Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Hallitus luopui työllisyystavoitteestaan

  • Hallitus luopui työllisyystavoitteestaan

Sipilän hallitus on nyt käyttänyt puolet hallituskaudestaan ja se kokoontui suunnittelemaan toista puolikasta hallituksen kehysriiheen, jonka aikaansaannokset julkistettiin eilen illalla. Kokonaiskuva oli ennakko-odotuksiin nähden pettymys, sillä hallitus ei tuonut pöytään vaikuttavia taloustilannetta parantavia uudistuksia, mutta uusia menonlisäyksiä oli jonkin verran. Yleistunnelma hallituksen tiedotustilaisuudesta oli, että nyt paikkailtiin aiempia leikkauksia antamalla mukavia lahjoja erilaisille ryhmille.

Kannustinloukut ja sosiaaliturva

Yksi tapa purkaa kannustinloukkuja on kaataa sen päälle rahaa. Tämä nostaa henkilön käteenjäävää rahamäärää, kun hän työllistyy, mutta toisaalta tämä raha on suoraan pois muilta työssäkäyviltä ihmisiltä. Tähän ratkaisuun hallitus kuitenkin päätyi alentamalla varhaiskasvatuksen maksuja 100 miljoonalla eurolla. Oppositio olisi luultavasti päätynyt suurinpiirtein samanlaiseen päätökseen.

Asumistuen korotukset sidotaan elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijaan, mikä voi marginaalisesti hillitä asumistukimenojen kasvua. Tämä on ehdottomasti oikeansuuntainen päätös, mutta kooltaan lähes merkityksetön. Asumiseen korvamerkityn tuen määrää olisi pitänyt pyrkiä selkeämmin laskemaan ja / tai aloittaa valmistelut sen maksamisen siirtämiseen kunnille.

Huoltajakorotus opintotukeen on opiskelijoita kosiskeleva laastari opintotuen leikkauksille. Maksaa 10 miljoonaa euroa, mutta varmasti ihan tervetullut uudistus niille, joita se koskee.

Yritystuet

Yritystukia ei leikata vaan niitä lisättiin (Tekes), mikä on pettymys. Yritystukien leikkauksia jonkun verran odotettiin, mutta hallitus halusi pitää kiinni suurempia yrityksiä suosivista tukihimmeleistä. Asiaan kuitenkin palataan budjettiriihessä, jossa saatetaan puuttua valikoitujen yritysten saamiin verohelpotuksiin, mikä olisi hyvä asia.

Työmarkkinat

Nollatuntisopimuksiin kaavaillaan lisäsääntelyä, jonka vaikutus tulee olemaan pieni. Niitä ei tulla kieltämään. Työttömien patisteluun varattiin lisää rahaa ja työttömyysturvan ehtoihin suunnitellaan pieniä muutoksia. Pois jäivät vaikuttavammat lakimuutokset kuten esimerkiksi lakisääteisen sunnuntain tuplapalkan poistaminen, työnantajan takaisinottovelvoitteen poistaminen / keventäminen ja irtisanomisen helpottaminen, joita osa hallituspuolueiden edustajista on kevään mittaan vilautelleet.

Muuta

Lisärahaa herui muun muassa puolustukseen ja Suomen Akatemialle, jotka ovat yleisellä tasolla ihan hyviä rahankäyttökohteita, mutta näihinkin hyviin asioihin pitää ne rahat kaivaa jostain muualta. Apteekkilainsäädäntö päädyttiin pitämään pääpiirteittäin ennallaan, mikä on hallituksen muun linjan vastaista. Tässä päätöksessä lobbarit voittivat ja kuluttajat hävisivät. Konkurssilainsäädännön uudistamissuunnitelmat kuulostivat lupaavilta: luotonantajien omaa vastuuta antamistaan luotoista voidaan maltillisesti lisätä

Timo Soini iloitsi, ettei valtio puutu nyt perheiden asioihin, koska kotihoidontukeen ei koskettu. Tämä taas on erittäin virheellisesti sanottu, sillä julkinen sektori maksaa nykyisin leijonanosan päivähoitomaksuista ja meillä ylipäätään on kotihoidontuki. Valtio on tukevasti perheiden taloudellisissa päätöksissä mukana.

Kokonaisuutena yhdyn Antti Lindtmanin eilen esittämään arvioon, että tämä kehysriihi oli tussahdus. Nämä toimet eivät riitä Suomen talouden tervehdyttämiseen, koska mm. rakenteelliset muutokset työmarkkinoille loistavat poissaolollaan. Säästöjen suhteen hallituksen toiveet on laitettu SOTE-uudistukseen, jonka onnistumisesta ei ole takeita eikä juuri edes viitteitä. Näillä toimilla hallitus ei tule pääsemään hallitusohjelman 72% työllisyystavoitteeseensa ilman valtavaa vetoapua maailmantaloudelta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Timo Soini iloitsi, ettei valtio puutu nyt perheiden asioihin, koska kotihoidontukeen ei koskettu. ... Valtio on tukevasti perheiden taloudellisissa päätöksissä mukana."

Näin on. Soini ja hänen aatetovereidensa ajattelun johdonmukaisuus ei aina ole tästä maailmasta. He ovat ahertaneet kovasti myös "pakkoruotsin" ja maahanmuuttajien "hyysäämisen" lakkauttamisen puolesta, mutta tekevätkin nyt tilaa heidän oman kielensä opetukselle ala - asteella.

En oikeastaan ihmettele heidän rökäletappiotaan kuntavaaleissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset