Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Berner-vero loisi turhat palvelumarkkinat

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin tuoreessa selvityksessä ehdotetaan autoveron korvaamista uudella kuukausittain tai vuosittain maksettavalla “tienkäyttömaksulla”. Maksua ei kuitenkaan suunnitella sidottavaksi tien käyttöön, vaan auton omistamiseen: sama maksu pitää maksaa, ajoi sitten sata, kymmenen tuhatta tai nolla kilometriä.  Tämä uusi Berner-vero olisi vaikutuksiltaan käytännössä sama asia kuin nykyinen ajoneuvovero.

Tulevaisuudessa Berner-verosta saisi huojennuksia, mikäli suostuu kaikki auton liikkeet mittaavaan valvontaan. Tämä lieneekin syy, miksei autoveroa vain siirretä polttoaineiden verotukseen tai ajoneuvoveroon. Veron hyvin korkea kiinteä taso loisi voimakkaan kannustimen valvontalaitteen hankintaan.

Yksi perustelu uudelle maksulle onkin ollut “markkinoiden avaaminen palveluntuottajille”. Kun yhä useammassa autossa on käytännön pakosta asennettu valvontalaite, laitteen keräämää sijaintitietoa voidaan monella tapaa käyttää esimerkiksi mainosten kohdentamiseen tai vakuutusmaksujen alentamiseen.

Perustelu uusista palveluista ja markkinoiden avaamisesta on erittäin huono. Verotuksen siirtäminen autoverosta kuukausimaksuihin (tai liikenneverkon yhtiöittäminen) ei mahdollista yhtään sellaista palvelua, joka tällä hetkellä ei olisi mahdollinen. Sijaintitietoa käyttävien palveluiden myyminen ihmisille on jo nyt täysin laillista ja itse liikkumisen mahdollistava palvelu, tieverkko, on jo nyt kaikkien käytössä. Berner näyttäisi ajavan auton sijaintitietoja käyttäviä palveluja kansalaisille väkisin.

Berner-vero luo kyllä edellytyksiä palveluiden myyntiin, mutta nämä palvelut eivät paranna tienkäyttäjien nykyistä palvelutasoa, vaan tässä kansalaisille tuputetaan valvontalaitteistoa, jota he eivät vapaaehtoisesti käyttäisi. Tällaiset voimakkaalla painostuksella luodut keinotekoiset palvelumarkkinat laskevat ihmisten hyvinvointia, eikä poliitikkojen pidä puuttua näin tunkeilevasti ihmisten elämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Häpeätkö ilmoittaa olevasi myös Liberaalipuolueenpuheenjohtaja ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tulevaisuudessa Berner-verosta saisi huojennuksia, mikäli suostuu kaikki auton liikkeet mittaavaan valvontaan."

Trafin laskurilla ainakin minun autollani ja ajotottumuksilla kiinteä maksu tulisi 130 euroa halvemmaksi kuin kilometrit mittaava laskutusmalli. Näyttäisi raja menevän vähän yli 10 000 ajokilometrin kohdalla, sen alle tulisi laskurin mukaan halvemmaksi mennä km-pohjaisella maksulla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuinka pitkään uskot noiden Bernerin esittämien mainostaksojen pysyvän voimassa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kunnes perävalot poistuvat näkyvistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset