii sopimuksen jossa hän ei saa antaa potkuja ilman kunnon syytä, eikä päättää sopimusta kun palkan maksu alkaisi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Blogisti kirjoitti että...

"Todennäköistä on kuitenkin, että valtio alkaa painostaa työttömiä palkattomaan työhön, mikä on väärin sekä työntekijää että sellaisia yrityksiä, jotka eivät tätä ilmaistyövoimaa saa, kohtaan."

Oliko siulla mitään perusteita tälle todennäköisyydelle?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Nykyään vastaavia himmeleitä, eli esimerkiksi työharjoitteluita ja kuntouttavaa työtoimintaa käytetään juuri tällä tavalla väärin. Jos rakennetaan uusi vastaavankaltainen rakennelma, on ihan uskottavaa epäillä, että näin kävisi myös tämän uuden rakennelman kanssa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Työnäyte olisi täysin vapaaehtoinen. Työtön voisi itse päättää, haluaako hän tarttua tällaiseen tilaisuuteen vai ei. Tarkoitus on, että työvoimaviranomaisella ei olisi roolia tässä päätöksessä eikä mahdollisuutta myöskään asettaa uhkaa työttömyysetuuden leikkaamisesta. Työnäytteen tekemiseen ei myöskään ohjattaisi TE-toimistosta käsin.

Minusta tuo on selkeä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Voisin hyvin kuvitella käyttäväni tuollaista. Ja olen kyllä joskus hommannutkin työpaikan puolella tes-liksasta. Sanoin pomolle heti alkuun että en vielä osaa kunnolla hommaa mutta opettelen kuukaudessa. Minä sain tyhjää enemmän ja opin ihan hitosti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Pekka Pylkkönen

Hyvä pointti.

Ihmiset ovat hyvin erilaisia. Joku hitsari tuottaa heti koulusta tullessaan saman kuin vanha ammattimies ja toinen tekee pelkkää turskaa. Ensimmäinen ansaitsisi heti kunnon palkan ja jälkimmäinen tarvitsisi lisää harjoittelua.

Systeemit eivät oikein jousta näissä ihmisten välisissä eroissa. Pitäisi tietysti vahtia ettei pätevää kaveria käytetä hyväksi palkattomilla harjoitteluilla ja tarjota palkatonta harjoittelua sille joka sitä tarvitsee.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Työnäytteessä on riskinä sen muuttuminen vapaaehtoiseksi pakoksi, eli jos ei ikinä lähde minnekään työnäytehommiin niin katsotaan ettei työtön yritäkään työllistyä.

Tässä on sama paketti uudella rusetilla; tarkoitus ei ole saada ihmisille työtä vaan työnantajille ilmaista työvoimaa. Kuka yrittäjä ottaa muka rahalla töihin, jos tarjolla on jatkuvasti uusia ja ilmaisia työnäytetyöläisiä?

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ihmemaa tää Suomi.

Tässä olisi mahdollisuus johonkin muutokseen surkeassa tilanteessa, mutta porukka näkee tässä kaiken uhkakuvan mahdollisuudenkin totena ja tapahtuvana.

Positiivista että TE-keskus pysyy poissa tästä, siihen virkapuljuun en luota lainkaan.

Annetaan nyt tälle joku mahdollisuus edes.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Työnäyte ilmaistyönä on huono idea, mutta jos tämän päälle saisi vapaasti maksaa halutunsuuruista lisäpalkkaa, muuttuisi ehdotus loistavaksi, sillä se olisi käytännössä porsaanreikä yleissitoviin TESseihin.

Luonnollisempaa ja järkevämpää olisi tehdä kirjoituksessani mainitsemani oikeat uudistukset.

Pekka Pylkkönen

Kaikkihan riippuu siitä miten sitä käytetään. Toimeentulotukikin oli aikoinaan loistava idea. Käytännössä turva hyvin tilapäisten katastrofien varalle. Nyt sitä käytetään täysin tarkoituksensa vastaisesti ja se on todennäköisesti surkein epäonnistuminen sosiaaliturvan historiassa maailmanlaajuisesti.

Yleissitovuuden poisto vaatisi nähdäkseni valtiolta aivan toisenlaista kykyä regoida nopeastikin väärinkäytöksiin tai tulonjaon totaalisiin vääristymiin.

Itse toivoisin toki itselleni täyttä sopimisvapautta. Kokeilen mielelläni uusia juttuja ja se palkan suuruus ei ole niin tärkeää siinä. Toisaalta voisi kuvitella että avoimien rajojen aikana hanttihommat voitaisiin nopeasti miehittää esimerkiksi ulkomaalaisilla, joka puolestaan voisi luoda uusia ongelmia. 0

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Perustulon myötä byrokratian määrän ja tähän osallistuvien henkilöiden määrän pitäisi laskea.

Uskotko Juhani, että millään nykyisellä puoleueella olisi halua tällaisiin julkisensektorin työntekijöiden määrän vähennyksiin. Vaikka halua olisi pysyisivätkö ne siihen.

Nykyinen hallitus halusi lisätä julkisen työn määrää lyhentämällä pisimpiä vuosilomia. Julkiset työtunnit ovat todella kovin vähäisiä/työntekijä. Miten hankkeelle kävi. Perusteet oliva järkevät, halua oli?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Kyllä Keskustalla ja Kokoomuksella välillä näyttäisi olevan halua julkisen sektorin pienentämiseen. Kyky on sitten vähän niin ja näin.

Viskipuolueella julkisen vallan rajoittaminen ja julkisen sektorin pienentäminen kuuluu ydinteemoihin.

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Kuntasektorilla kuntouttavalla olevien käyttö/kierrätys on vakiintunut välttämättömyys, varsinkin pienissä kunnissa.

Yrityksissä ei saa työskennellä vakuuttamattomia ihmisiä, miten tämä
hoidetaan työnäytteessä??

Vaara on myös että kekseliäs yrittäjä tekee salaisen sopimuksen ihmisten kanssa ja ryhtyy kierrättämään "työnäyte" ihmisiä firmassa väistäen näin lailliset velvollisuudet...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Vaara on myös että kekseliäs yrittäjä tekee salaisen sopimuksen ihmisten kanssa ja ryhtyy kierrättämään "työnäyte" ihmisiä firmassa väistäen näin lailliset velvollisuudet..."

Näin minäkin tämän näkisin. Jatkossa ei yritysten tarvitse enää miettiä sesonkikausien kiireitä, koska työntekijöitä voi hakea torin kulmalta päiväksi kerrallaan vapaaehtoistöihin. Heille maksetaan sitten pimeänä muutama ropo päivän päätteeksi.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Paikallinen sopiminen on arkea jo nyt useimmilla työpaikoilla. Tässä työmarkkinatilanteessa periaate on ota tai jätä.

Selkeintä olisi, että jokainen tekisityötä kykynsä mukaan ja saisi työstään palkan. Työtä pitäisi jakaa työaikoja lyhentämällä.

Varat tähän voitaisiin hakea veroparatiiseista ja verotuloista sekä kannattavien yhteiskunnalisten yritysten tuottamasta lisäarvosta.

Rohveetta Muhammed

Pankaa työnantajan firma tuleen. Siinä teille työnäyte.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset