Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Oppositiopuolueet kasaavat itselleen suuria menonlisäyspaineita

Eduskuntavaaleihin on noin vuosi aikaa, mutta vaalipuheet ovat olleet kiihtymään päin. Erityisen aktiivisia ovat olleet oppositioedustajat, jotka ovat tämän hallituskauden teeman mukaisesti luvanneet perua hallituksen tekemiä leikkauksia. Tällä hetkellä gallupien valossa näyttää todennäköiseltä, että seuraavassa hallituksessa ovat ainakin Vihreät ja SDP. Epäsuosittujen toimien, kuten aktiivimallin, perumisen lupaaminen tuovat varmasti vaaleissa menestystä, mutta voimakas oppositiopolitikointi myös nostaa painetta lupausten toteuttamiseen varsin korkealle.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa kannatustaan nostava Vihreät on onnistuneesti kritisoinut erityisesti hallituksen tekemiä leikkauksia koulutukseen. Teemaa on käytetty niin paljon, että vihreiden on käytännössä mahdotonta olla seuraavassa hallituksessa, ellei koulutukseen tule satojen miljoonien eurojen panostuksia.

Toinen varsin näkyvä teema on ollut perhevapaauudistus. Se tulee eteen käytännössä varmasti seuraavalle hallitukselle, ja vasemmisto-opposition mielestä uudistus saakin maksaa. Perhe-etuuksiin suurta lisäystä tarjoavaa 6+6+6 -mallia tuskin saadaan läpi, mutta SDP ja Vihreät ovat kasanneet itselleen selkeät paineet perhevapauudistuksen läpivientiin julkisia menoja kasvattaen.

Sosiaaliturvan uudistamisessa erityisesti SDP on etääntynyt maan vetovoimakentästä. Aiemmin SDP julkaisi miljardeja euroja vuodessa maksavan sosiaaliturvauudistuksensa (Yleisturva) ja vappupuheessaan Antti Rinne tarjosi n. miljardi euroa maksavaa tasokorotusta alle 1400 euron eläkkeisiin. Näiden toteuttaminen täysimääräisesti ei onnistu, mutta anteliaista lupauksista on luultavasti pakko toteuttaa jotain. Myös vihreissä on runsaasti halua sosiaaliturvamenojen kasvattamiseen.

Menonlisäysten kattamiseen esimerkiksi demarit tarjoavat eläkeyhtiöiden tuottojen verottamista. Eläkelaskelmat kuitenkin perustuvat verovapaisiin tuottoihin, jolloin uudesta verosta aiheutuva aukko pitää paikata joko leikkaamalla eläkkeitä tai nostamalla eläkemaksuja. Eläkeyhtiöiden lähdeverotuksesta ei siis ole missään tapauksessa tulossa mitään ilmaista lounasta demareiden puheiden mukaisesti. Vihreät ovat tarjonneet useimmiten ympäristölle haitallisten verotukien poistamista, eli verotuksen harmonisointia ylöspäin. Tämäkin tarkoittaa kokonaisveroasteen kasvua.

Nämä menopaineet yhdessä maakunta- ja soteuudistuksen aiheuttamien lisäkustannusten ja epävarmuuden kanssa tuovat huomattavia riskejä Suomen julkiselle taloudelle seuraavalla hallituskaudella ja 2020-luvulla. Mikäli nykyiset oppositiopuolueet valitsevat myös hallituksessa nykyisen neliraajajarrutuslinjan, veronkorotukset ja rahan jakamisen rakenteiden korjaamisen sijaan, 2020-luku ei näytä julkisen talouden näkökulmasta erityisen valoisalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Seuraavissa eduskuntavaaleissa kannatustaan nostava Vihreät on onnistuneesti kritisoinut erityisesti hallituksen tekemiä leikkauksia koulutukseen. Teemaa on käytetty niin paljon, että vihreiden on käytännössä mahdotonta olla seuraavassa hallituksessa, ellei koulutukseen tule satojen miljoonien eurojen panostuksia."

Vihreitten puheet eivät muutu tosiasioiksi. Nyt vihreät ovat hallinneet Jyväskylässä vuoden eikä minkään kansalaisryhmän olot ole parantuneet yhtään. Keskustaan rakennetaan ja kaavoitetaan mutta reuna-alueet rapistuvat kiihtyvällä vauhdilla. Ei minkäänlaista kohennusta ole saatu aikaiseksi vaikka hunajata luvattiin kaikille ennen kuntavaaleja.
Samaa saamme odottaa valtakunnan tasolla jos ihmiset todella menevät vihreitten vipuun ek. vaaleissa.
Teemoja vihreillä kyllä on mutta todellisuus tuppaa olemaan hakusessa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Ainahan eduskuntapuolueiden vaalipuheissa on runsaasti ilmaa, mutta kyllä vuosien meuhkaaminen nostaa painetta tehdä edes jotain.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä se oikea vaara piilee. Hirttäydytään katteettomiin lupauksiin ja kun ei osata tehdä mitään hyödyllistä, tehdään tyhmyyksiä. Kataisen hallituksen saldon pitäisi varottaa moisen seurauksista, mutta merkit pahasti viittaavat siihen, että oppi ei ole mennyt perille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Uskaltaisiko Vihreät mennä hallitukseen ja pääministeriksi kun sitten realismi iskee kasvoille ja paisutellut kuplat puhkeaa. Samoin kannatus putoaa ihan Perussuomalaisten mallia seuraten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset