Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Rahaa tovereiden firmoille

  • Poliitikoilla on ammattisijoittajia paremmat sijoitustyökalut.
    Poliitikoilla on ammattisijoittajia paremmat sijoitustyökalut.

Hallitus julkaisi eilen Juha Sipilän johdolla valtion omistajaohjausta koskevia linjauksia. Linjauksissa ei ole mitään järisyttävää, eikä suuria muutoksia ole tulossa. Keskustajohtoinen hallitus haluaa edelleen, että valtio on Suomessa merkittävä sijoittaja ja omistaja, vaikka tämä tunnetusti karkottaa tehokkaasti markkinaehtoisen rahan. Joitain omistuksia hallitus on valmis keventämään, mutta rahat on suunniteltu sijoitettavan takaisin poliitikkojen suosimiin yrityksiin.

Käytännössä vahvaa valtion omistusta kannattavat henkilöt uskottelevat, että veronmaksajien rahoilla pelaavat poliitikot ja virkamiehet osaisivat sijoittaa paremmin kuin omia rahojaan sijoittavat ammattisijoittajat. Todellisuudessa tuloksena poliitikkojen mainioista sijoitusstrategioista on Talvivaaroja, Outoteccejä, telakkatukiaisia ja SSAB:eita, jotka imevät muilta yrityksiltä yhteensä kymmennumeroisen summan rahaa joka vuosi.

Tällä kertaa Sipilän hallituksen sijoituskohteena tulee olemaan hallitusohjelman mukaisesti bioala, eli suomeksisanottuna metsäteollisuus ja maatalous. Poliitikot siis ilmeisesti jonkinlaisen kristallipallon avulla tietävät, että juuri tuolta alalta puuttuu miljardi euroa rahaa, ja päättävät omien varojensa sijaan veikata tätä hevosta veronmaksajien rahoilla. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, vaan kannattajakunnan / lähipiirin / aatetoverien yritysten suosiminen muiden yritysten kustannuksella on aina ollut tiettyjen tahojen suosiossa.


Oikea omistajaohjauksen suunta olisi pyrkiä tilanteeseen, jossa valtio on yritysten omistamisessa tarpeeton. Valtion roolin tulisi olla elinkeinoelämän toimintaedellytysten turvaaminen, ei omistaminen ja kilpailu markkinoilla. Omistukset yrityksissä, joilla ei ole käytännön monopoliasemaa, pitäisi pyrkiä myymään, ja käyttää varat järkeviin investointeihin tai veronkevennyksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Periaatteessa katsoisin hyvällä jonkinlaisten rahastojen keräämistä myös valtion toimesta nyt kun Suomi vielä jotenkuten kituuttaa globaalissa kilpailussa. Ei aktiivisesti sijoittavaa vaan indeksinomaista sijoittamista ympäri maailmaa. Muksujen veroasteen nousua voisi vähän hillitä. Tai rahoittaa vaikka jossakin tulevaisuudessa perustuloa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Rahastojen kerääminen tarkoittaa kuitenkin korkeampaa veroastetta nykyhetkeen. Myös neutraali sijoittaminen on valtiollinen kannanotto, jonka mukaan kansa käyttää rahansa väärin: "nyt kansalaiset eivät sijoita riittävästi".

Voisin kannattaa rahastojen keräämistä, jos on tiedossa jotain selkeitä syitä, miksi niitä tarvitaan. Esim. eläkemenoissa on niin suurta vaihtelua, että maksujen tasaamiseksi on hyvä olla puskuria.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset