Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Yleishyödyllisten yhdistysten kirjanpito avoimeksi

Suomi on täynnä yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joista useimmat tekevät arvokasta työtä. Etenkin monenlainen liikunta- ja kulttuuritoiminta kärsisi huomattavasti, mikäli pyörittämässä ei olisi yksityisiä yhdistyksiä. Yleishyödyllisyys tarkoittaa, ettei yhdistyksen tuloista eikä tuloksesta tarvitse maksaa veroja. Kun jalkapallojoukkue myy makkaraa, menevät rahat suoraan yhdistyksen kassaan.

Yhdistykset saavat usein myös julkisia tukia, erityisesti Raha-automaattiyhdistyksen monopolituotoista. RAY:n tuet ovat samalla lailla julkista rahaa kuin esimerkiksi verotuotot, eikä niitä pitäisi käyttää yhtään sen leväperäisemmin.

Kuten arvata saattaa, näitä yleishyödyllisten yhdistysten tukia käytetään myös väärin. Kun raha on ilmaista ja “jonkun muun” maksamaa, ei synny erityistä painetta olla säästeliäs. Toisinaan helppo yhdistyksissä piilossa oleva raha kiinnostaa jopa niin paljon, että se laitetaan omaan tai kaverin taskuun joko suoraan seteleinä tai sillä maksetaan matkoja ja ravintolareissuja, jolloin syyllistytään rikokseen.

Näin kävi muun muassa keskustalaiselle Jukka Vihriälälle, joka etujen hamstraamisen lisäksi oli jopa itse päättämässä rahan antamisesta itselleen ja kavereilleen Nuorisosäätiön kautta! Tällaiset tuomiot ovat Suomessa hyvin harvinaisia, ja ne edustavatkin todennäköisesti vain jäävuoren huippua. Suurin osa osannee piilottaa likaisen pyykkinsä paremmin.

Toinen ajankohtainen esimerkki yleishyödyllisyyden ja tukiaisten väärinkäytöstä on Olympiakomitea, joka hukkaili suuria kuitteja ja törsäsi rahaa jopa niin paljon, että viranomaiset ryhtyivät toimeen.

Avoimuus toimisi hyvin todennäköisesti korruptiota hillitsevänä tekijänä Suomessa, ja ehdotankin, että kaikkien huikeaa veroetua käyttävien yleishyödyllisten yhdistysten kirjanpito avattaisiin kuittien tasolla avoimiksi. Tämä koskisi tietysti esimerkiksi RAY:n tukiaisia saavia järjestöjä, työmarkkinajärjestöjä sekä tavallisia kulttuuri- ja liikuntayhdistyksiä.


Mikäli yhdistysten rahoja käyttävät tietävät, että tutkivat kansalaiset tai journalistit voivat tarkastella yhdistyksen kirjanpitoa, verohelpotuksia ja suoria rahatukiaisia saavat yhdistykset käyttäisivät rahansa huomattavasti todennäköisemmin pelkkään ydintoimintaansa johtavien jäsentensä etujen sijaan. Yksittäisen kuitin valokuvaaminen ja webbiin lataaminen kestävät noin minuutin, joten toimenpide ei erityisemmin lisäisi yhdistysten hallintotaakkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kuulostaa ihan fiksulta, enkä keksi tähän hätään haittapuolia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset