Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Alkoholin verkkokauppa kielletään

  • Kuvakaappaus STM:n sivuilta
    Kuvakaappaus STM:n sivuilta

Hallitus on antanut kauan odotetun esityksensä alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Esitys sisältää monia hyviä uudistuksia vapaamman ja järkevämmän alkoholipolitiikan suuntaan, ja julkisuudessa raittiusintoilijat (EHYT ry, keskustapoliitikot yms.) ovatkin pitäneet mekkalaa, niinkuin kuuluukin.

Maltillisten uudistusten lisäksi lakiesityksessä mennään myös väärään suuntaan, sillä mitä ilmeisimmin alkoholin myyminen ulkomaisista verkkokaupoista suomalaisille kuluttajille muuttuu laittomaksi. Asia selviää sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Tyypillisesti ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan niitä vähän parempia oluita ja viinejä, joita ei Suomen valikoimista löydy, kiitos Alkon monopolin. Verkkokaupan kieltäminen ohjaa siis ihmisten kulutusta poispäin laadukkaista ja hintavammista tuotteista kohti lähimarketista löytyviä halpoja tuotteita. Eniten tästä kärsivät harrastajat, joilta käytännössä kielletään koko oluiden tai viinien maisteluharrastus, koska tuotteiden saanti vaikeutuu merkittävästi.

Verkkokaupan kieltäminen onkin aikuisten ihmisten täysin perusteetonta holhousta. Se, mitä elintarvikkeita ihmiset nauttivat tai mistä he tuotteensa hankkivat, ei kuulu poliitikoille lainkaan. Verkkokaupan kieltäminen astuu selkeästi sekä yksilönvapauksien että elinkeinovapauden varpaille. “Uudistus” saattaa myös olla EU:n sääntöjen vastaista, mutta asian selvittelyssä kestää vuosia, ja tässä välissä ihmisten ostokset jäävät tullin haaviin tai / ja verkkokaupat kieltäytyvät myymästä suomalaisille kuluttajille.

Voi vain ihmetellä, kuinka poliitikot kehtaavat näin puuttua ihmisten asioihin jokaisella elämänalueella. Vaikka alkoholilain uudistuksessa on hyviäkin kohtia, verkkokaupan kieltäminen tulee laskemaan monen ihmisen elämänlaatua ja haittaamaan siirtymistä järkevämpään alkoholikulttuuriin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja ja ehdolla kevään 2017 kuntavaaleissa Espoossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Tämä on kyllä järjetöntä. Etämyyntiä ovat käyttäneet lähinnä viskin, oluen ja ennenkaikkea viinien harrastajat joiden haluamia tuotteita ei juuri Alkon suppean tarjonnan takia saa. Bulkkiviinaa saa kantaa peräkontin täydeltä aivan samaa tahtia edelleen Tallinnasta.

Voisin jopa väittää että Tallinnasta hakemalla viinat saa halvemmalla kuin etämyynnistä ellei omaa käytettyä aikaa laske mukaan.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No emmätiä, käyttämäni viskihandeli lähettää kotiovelle 17 pulloa viskiä postikulut 25 euroa. Käyttämäni olutpuoti laskuttaa 40 pullon laatikon lähetyksestä myöskin 25 euroa. Pääseekö tuotakin halvemmalla tallinnaan ja onko sillä enää väliä? Viron hinnat ei poikkea mitenkään muun euroopan hinnoista, poislukien tällaiset reunaperiferiat. Tallinnan matkat varmasti yleistyvät tulevaisuudessa jos ei enää kotiovelle saa paketteja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mietin tuota asiaa kuitekin EU-lainsäädännön kannalta. Mielestäni kielto ei voi olla sopusoinnussa sen kanssa, koska EU:n säädösten mukaan alkoholia saa kuskata omaan käyttöön vapaasti rajojen yli.

Suomi on tietysti joidenkin asioiden kohdalla pyrkinyt tulkitsemaan direktiivejä omien näkemystensä mukaisesti, mutta usein ne tulkinnat on EU:ssa kumottu. Joten tuollainen kielto pitäisi ilman muuta viedä EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi. Eikös "viskipuolue" voisi ottaa asian hoitaakseen?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Etämyynnin säännökset epäselvät ja siksi kielletään. Minusta säännökset oli tosi selkeät, etämyynti oli sallittua. Nyt se on kiellettyä. Selkeää myös sekin, mitä sanoo eun säännökset. Sallitaanko tällainen kielto yhdessä maassa. Kuka kerkiää ensin aloittamaan oikeusjutun asian tiimoilta. Taitaa se alkotaksijuttukin olla vielä kesken. Vai miten se meni. Suomalaisille päättäjille alkoholi on selkeästi ongelma, alkoholiongelma.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se vielä ole kiellettyä. Lakia vain sorvaillaan ...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sanotaanko näin että THL ja sosiaali- ja terveysministeriö on miinoitettu uskossaan vahvoilla olevilla ihmisillä, mitä suomalaisten alkoholinkäyttöön tulee. Mitenkään väheksymättä eri puolueista koostuvaa raittiuspuoluettakin, joka tosin on vähemmistönä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia. "

Niin, tässähän ei etäostoa olla kieltämässä. Tallinnan, baltian ja Saksan verkkokaupat varmaan herkällä korvalla kuuntelevat mitä suomalainen lainsäätäjä tässä piipittää.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Osa suosituista verkkokaupoista on jo välillä kieltäytynyt myymästä suomalaisille, koska lainsäädäntö on ollut heidän mukaansa epäselvä, eli kyllä sielläpäin valitettavasti kuunnellaan. Lisäksi tullimiehet intoutuvat nappaamaan lähetyksiä nykyistä herkemmin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No joo, olen kuullut Gourmondosta, että se on kieltätynyt. Toinenkin taitaa olla. Pahat kielet kertoo siitä, että pulloja olisi särkynyt matkalla ja palautuksia olisi tullut liikaa.

Virossa ja Balttiassa tässä ei vissiin olla niin nökönuukia.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #11

Esim. belgianbeerfactory.com lopetti viime vuonna lähetykset hetkeksi Suomeen nimenomaan siitä syystä, että he luulivat sen olevan laitonta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tyypillisesti ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan niitä vähän parempia oluita ja viinejä, joita ei Suomen valikoimista löydy..."

Olen asiasta muuten samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta tässä mennään metsään. Uskoisin että tyypillisesti ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan se tarjoajan valmiiksi paketoima 5 keissiä alekokkia, 5 keissiä saarenmaanlonkeroa ja mäyräkoira talvisotavotkaa.

Mikä ei tietty sekään ole syy toiminnan kieltämiseen mutta tekee sen päättäjien mielessä helpommaksi, kun kielto iskee nimenomaan rahvaan huveihin.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Omassa kuplassani en ole kuullut kenenkään tilanneen halpaa kaljaa ulkomailta, mutta kymmenet ovat ostaneet hyviä oluita verkosta. Halpaa kaljaa haetaan sitten Virosta kun on suurempia juhlia tiedossa. Voi toki olla, että joissain piireissä myös tavalliset keskikaljat ollaan tilattu netistä, mutta uskon asian olevan enemmän kuten kirjoitin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä vähän kauempana Helsingistä oleva kuluttaja osaa jo käyttää balttian verkkokauppoja. 30 pulloa 40% vodkaa saa kotiinkuljetettuna 240 eurolla. Koska hinnoittelu menee painon mukaan, tosipelimiehet tilaa 30 pulloa 80% prosenttista.

Toki balttiasta saa myös laatualkoholia nautiskelijoille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ja omat poliitikkomme ovat kuuluttamassa kuinka vapaakauppa on juuri Suomelle tärkeää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olen kyllä kovin skeptinen siitä, että tämä pitäisi oikeudessa eu-tasolla. Ehkä virkamiehet laskevat että tehdään nyt laki ja perutaan sitten myöhemmin vuosien päästä kun oikeutta on unionissa käyty. Perusteluissa muuten lukee suoraan että nettikaupan väheneminen toisi verotuloja Suomeen ja ilmeisesti se ei ole käypä peruste.

Poliitikot on helppo saada mukaan kun kertoo että tämä tuo verotuloja lisää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU:n direktiivit kieltävät jopa taannoisina vuosina ennen EU-aikaa valtion lanseeraamat "Suosi Suomalaista" -tyyppiset kampanjat. Nyt jos lain perusteluun kirjataan, että laki on laadittu siksi, että samat tuotteet ostettaisiin Suomesta, niin aika heikoilla on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Viitisen vuotta ehtii kerätä massia, kuten makeisverolla. Olihan siinäkin tapauksessa jo etukäteen tiedossa että komissiossa tulee pataan, mutta päätettiin tehdä kuitenkin. Ei sen aina tarvitse niin laillista olla, kunhan valtion kassassa kilisee.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Otsikko on virheellinen, Alko nimittäin avasi juuri verkkokaupan...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Lieköhän maailman ainoa "verkkokauppa" josta tuotteet on itse haettava fyysisesti kaupasta tai yhteistyökumppanin toimipisteessä. Suuressa maailmassa verkkokauppa on sellainen, että tuotteet toimitetaan kotiin asti. Vaan Alkon "verkkokauppa" onkin jonkinlainen parodiaversio sellaisesta. Tulee ihan Pahkasian jutut mieleen tuosta toteutuksesta. Tilaa kotiisi viinaa ja hae sitten ostoksesi meiltä! Tosi kätevää, jee!

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Oikeasti mitään muutosta ei ole entiseen, sama valikoima kuin ennenkin. Ainoastaan maksu tapahtuu tilatessa, eikä vasta hakiessa. Onhan se vähän helpompaa kun ei tarvitse sähköposteja lähetellä jos haluaa jotain mitä ei lähimyymälästä löydy.

Rku Vll

Kyllä etämyynti voidaan tietyissä tapauksissa kieltää. Asiahan käsiteltiiin EU-tuomioistuimessa siinä kuuluisassa AlkoTaksi jutussa.

Kysehän on siitä, että etämyynnissä alkoholiveron ja alv saaminen ei ole niin helppoa kuin etäostajalta. Ainakin tuolla saadaa aikaa rahankeruuseen ennenkuin kieltävä päätös EU-tuomioistuimelta tulee. Tästä tehdään siis uusi autoverojuttu.

Kopi/pastaan tähän osan Kasperi Summanen verkkouutisten blogista, jossa tuon kiellon perusteet ovat niin on selkeämpää luettevaa kaikille.

EU:n perussopimus mahdollistaa tuonnin määrälliset rajoitukset poikkeustapauksissa. Tätä varten on säädetty erityiset oikeutusperusteet. Niihin kuuluvat esimerkiksi yleisen järjestyksen tai turvallisuuden sekä ihmisten terveyden ja elämän suojeleminen.

Näilläkään perusteilla säädetyt kiellot tai rajoitukset eivät kuitenkaan saa olla keino mielivaltaiseen syrjintään tai jäsenvaltioiden välisen kaupan peiteltyyn rajoittamiseen. Lisäksi rajoituksen on oltava sellainen, ettei samaan päämäärään voida päästä vähintään yhtä tehokkaasti vähemmän rajoittavilla toimenpiteillä.

EU-tuomioistuin velvoittaa ratkaisussaan Helsingin hovioikeuden tutkimaan, voidaanko EU-oikeuden vastainen etämyynnin kielto oikeuttaa yllä mainituin syin. Hovioikeuden on myös varmistettava, ettei kyse ole todellisuudessa naamioidusta syrjinnästä ja ettei ole olemassa jotakin vähemmän rajoittavaa tapaa, jolla sama kansanterveyden ja järjestyksen ylläpitämisen tavoite voitaisiin saavuttaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hovioikeuden on myös varmistettava, ettei kyse ole todellisuudessa naamioidusta syrjinnästä"

On itsestänselvää että kyseinen laki syrjisi suomalaisia EU:ssa. Autoverotuksessahan tämä asia on myönnetty ja hallitukset vain pitkittävät ongelmanratkaisua.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Onhan se nyt selvää, että alkosta ostettu viina on terveellisempää.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

"Se, mitä elintarvikkeita ihmiset nauttivat tai mistä he tuotteensa hankkivat, ei kuulu poliitikoille lainkaan."

Halusin kertoa mielipiteenäni, että kaikki asiat kuuluvat poliitikoille, erityisesti elintarvikkeet. Jokainen asia voi olla tärkeä kokijalleen. Mikä haloo siitä nousisikaan, jos suomalaiselle kuluttujille myytäisiin myrkyllisiä elintarvikkeita - kyllä silloin vastuunkantajia vaadittaisiin tilille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset