Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Nuoria korkeakoulutettuja kannustetaan pois maasta

Yle uutisoi toissapäivänä, kuinka korkeakoulutettujen maastamuutto on viime vuosina kasvanut selvästi. Trendi on alkanut jo vuodesta 2011, joten aivovuotoa ovat vuorollaan kiihdyttäneet kaikki eduskunnassa istuvat puolueet. Keskustelu on pyörinyt lähinnä koulutusleikkausten ja tutkimusrahaleikkausten ympärillä, mutta asiaan vaikuttaa koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen lisäksi paljon laajempi joukko asioita.

Heikon rahatilanteen lisäksi ilmapiiri tutkijoita ja tiedettä kohtaan on Suomessa negatiivinen. Nykyinen hallitus on toki yksi tiedevastaisimmista hallituksista koskaan, mutta perustutkimusta ei arvosteta myöskään opposition, tavallisen kansan eikä elinkeinoelämän piirissä. Perinteisen teollisuuden vientimiehiä arvostetaan paljon tutkijoita enemmän.

Maastamuuttoon vaikuttaa luonnollisesti myös tulotaso, mikä koskee kaikkia korkeakoulutettuja. Suomessa on korkeat verot, jotka nostavat hintoja ja laskevat käteen jäävää rahamäärää. Yhteisvaikutuksena ostovoima taso voi olla korkeakoulutetulla nuorella useita kymmeniä prosentteja korkeampi ulkomailla.

Aivan olennainen asia maastamuutossa on myös yleinen työllisyystilanne. Mikäli kotimaassa ei ole työntekomahdollisuuksia, niitä etsitään muualta. Tämähän se tilanne nimenomaan tutkijoiden tapauksessa on, mutta muiden alojen korkeakoulutettujen poismuuttoa ei voi ratkaista kaatamalla yliopistoille rahaa, vaan parantamalla yleisiä työnteon edellytyksiä Suomessa.

Nuoren ihmisen maastamuuttopäätökseen vaikuttaa merkittävästi myös yleinen yhteiskunnan ilmapiiri, ja Suomessa se on yleisesti ottaen melko konservatiivinen ja kielteinen. Suurin osa päätöksistä tehdään eturyhmien etujen ja perinteiden vuoksi, ja esimerkiksi monet uudet yritysideat on kielletty lailla. Myös esimerkiksi tilinumeron laittaminen Facebookiin joukkorahoitusta varten on laitonta ilman 20 kuukauden lupaprosessia. Tiukka sääntelyilmapiiri ajaa nuoria yrittäjiä muihin maihin.

Yritystoiminnan lisäksi myös elintapoja holhotaan Suomessa selvästi liikaa, mikä näkyy esimerkiksi tiukkana alkoholipolitiikkana. Aika harva 20-35 vuotias pitää siitä, että poliitikot tai valtion monopolin työntekijät päättävät, mitä juomia on tarjolla, milloin niitä saa ostaa ja missä niitä voi nauttia. Tällaisilla seikoilla voi olla yllättävän suuri vaikutus koettuun vapaudentunteeseen, mikä taas vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin.

Rahoituksen saatavuus vaikuttaa toki erityisesti tutkijan uraa harkitsevien nuorten tilanteeseen. On sääli, että poliitikoilla ylipäätään on mahdollisuus lyhyessä ajassa leikata merkittävästi tutkimuksen ja koulutuksen rahoista. Asiaa pitäisi pyrkiä parantamaan lisäämällä yliopistojen taloudellista autonomiaa.

Lopuksi: Kannattaa siis muistaa, että nuorten korkeastikoulutettujen maastamuutossa on kyseessä jo pidemmän ajan trendi, johon vaikuttaa useat eri asiat, joten se ei voi olla vain ja ainoastaan nykyisen hallituksen vika. On kaikkien eduskuntapuolueiden vastuulla, että joudumme nyt pähkäilemään, miksi korkeakoulutetut nuoret muuttavat pysyvästi muualle.

 


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja. Liberaalipuolueen puolueohjelma sisältää paljon asioita, joilla nuortenkin asemaa saisi parannettua. Liberaalipuolueen kuntavaalityötä voi tukea tekemällä puolueen kampanjalle lahjoituksen.

https://holvi.com/shop/tueliberaaleja/
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ensin lähti yrittäjät ja nyt korkeasti koulutetut. Seuraavana on vuorossa ammattilaiset, joilla on hyvä työkokemus.

Suomi niittää sitä mitä on kylvänyt.

Pekka Iiskonmaki

'' Aika harva 20-35 vuotias pitää siitä, että poliitikot tai valtion monopolin työntekijät päättävät, mitä juomia on tarjolla, milloin niitä saa ostaa ja missä niitä voi nauttia.
Tällaisilla seikoilla voi olla yllättävän suuri vaikutus koettuun vapaudentunteeseen, mikä taas vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin.''

Olen Virossa jutellut kymmenien sinne muuttaneiden kanssa ja juuri tuo Juhanin mainitsema holhous koetaan häpeällisenä ja loukkaavana kyykytyksenä.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Eikö se olekaan hyvä juttu että suomlainen koulutus on niin laadukasta että sillä pääsee ulkomaillekin? Tietysti asia on toinen jos maisterit lähetvät Suomesta Lontooseen tai Berliiniin vääntämään purilaisia Mäkkärille.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Pekka Iiskonmaki

#3
Ei se ole aluksi huono vaihtoehto ja oppii kielen. Miksi juuri köyhtyvä Lontoo ja Berliini?

Miten olisi Kanada ja Australia?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Koulutuksen suhteellisen korkea laatu ja nuorten pysyvä maastamuutto ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän LauriHahne kuva
Lauri Hahne

Kannattaa miettiä myös nykyisiä kannustimia maastamuutolle ja maassa pysymiselle.

60- ja 70-luvulla Suomesta esimerkiksi Ruotsiin lähteneet olivat lähinnä työttömiä, jotka lähtivät töiden ja paremman elämän perässä. Nykyisellään taas työttömillä menee Suomessa tukien ansiosta vähintään kohtuullisesti, eikä enää ole varsinaisia kannustimia lähteä hakemaan töitä ulkomailta asti, kun työttömänäkin pystyy elämään ihan mukavasti.

Tämän työttömien suhteellisen hyvän elintason kustantavat etenkin korkeasti koulutetut työssä käyvät veroissaan, ja heidän ostovoima/elintaso onkin Suomessa huomattavasti matalampi kuin ulkomailla. Näin hyvätuloisilla on kannustin lähteä Suomesta ulkomaille.

Näin on luotu itseään ruokkiva järjestelmä, jossa kannustimet työssä käyvien maastamuutolle vain kasvavat samaan aikaan, kun tukien saajilla on puolestaan kannustin pysyä maassa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Mainitsin verotuksen ja ostovoiman kolmannessa kappaleessa:

"Maastamuuttoon vaikuttaa luonnollisesti myös tulotaso, mikä koskee kaikkia korkeakoulutettuja. Suomessa on korkeat verot, jotka nostavat hintoja ja laskevat käteen jäävää rahamäärää. Yhteisvaikutuksena ostovoima taso voi olla korkeakoulutetulla nuorella useita kymmeniä prosentteja korkeampi ulkomailla."

Toki tuo on totta, että anteliaat tukijärjestelmät pitävät osan työttömistä maassa, vaikka ilman tukia he voisivat harkita maastamuuttoa.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

Jo on työtön tai vailla koulutusta vastaavaa mielekästä työtä ja sellainen työ tai tutkimusmahdollisuus löytyisi ulkomailta. Mitä vääryyttä siinä on ottaa paikka vastaan. Sehän on myös yhteiskunnallemme hyväksi, että ei korkeastikoulutettuja makuuteta turhanpanttina. Koulutus vanhenee ilman mahdollisuutta kehittää ja käyttää sitä ja muutaman vuoden päästä ei töitä löydy senkäänvertaa. Olisiko syynä myös väärälle alalle kouluttaminen? Maailma muuttuu, pysyykö koulutus perässä tai sen kai pitäisi mennä edellä. Vastaako tulevaisuuden haasteisiin. Sekä opiskelijan, että yhteiskunnan hyöty edellä pitäisi mennä, vain niin koulutuksella on perustelu. Kuinka paljon koulutetaan työttömäksi ja tehdään nollatutkimuksia? Liikaa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Yksilö ei tee maastamuutosta mitään väärää. Se on kuitenkin yhteiskunnallinen ongelma, jos korkeakoulutetuista kasvava osa lähtee pois maasta eikä tilalle tule vastaavaa koulutettua työvoimaa. Valtion ei kannata tarkoituksellisesti kouluttaa ihmisiä verovaroilla muiden maiden tarpeisiin.

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

Juhanille. Onko virhe kouluttautuneessa, vai kouluttajassa? Jos alallesi kouluttauduttuasi et löydä töitä. Ongelmahan se on, mutta mikä olisi ratkaisu? Olisiko nykyinen, että mietitään mitä koulutetaan, mitä tutkitaan ja jossain jopa vähennetään koulutuspaikkoja. Ok, jonkun budjetti pienenee ja nehän on tavallaan saavutettuja etuja. Lisäksi jos on korkeastikoulutettu, eikä osaa ilmoittaa tilinumeroaan , kun facebook kieltää, ??? lisäkoulutus voisi olla paikallaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ongelmahan se on, mutta mikä olisi ratkaisu?"

Oma, Suomen talouden mukaan arvoansa markkinoilla muuttava valuutta ja viisaat poliitikot.

Pekka Iiskonmaki

#10
''Onko virhe kouluttautuneessa, vai kouluttajassa? Jos alallesi kouluttauduttuasi et löydä töitä.''

Koskaan ei ole haittaa vaikka ajattelee itse, mikä on minulle parasta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Varsinkin verkkokeskustelut ovat täynnä vaatimuksia lopettaa kaikki "turha" koulutus, joihin luetaan vähintään taiteen koulutus ja yleensä myös suurin osa humanistisista tieteistä. Ne ovat jotain minkä ei katsota tuottavan mitään helposti kalkuloitavaa hyötyä, joten binäärisellä hyöty/hyödyttömyys -ajattelulla ne kieltämättä joutuvat helposti kirveen alle. Joskus tuumin, että mitä jos tällaista tämän tästä ehdottaville annettaisiin juuri sitä mitä he haluavatkin? Tehtäisiin Suomesta ensimmäinen turboyhteiskunta jossa tuetaan vain kaikkea mistä etukäteen tiedetään olevan jonkinlaista helposti todettavaa hyötyä. Se olisi eräänlainen Tolkienin maailmaan sijoittuva larppausprojekti jossa suomalaiset eläytyvät olemaan suurenmoinen haltijakansa. Kansa joilla on ylivertainen palantír josta katsomalla saamme tietää mitkä alat ovat satavarmasti tulevaisuuden aloja ja niihin sitten resurssit ohjataan. Case closed & happy end.

Itse haluaisin olla erityisesti näkemässä kuinka suomalaiset esittävät rinta rottingilla tämän edistyksenä kaikille muille kansoille. Kuinka ilmeenkään värähtämättä ylpeänä esittelemme vieraileville huippuyliopistojen väelle, ettei meillä haaskata aihaa sellaisiin turhuuksiin kuin taide, filosofia tai edes arkeologia. Kaikki resurssit on ohjattu paljon "hyödyllisempään". Jos jotakuta nyt niin kauhean kovasti kiinnostaa vaikkapa suomalainen kirjallisuus tai saamelaisten historia, menkööt vaikka Kiinaan moista opiskelemaan. Suomessa tällaiselle turhuudelle on tehty stoppi, sillä varaa kaikenlaiseen tällaiseen ylimääräiseen ei enää ole. Jos suomalaiset todella ovat tätä mieltä ja seisovat tämän arvovalinnan takana, ehkä he ansaitsevat kaikki sen seurauksetkin lyhentämättöminä. Ja jos tämä tie on todella niin ongelmaton kuin millaisena se usein esitetään, silloinhan noiden seurausten tulisi olla vain myönteisiä. Eli joko jo aloitetaan?

Käyttäjän ValluNovanto kuva
Vallu Novanto

Jokinlainen kompromissihan on ratkaisu. Nytkin meillä on jonkinlainen kompromissi. Joillekin opiskelu tuntuu olevan kuin ilmainen kiva harrastus tutkiskella sitä ja tätä. Olen kiinnostunut siitäjasiitä..Ok, mutta onko ok, että muut maksavat hänen kalliin harrastuksen omasta pussistaan? Sitten kun harrastus ei enää huvita, jää työttömäksi, kun harrastuksella ei valmistunut tekemään mitää , se oli vaan oma harrasteprojekti. Ehkä työläskin, mutta aika hyödytön, lopulta tekijälle itselleenkin. Harrastaminen pitäisi olla omakustanteista.

Pekka Iiskonmaki

#11
Kaikki saavat käydä mitä koulua haluavat, mutta sitten turha ruikutus pois ja muiden syyllistäminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset