Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Helsingin suurmoskeija on mahdollinen turvallisuusriski

Helsinkiin kaavaillusta suurmoskeijasta on kehkeytymässä yksi Helsingin tärkeistä kuntavaaliteemoista kaupungin kahden kärkipuolueen Kokoomuksen ja Vihreiden välisessä taistossa. Aihe on pysynyt pinnalla, koska Kokoomuksella ei ole oikein mitään muita kortteja jäljellä. Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki kun tuntuu olevan monissa tärkeissä kysymyksissä enemmän helsinkiläisten mieleen, mutta suhtautuu moskeijaan Vapaavuorta sinisilmäisemmin.

Suurmoskeijaa eivät aja Suomeen paikalliset muslimiyhteisöt, vaan hankkeen rahoitusta ollaan kokoamassa kokonaan ulkomailta. Rahoittajina toimisivat Bahrain ja muut Persianlahden maat. Hankkeen taustalle on maalailtu myös poliittista islamia ajavaa muslimiveljeskuntaa. Suomalaiset muslimit eivät erityisemmin moskeijaa halua, sillä se nähdään erityisen fundamentalististen salafistimuslimien hankkeena. Moskeija onkin jo herättänyt närää suomen muslimien keskuudessa.

Pitäisikö suurmoskeija sitten saada rakentaa? Lähtökohtana kaikissa hankkeissa pitäisi mielestäni olla, että omalle tontilleen saa rakentaa juuri sellaisen rakennuksen kuin itse haluaa. Myös sellaisen, joka ärsyttää naapureita ja aiheuttaa pahennusta joissain piireissä.

Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tahot, jotka yrittävät konkreettisesti ja tavoitteellisesti horjuttaa suomalaista / länsimaista oikeusjärjestystä. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi poliittista islamia ajavat tahot sekä Vladimir Putinin hallinto. Näiden tahojen kanssa ei pidä olla sinisilmäisiä ja heidän oikeuttaan harjoittaa länsimaisten yhteiskuntien horjutusta tulee rajoittaa. Suurmoskeijakeskustelu menee samaan kategoriaan kuin venäläisten maakaupat ja Johan Bäckmannin radioluvat: joissain tapauksissa hallintojärjestelmän horjuttamiseen pyrkivien tahojen oikeuksia on voitava rajoittaa turvallisuuden nimissä.

Suuren moskeijan rakentamisen ei siis sinänsä pitäisi olla kiellettyä ja melkein mikä tahansa taho voisi sen omalla kustannuksellaan rakentaa vuokrattuaan tontin kaupungilta, täyteen hintaan tietenkin. Kun Euroopassa on kuitenkin jo lukuisia esimerkkejä siitä, että moskeijoissa pyritään tavoitteellisesti horjuttamaan ihmisoikeuksia turvaavaa länsimaista oikeusvaltiota ja kiihotetaan muslimeja väkivaltaan länsimaisia vastaan, voidaan moskeijan rakentaminen mahdollisesti estää. Yhteiskuntaan tarvitaan järjestelmä jolla voidaan tarvittaessa estää poikkeukselliset yhteiskuntajärjestystä uhkaavat hankkeet.

Minulla ei ole varmaa tietoa, että moskeijan rahoittajat olisivat selvästi poliittista islamia ajavia tahoja, mutta hankkeen rahoituksen alkuperä pitäisi selvittää perinpohjin. Mikäli rahoittajista löytyy poliittista islamia ajavia tahoja, suurmoskeijaa ei pitäisi saada rakentaa. Itse poliittista islamia ei tietenkään voi kieltää. Sallitaanhan Suomessa muitakin haitallisia menneen ajan aatteita kuten kommunismi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Aika tyhjentävästi sanottu. Pahoin kuitenkin pelkään että tästä suurmoskeijasta tulee Guggenheimin kaltainen ikuisuusprojekti jota ajetaan kuin käärmettä pyssyyn vielä seuraavienkin vaalien alla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

10-20v aikalisä lienee paikallaan. Pitää katsoa miten maailma kehittyy ja mitä ongelmia moskeijat aiheuttaa muualla Euroopassa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mutta eihän venäläisten maakauppojakaan ole kategorisesti kielletty?

Millä lain pykälällä Juhani aikoisi kieltää jonkun uskonnollisen yhteisön pytingin rakentamisen?

Ovathan käytännössä kaikki suuret maailmanuskonnot enemmän tai vähemmän ristiriidassa länsimaisen oikeusjärjestelmän kanssa, kuten myös sinun kielteinen suhtautuminen uskonnonvapauteen.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Minäkään en ole kategorisesti kieltämässä moskeijoita, mikä on päivänselvää tekstistäkin.

Esim. kaupunginvaltuusto voi päättää, kenelle tontti luovutetaan / vuokrataan.

En suhtaudu kielteisesti uskonnonvapauteen. Johan se on päivänselvää tekstistäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset