Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Nurmikonleikkuusta ja parodiahorisontista

  • Moottorikäyttöinen kone, jota kuka tahansa ei voi operoida.
    Moottorikäyttöinen kone, jota kuka tahansa ei voi operoida.

Wikipedian mukaan nurmikko on alue, jolla kasvaa nurmea, ruohoa, apilaa ja muita matalia kasveja, mutta ei yleensä esimerkiksi sammalta tai jäkälää. Nurmikkoa hoidetaan pitämällä se lyhyenä ruohonleikkurin avulla. Ruohonleikkurista taas wikipedia osaa sanoa, että se on laite, jolla nurmikko leikataan lyhyeksi. Kätevää, järkevää ja yksinkertaista!

Kun siirrymme esitiedoista käytännön maailmaan, meidän tulee ymmärtää ruohonleikkureiden toiminta. Yleensä ne toimivat käynnistämällä moottori ja liikuttamalla ruohonleikkuria nurmikon päällä. Kaikissa ruohonleikkureissa ei ole moottoria ja joissain leikkureissa on lisäominaisuuksina ns. kuolleen miehen kytkin, jota täytyy pitää pohjassa leikkuuoperaation ajan tai vetävät pyörät, jolloin leikkuria ei tarvitse juuri edes työntää. Varsin yksinkertaisesta laitteesta siis puhutaan joka tapauksessa!

Tyypillisesti nurmikkoa leikkaa omakotitalojen pihalla talon omistaja tai perheenjäsen, kerrostaloissa talonmies tai huoltoyhtiön työntekijä. Nurmikonleikkuuta voivat harrastaa myös esimerkiksi lapset, jotka voivat tienata karkkirahaa leikkaamalla jopa naapurien nurmikoita. Lapsille kannattaa tosin ohjeistaa, että vaatteet saattavat likaantua, ettei niitä parhaita kouluvaatteita käytetä nurmikonleikkuussa tai muissakaan pihatöissä. Hienoa, että töitä voi jakaa ihmisten kesken!

Suomessa on kuitenkin ihmisiä, joiden mielestä tämä kuvaukseni nurmikonleikkuusta on armottoman harhaanjohtava. Vaikka nurmikonleikkuu näyttäisi yksinkertaiselta, ja olen itse leikannut nurmikkoa ensimmäistä kertaa noin kymmenvuotiaana, kuten 80% tutuistani, ja kellekään ei ole sattunut mitään, ja nurmikko on tullut leikatuksi, ja kaikki ovat olleet tyytyväisiä, nurmikonleikkuu on oikeasti äärimmäisen vaikeaa ja monimutkaista.

Kun posti ilmoitti eilen harkitsevansa toiminnan laajentamista ruohonleikkaamiseen, valtakunnan päämedian digitaalisella etusivulla lukee välittömästi: “Kiinteistötyönantajat: Vaikea uskoa, että kuka tahansa voi alkaa leikata nurmikkoa.” Vastoin siis maalaisjärkeä ja kaikkien ihmisten kokemusta, ruohonleikkuussa olisi siis jotain vaikeaa.

Uutinen alkoi selventää työmarkkinajärjestön näkemystä:

-“On erilaisia ruohonleikkureita, on päältä istuttavia ja työnnettäviä. Tarvitaan myös kuulosuojaimet ja turvajalkineet.”

-”Ruohonleikkuu on osaamista vaativaa työtä. Kiinteistöt ovat hyvin erilaisia.”

-”Moottorikäyttöisten koneiden ja laitteiden käyttäminen vaatii tiettyä osaamista. On vaikea uskoa, että ihan kuka tahansa voi vain alkaa leikata [nurmikkoa]”

Kaiken lisäksi, ruohonleikkaajan palkkaaminen on ehdottomasti alan työehtosopimuksen mukaista työtä, eli ruohonleikkaajan laillinen palkkaaminen vaatii 90 sivun yleissitovan työehtosopimuksen sisäistämistä. Jos kokemusvuosilisät ja nurmikonhoitopalkkiot eivät mene kohdilleen, on ihan oikeus ja kohtuus viedä nurmikkonsa leikattua haluava henkilö käräjille.

Jos nämä liiton miehet saisivat päättää, nurmikkoa eivät leikkaisi Suomessa kuin parin vuoden nurmikonleikkuututkinnon tehneet ihmiset, ja he käyttäisivät EU:n hyväksymiä henkilönsuojaimiksi luokiteltuja kuulosuojaimia, käsineitä, turvajalkineita ja luotiliivejä.

Miten tämä liittyy mihinkään? Tämä liittyy kaikkeen, koska Suomessa KAIKKI asiat on tehty näin vaikeiksi. Kun ruohonleikkuu on raskaiden moottorikäyttöisten koneiden operointia haastavassa ja monipuolisessa liiketoimintaympäristössä, kaikki muukin tavallinen toiminta muuttuu yhtäkkiä äärimmäisen vaikeaksi ja kaikkea pitää säädellä pilkuntarkasti:

Taksin ajaminen ei ole henkilön kuljettamista autolla paikasta A paikkaan B, vaan monimutkainen ja ammattitaitoa vaativa palvelutapahtuma, jonka onnistunut suorittaminen vaatii 10 vuoden ajokokemuksen ja taksiliiton järjestämän kurssin. Anniskelu ei ole juoman tarjoamista henkilölle, vaan äärimmäisen vastuullinen kokonaisvaltainen ravitsemusoperaatio, jonka oikeaoppisesta suorittamisesta riippuu sekä kansanterveys että ihmiskunnan tulevaisuus. Korttipelin järjestäminen on jo niin lähellä täydellistä sekasortoa, että se on kielletty kokonaan ja monopolisoitu tunnetusti jumalallisen oikeellisesti toimivalle valtiolle.

Mielestäni tämä on täysin absurdia ja pidän aivan uskomattomana, että Suomi on päässyt tällaiseen tilanteeseen. Suomen lainsäädännöstä pitäisi pikavauhtia poistaa vähintään 90% ja antaa ihmisille takaisin heiltä viety vapaus ja vastuu. Käytännössä tämä on yhtä radikaalia kuin antaa ihmisten vapaasti ajaa oma nurmikkonsa tai palkata joku tekemään se heidän puolestaan, ja soveltaa tätä periaatetta kaikkiin yhteiskunnan aloihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ja hauskinta oli että lehdessä postinainen valitti että ruohonleikkuusta ei saa kuin alle euron tunnissa lisää liksaa. Verrattuna siis postinkantajan työhön.

Kun ihmettelin sitä että kokopäiväinen postinkantaja tienaa keskimäärin enemmän kuin lastentarhanopettaja, fysioterapeutti, lähihoitaja, LVI-asentaja tai kultaseppä, minut nopeasti opastettiin arvostamaan tuota haastavaa ja vastuullista tehtävää. Nyt on sitten selvinnyt että ruohonleikkuu on vielä enemmän erikoisasiantuntijahommaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pian varmaan jokaisen kotiin täytyy olla kortin suorittanut voidakseen käyttää kodinkoneita ja ilman sitä, vakuutusyhtiöt eivät korvaa vahinkoja.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Älä anna poliitikoille näin toteuttamiskelpoisia ideoita!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä vaan ennustan, mikäli tämä hulluuden tie jatkuu samanlaisena.

Minä kaivoin pari vuotta sitten laatikosta pinkan vanhoja Pahkasikoja ja satuin lukemaan sieltä jonkun ministeriön laatimia ohjeistuksia. Ne eivät minua naurattaneet, puolet siitä oli totta.

Koska se uusin Pahkasikalehden piti tulla? Se piti olla viime syksynä kauppojen hyllyillä? Saataisiin siitä luettua varmuuden 10 vuoden päähän, koska olivat ne tekijät melkoisia kristallipallon eukkoja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nykyään ainakin palkkatyötä tekevällä täytyy kortteja olla. Itselläni on halussa työturvallisuuskortti, tulityökortti, sähkötyökortti, ea1 kortti, hygieniapassi. Välillä on pitänyt hankkia muutama muukin. Nämä kuitenkin tarvitsen päästäkseni telakalle töihin. Kerran on tullut käytyä singa
poressa työturvakoulutus.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mieti myös millaiset määrät valtio säästäisi rahaa kun näitä äärimmäisen turhia sääntöjä pyörittäneistä virkamiehistä, tarkastajista ja virastoista päästäisiin eroon. Tosin tässä vaiheessa saisit koko nykyisen opposition persukseesi kun kavereilta lähtee (suoja)työpaikat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset