Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Anne Berner ei sovi ministeriksi

Finavian johto tärväsi vuosina 2009-2011 kymmeniä miljoonia euroja veronmaksajien rahoja sijoittamalla niitä tappiollisesti Finavian liiketoimintaan liittymättömiin finanssijohdannaisiin. Päämotivaatio sijoituksille on ilmeisesti ollut Finavian tuloksen pullistaminen, jotta johto saisi perusteltua itselleen suurempia palkkioita. Vuosina 2009-2010 tehdyistä rikoksista ei kuitenkaan nostettu vahingonkorvauskannetta ajallaan ja kanneoikeus vanheni vuoden 2015 lopussa. Vuoden 2011 osalta kanne voidaan vielä nostaa tämän vuoden aikana.

Rikokset olivat laajassa tiedossa viimeistään alkuvuodesta 2015. Finavian hallitus oli puinut asiaa jo maaliskuussa ja päätti syyskuussa nostaa kanteen. Kannetta ei kuitenkaan koskaan saatu vireille, ja kanteen vanhenemisen jälkeen spekuloitiin voimakkaasti, että liikenneministeri Anne Berner olisi käyttänyt asiassa valtion omistajaohjausta kanteen lykkäämiseksi. Ministeri kielsi tämän jyrkästi ja systemaattisesti.

Tänään uutistoimisto STT kuitenkin julkaisi sähköpostin, josta käy yksiselitteisesti ilmi, että Berner on ohjeistanut Finavian hallitusta lykkäämään kanteen nostamista, kunnes pidetään ylimääräinen yhtiökokous. Yhtiökokousta ei koskaan pidetty ja kanneoikeus vanheni. Tämä on päivänselvää omistajaohjausta, eli Berner on aiemmin kiistatta valehdellut. 

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tänään tiedotteen, jonka mukaan ministeri ei olisi varsinaisesti kieltänyt kanteen nostamista. Tämä on tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen perusteella pelkkä harhautus, sillä omistajaohjausta on kaikki yhtiön toimintaan vaikuttaminen, ei vain kaikkein järeimmät juridiset keinot: yhtiökokous ja hallituksen erottaminen.

Tällä hetkellä kiistattomia tosiasioita ovat: 1) Ministeri Berner viivästytti Finavian entistä johtoa vastaan nostettavia kanteita, jolloin suuret vahingot veronmaksajille aiheuttaneet henkilöt selvisivät ilman seuraamuksia vuosina 2009-2010 tehdyistä vahingoista. 2) Berner valehteli osallisuudestaan kanneoikeuden vanhenemisessa ja 3) ministeri Berner ei vieläkään kunnolla myönnä käyttäneensä omistajaohjausta siten, että kanneoikeus vanheni, vaan hän yrittää harhauttaa yleisöä.

Henkilökohtaisesti olen odottanut Bernerin rohkeilta kuulostaneita uudistuksia liikennesektorille, mutta tällainen veronmaksajien rahoja miljoonakaupalla tuhonneiden epärehellisten toimijoiden suojelu ja systemaattinen valehtelu asiasta ei ole ministerille sopivaa toimintaa. Anne Berner kelpaa näillä näytöillä loistavasti kyllä esimerkiksi Keskustan kunniapuheenjohtajaksi, mutta ministeriksi hän ei sovi.


(EDIT 20.35: Tekstiä on muokattu ottamaan huomioon, että vuonna 2011 tehdyistä rikoksista voidaan vielä nostaa vahingonkorvauskanne tänä vuonna)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jos asia on noin niin miksi kesäkuussa nostettiin kuitenkin syytteet johdannaissutkusta. Kirjoituksesi perusteella niitä ei olisikaan tehty.

http://yle.fi/uutiset/finavian_johdannaissotkusta_...

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Kyseessä on nimenomaan asiaanliittyvät vahingonkorvauskanteet. Korjaan tekstiä, jotta tämä olisi selvempää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Berner on todistetusti epäpätevä ministeriksi ja myös Sipilä mikäli jatkaa Bernerin puolustamista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikki mitä olen Berneristä kuullut on ollut negatiivista eikä hyvältä kuulosta. Toivottavasti olen väärässä.... vaikuttaa vain normaalilta poliittiselta peliltä. Ja se vasta rumaa ja moraalitonta on.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Itse pidin Bernerin edesottamuksia lupaavina, enkä antanut paljon painoarvoa Bernerin yhteyksille veroparatiisiyrityksiin. Tässä jutussa hän on kuitenkin venkoillut niin paljon ja mielestäni niin selvästi valehdellut, etten voi enää henkilön puheisiin luottaa.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Ei, jutussasi on virhe, kanneoikeus vuoden 2011 osalta vanhenee 2016 lopussa. 34,2 miljoonan vahingoista 33,9 syntyi 2011.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä on muuten totta. Korjaan kirjoitusta.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Sinällään ihan pätevä ja aikaansaava henkilö, mutta väärällä paikalla maan ja kansalaisten etua ajatellen.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Se nyt vaan on niin, ettei valtiolaivaa ohjata ilman poliittista kokemusta ja ei myöskään pikkuisten perheyritysten opeilla ja nokkelalla mikromanagementilla. Finavian sotku on hyvä esimerkki tästä nokkailusta mutta jokainen liike-elämässä toiminut tajuaa että pers eellä puuhun on menty.

Mulle on tullut jo vuosi sitten mieleen, että jyrättiinkö Jari Lindströn ministeriksi, jottei hallituksen päiväjuoksutuksessa ole juristia ampumassa alas pahimmat mokat.
Olen ikäni tehnyt juristien kanssa hommia. Itse en sellainen ole mutta se on myönnettävä, että tuo lain kaari, kutyymi ja sidonnaisuudet ovat sellaisia että kyllä oikeusvaltiossa pitää olla lainoppinut ministerinä. Piste. Kukaan ei hallitse lainsäädäntöä kokonaan mutta pitää tietää mitä voi olla ja mitä ei. Kun nykyisessä Helsingin palaveri- ja lobbausteollisuudessa taitaa määrätä vain se, että näyttää hyvältä, niin oikeuskäytännössä näin ei ole.
On tietysti niin, että juristeja ja asiamiehiä on läjäpäin, myös oikeuskansleri, mutta eihän poliittista valtaa voi valuttaa muualle. Nyt tilanne on se, että lähihoitaja on leikkaavinaan ja kirugit vieressä antaa ohjeita, hoitaa hommaa. Jahka on valmista lähäri astuu omaisten eteen kertomaan miten kävi.. Anna-Maija Henrikson oli hyvä oikeusministeri.

Pekka Pylkkönen

Samanlainen pettynyt fiilis minullakin. Vaikutti aikaansaavalta ja uudistavalta ministeriltä mutta tuo omistajaohjauskuvio näyttää liian pahalta ainakin tällä hetkellä.

Kaikki toki mokaa mutta ei mokaakaan noin voi ministerinä hoitaa. Ellei sitten kyse ollut jopa tahallisesta teosta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tänään uutistoimisto STT kuitenkin julkaisi sähköpostin, josta käy yksiselitteisesti ilmi, että Berner on ohjeistanut Finavian hallitusta lykkäämään kanteen nostamista, kunnes pidetään ylimääräinen yhtiökokous. Yhtiökokousta ei koskaan pidetty ja kanneoikeus vanheni. Tämä on päivänselvää omistajaohjausta, eli Berner on aiemmin kiistatta valehdellut."

Tuossa on asian ydin. Berner jarrutteli kanteen nostamista. Nyt hän kieltää asian ja venkoilee tavalla, joka ei ole ministerin asemalle kunniaksi.

Osoittaa Sipilän heikkotasoista johtajuutta, että hän antaa Bernerin jatkaa hallituksessa. Koko hallitus leimautuu tästä valehtelun sietämisestä.

Sekä Sipilä että Berner ovat eläviä esimerkkejä siitä, että yritysjohtajan kokemuksella ja taidoilla ei kyetä menestyksellisesti toimimaan valtakunnan hallituksessa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Puolueen puheenjohtajana sinun Juhani olisi ehkä hyvä tarkistaa ensin faktat ja lähteä sitten heittelemään kiviä. Mitä Bernerin nimitykseen tulee luulen, että oli alun alkaenkin tarkoitus nimittää Berner tekemään se likainen työ, johon kukaan "ammattipolitikko" ei halunut ryhtyä. Puoluepolitiikan ulkopuolelta tulleena ja sinne takaisin varmaan menevänä henkilönä Bernerin ei tarvitse välittää siitä tuleeko valituksi seuraavissa vaaleissa, niin kuin näiden ammattihuijareiden täytyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset