Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Suomessa on nyt liberaali puolue

 

Suomen puoluekentässä on tähän asti ollut  aukko. Sieltä on puuttunut selkeästi arvoliberaali markkinahenkinen puolue, joka haluaisi antaa ihmisille päätösvallan omiin asioihinsa sekä sosiaalisissa että talouteen liittyvissä kysymyksissä. Nyt sellainen on puoluekartalle tuotu: Liberaalipuolue - Vapaus valita r.p.

Puoluekentän ja puolueiden vajavaisuudesta kertoo muun muassa Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) “Pelastakaa puolueet!” -pamfletti. Pamfletissa noteerataan eduskuntapuolueiden jähmeys ja ideologinen ankkuroituminen menneeseen aikaan. Kauppalehdessä kerrottiin pamfletista otsikolla Puolueet ovat rikki ja tiedusteltiin seuraavaa:

“Mikä puolue sopii ihmiselle, joka haluaa esimerkiksi alempaa verotusta, eroon yritystuista, purkaa monopolit, ottaa lapsilisät rikkailta pois, irrottaa kirkon valtiosta, poistaa kolmikannan ja auttaa turvapaikanhakijoita?”

Tällaisen kysymyksen esittäjälle perustamamme Liberaalipuolue on selkeästi paras. Näistä poliittisista ehdotuksista neljä oli viime vuoden eduskuntavaalien yhden A4-pituisessa ohjelmassamme, kun puolue oli vasta perusteilla, ja lopuille kolmellekin löytyisi todennäköisesti kannatus.

EVA:n pamfletissa mainitut puolueen toimintatavat ovat olleet alusta asti puolueemme toimijoille selkeät. Suurin osa kaikesta toiminnasta tehdään joukkoistamalla, ja ottamalla henkilöiden mielipiteet tasapuolisesti huomioon. Myös ei-jäsenten ideat on käytetty täysimääräisesti. Esimerkiksi puolueen logon idea on joukkoistamisprosessin seurauksena akaalaisen automekaanikon käsialaa ja puolueen nimen lopullinen muoto on puolueeseen juuri ennen nimestä äänestämistä liittyneen henkilön ehdotus. Paras ehdotus voittakoon!

Onko Liberaalipuolueen kannattama agenda marginaali-ideologia? Ei. Nykypuolueissa on paljon henkilöitä, joilla on tervettä markkinahenkistä ajattelua ilman erityistä porvari- tai oikeistohenkisyyttä, ja joille paras puolue olisi jokin liberaalimpi vaihtoehto. Puhutaan poliitikoista kuten Osmo Soininvaara, Antero Vartia, Juhana Vartiainen, Elina Lepomäki ja Risto E.J. Penttilä. Jos jokin eduskuntapuolue laajemmin allekirjoittaisi näiden poliitikkojen ajatuksia, Liberaalipuoluetta ei olisi kannattanut perustaa ja minullakin olisi vielä vapaa-aikaa.

Puoluetta perustaessamme arvioimme, että markkinahenkiset liberaalit edustavat kaikissa eduskuntapuolueissa pientä vähemmistöä, eikä tähän ole nähtävissä muutosta. Vuoden kuluessa olemme valitettavasti saaneet huomata olevamme oikeassa. Kokoomuksessa tämän vähemmistön koko on noin 14% (Lepomäen äänisaalis pj-vaaleissa) ja Vihreissä tämä vähemmistö on kutistunut, minkä olemme saaneet huomata vihreiden nykyisestä hyvin vasemmistolaisesta retoriikasta. Opportunistisen populismin on huomattu olevan ongelma jopa puolueen sisällä kannatuslukujen merkittävästä noususta huolimatta. Myös RKP:ssä ja Keskustassa on yksittäisiä liberaaleja poliitikkoja, joille paras puolue sisällöllisesti olisi Liberaalipuolue.

Liberaali ideologia ja sen kanssa tulevat poliittiset suositukset vastaavat osaltaan EVA:n pamfletin esittämiin epäkohtiin. Kun annamme ihmisille enemmän valtaa omiin asioihinsa, meidän ei tarvitse odottaa hitaiden puolueiden heräämistä, vaan voimme itse yksilöinä reagoida nopeasti muuttuvaan maailmaan. Kun jokin uusi kiinnostava palvelu tulee markkinoille, ihmisten pitäisi saada itse päättää, käyttävätkö he palvelua, sen sijaan, että pitää odottaa poliittisen järjestelmän reagointia palvelun laillistamiseksi kymmenen vuotta.

Uutena puolueena meillä ei ole harhakuvitelmia äkillisestä pääsystä päättäville paikoille, mutta olemme vakuuttuneita, että Liberaalipuolue pystyy positiivisesti kontribuoimaan Suomen poliittiseen kenttään tarjoamalla selkeästi erilaisen äänestysvaihtoehdon, joka ei kuitenkaan kannata marginaaliaatteita tai marginaaliväen toimintatapoja. Todennäköisesti pystymme myös nostamaan poliittiseen keskusteluun asiapitoisesti sellaisia aiheita, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle. Mikäli uusi puolue vaikuttaa kiinnostavalta, voit seurata meitä sosiaalisessa mediassa tai hakea jäsenyyttä tästä.

https://www.facebook.com/liberaalipuolue/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

“Mikä puolue sopii ihmiselle, joka haluaa esimerkiksi alempaa verotusta, eroon yritystuista, purkaa monopolit, ottaa lapsilisät rikkailta pois, irrottaa kirkon valtiosta, poistaa kolmikannan ja auttaa turvapaikanhakijoita?”

Piraatit haluavat yksinkertaistaa ja alentaa verotusta. Ohjelmassamme kritisoidaan yritystukia ja vaaditaan niiden karsimista. Ohjelmassa mainitaan ainakin alkoholi-, rahapeli-, ja alueelliset liikennemonopolit joita vastustetaan. Piraattipuolue kannattaa kirkon ja valtion erottamista.

Tämä tekee ainakin neljä pistettä. Henkilökohtaisesti olen blogannut tuosta lapsilisäasiastakin ja kuvittelisin kannatusta löytyvän viimeiseenkin.

Odotan mielenkiinnolla pääseväni lukemaan tulevaa ohjelmaanne. En epäile, ettettekö saa meitä markkinaliberaalimpaa tavaraa aikaiseksi. Tällä hetkellä en kuitenkaan sanoisi, että "selkeästi paras". ;)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Piraattipuolue voi myös olla hyvä vaihtoehto.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Lisätään nyt vielä, että Liberaalipuolue on käsittääkseni paljon enemmän talouspainottunut kuin Piraatit. En ole eri mieltä siitä, etteikö henkilö, joka mieltää itsensä ensisijaisesti markkinaliberaaliksi olisi kotonaan Liberaalipuolueessa.

On joka tapauksessa itsessään kiva, että on paljon erilaisia puolueita, jotta saadaan poliittiseen keskusteluun enemmän näkökantoja. Meillä löytyy varmasti paljon yhteisiä mielipiteitä, jotka voivat tulla tehokkaamminkin esille, kun komppaamme toisiamme.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Odotan mielenkiinnolla ohjelmaanne. Jotenkin tupsahti mieleen edesmennyt Nuorsuomalaiset. Ette kuitenkaan mainitse, että olisitte sen jatkajia. Sieltä tulee mieleen heidän suurin lapsuksensa "Uuden-Seelannin malli".

Minkä puolueen koette sisarpuolueeksenne Euroopassa, vai onko sellaista?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Emme ole nuorsuomalaisten tai muidenkaan aikaisempien puolueiden jatkajia. Puolueen perustajat eivät ole olleet muissa puolueissa mukana.

Ei tule mieleen ainakaan valtapuolueista yhtäkään, joka pitäisi valistusarvoja (järki, vapaus) perusarvoinaan. Nykypuolueiden yksi ongelma on, että niillä ei ole selkeää arvopohjaa, vaan puolueet ovat varsin usein populistisia ja eturyhmäpoliittisia instituutioita, tai vaihtoehtoisesti niiden arvot ovat jämähtäneet 70-luvulle, eikä ne ole enää erityisen relevantteja.

Tästä huolimatta, asiat ovat tärkeimpiä, ja pyrimme tekemään yhteistyötä asiakysymyksissä myös erilaiselta arvopohjalta toimivien puolueiden kanssa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vihreät on sosiaaliliberaalinen puolue, kuten LKP aikanaan. Se ei myöskään ole eturyhmäpuolue. Periaateohjelmasta löytyy nimenomaan valistusarvoja, mutta ei an sich talousliberalismia. Sen suhteen ollaan pragmaattisia eikä periaatteellisia.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Vihreät ei ole sosiaaliliberaalipuolue, koska se kannattaa nykytilanteessa verotuksen kiristämistä mielummin kuin julkisten menojen karsimista. Sosiaaliliberalismi on liberalismin suuntaus, jossa valtiolla on ydintoimintojen lisäksi mahdollisesti jokin rooli esim. terveydenhuollossa ja koulutuksessa, mutta ei lähellekään nykyisessä mittakaavassa. Sosiaaliliberaalin utopian kokonaisveroaste on jossain 15-25% paikkeilla. Arvoliberaali sosiaalidemokratia tai arvoliberaali sosialismi taas ei ole sosiaaliliberalismia, vaan nykymuotoista vasemmistolaisuutta. Vihreät on tällainen moderni vasemmistopuolue. Soininvaaralaisista löytyy valistusarvojen kannattajia, mutta kuten tekstissä ilmaisin, he ovat nykyään pieni vähemmistö.

Asioina Vihreillä on ollut aiemmin monia hyviä kantoja, mutta ne ovat toistaiseksi vasemmistopopulismin varjossa, ja tästä on liberalismi / sosiaaliliberalismi kaukana. Esimerkiksi tämä Tuomas Saloniemen kirjoitus avaa tätä hyvin:

http://www.saloniemi.net/vihrea-linja-eli-miksi-er...

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Mikä mahtaa olla Liberaalipuolueen Nato-kanta? Pitääkö Suomen liittoutua mahdollisimman pian vai ei koskaan?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Kantaa ei ole vielä muodostettu, sillä ohjelmatyö on kesken. Puolueesta löytyy sekän Naton maltillisia kannattajia että vastustajia.

Jussi Säntti

Outo yhteensattuma, eilen SVTn Aktuellissa oli jotakin liberaaleista. Mikä kumma on Ruotsin liberaalit?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tiedän sen verran, että se on pienehkö puolue Ruotsissa. En osaa kommentoida, kuinka lähellä Ruotsin Liberaalit ovat aatteellisesti tai tavoitteellisesti meitä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberals_%28Sweden%29

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset