Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Suomeen liberaali presidentti

Näissä presidentinvaaleissa ei ole ehdolla ehdokasta, joka olisi johdonmukaisesti sekä arvo- että talousliberaali. Vaalikonevastausten perusteella kaikki ehdokkaat sijoittuvat poliittiseen vasemmistoon, ja  kaikki ehdokkaat yhtä lukuunottamatta pohjaavat turvallisuuspolitiikkansa toiveajatteluun. Tässä mietteitäni, millainen olisi hyvä liberaali presidentti.

Sekulaari arvojohtaja

Hyvä presidentti ei tuputa kansalaisille omia elämänarvojaan tai -tapojaan, vaan kannattaa yhteiskuntaa, jossa kukin voisi elää omaa elämäänsä kansalaisena ja ihmisenä toteuttaen omia elämänarvojaan. Tällainen yhteiskunta nojaa ihmisoikeuksiin, länsimaiseen humanismiin sekä valistusajan perintöön. Kirkon ja aateliston harjoittamia sortotoimia vastustamaan syntynyt valistusaate näkyy presidentin toiminnassa muun muassa siten, että hän perustelee sanomansa tietoon pohjautuen eikä käytä uskontoa politiikassa. Presidentin tulee kannattaa vankkumatta ihmisten välistä vapaata vaihdantaa, eli markkinataloutta.

Kansainvälisen yhteistyön korostaminen

Ulkopolitiikan johtajana liberaalin presidentin pitää korostaa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa vapaan kaupan muodossa. Mitä enemmän tavaroita ja palveluita liikkuu rajojen yli, sitä epätodennäköisempää ovat sotilaalliset toimet valtioiden välillä. Laajaa kansainvälistä yhteistyötä tulee painottaa myös ympäristökysymyksissä, sillä saasteet eivät kunnioita valtioiden rajoja.

Suomettumaton aggressiovastainen turvallisuuspolitiikka

Presidentin ei tule viljellä naiiveja kuvia Suomen turvallisuustilanteesta. Naapurimaamme Venäjä on valtio, joka pitää Suomea osana länsimaita, jotka ovat Venäjän kanssa jatkuvasti käynnissä olevassa hiljaisessa sodankäynnissä. Tätä tosiasiaa ei horjuta länsimaiden tekemät rikokset. Sotilaallinen liittoutuminen ei ole hyvälle presidentille ideologinen vaan käytännöllinen turvallisuuspoliittinen kysymys. Sotilaallisia aggressioita tulee vastustaa kaikissa tilanteissa.

Kokemus

Presidentillä tulee olla riittävästi poliittista kokemusta, sekä näyttöjä siitä, että hän ymmärtää myös politiikan ulkopuolista maailmaa. Ulkopolitiikan tuntemuksen täytyy olla hyvällä tasolla. Presidentillä olisi hyvä olla ulkopolitiikassa toimimisesta syntyneitä suhteita ja ymmärrystä maailmanpolitiikan toiminnasta.

Toivoisin, että seuraavissa presidentinvaaleissa olisi näitä kriteerejä täyttävä ehdokas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toivossa on hyvä elää! Sitä odotellessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset