Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Asevelvollisuuslaki

TÄYDELLINEN RISTIRIITA: TOTAALIKIELTÄYTYMINEN JA YHDENVERTAISUUS

Helsingin hovioikeus hylkäsi eilen perjantaina äänin 4 - 3 totaalikieltäytymistä koskevan syytteen syrjivänä ja perustuslain vastaisena. Tähän mennessä ainoa ase- ja siviilipalveluksesta vakaumuksellisista syistä vapautettu ryhmä on ollut Jehovan todistajat.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja puolustusministeriön toimikunta ovat jo aikaisemmin arvostelleet Jehovan todistajia koskevaa lakia, joka on ristiriidassa syrjintäkiellon ja yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti vaatinut Suomea lopettamaan ihmisoikeuksien rikkomisen.

Asevelvollisuus poistuu Suomesta

Helsingin hovioikeus antoi tänään mullistavan päätöksen vapauttaessaan siviilipalveluksesta kieltäytyneen nuoren vankeustuomiosta. Hovioikeus katsoi asevelvollisuuslain rikkovan perustuslakia, sillä se ei kohtele ihmisiä tasavertaisesti: Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuudesta, mikä on perustuslain vastaista vakaumukseen pohjautuvaa syrjintää.

Tahdon2013 osoitti ettei Suomessa tarvita kansalaistottelemattomuutta

Tuore oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) totesi muutama päivä nimittämisensä jälkeen olevansa huolestunut kansalaistottelemattomuudesta ja lakien kyseenalaistamisesta. En voisi olla enempää samaa mieltä oikeusministerin kanssa. Suomen kaltaisessa toimivassa demokratiassa ei ole tarvetta kansalaistottelemattomuudelle. Täällä yhteiskunnallinen muutos ei tapahdu lakeja rikkomalla, vaan yhteisesti valittujen edustajien toimesta päättämällä.

Ruotsin taannoinen päätös kääntyi päälaelleen

Ruotsi teki taannoin päätöksensä muuttaa omat asevoimansa ammattisotilaiden muodostamaksi pieneksi armeijaksi. Nyt he ovat pyörtäneet päätöksensä ja ovat palaamassa asevelvollisuuden tielle Suomen mallin mukaisesti.

Tasa-arvosta

Viime päivinä somessa on kovasti keskusteltu arkipäivän seksismistä. 
Siis sellaisesta käytöksestä, jossa mies olettaa jotakin naisesta, joka ei naisen kohdalla pidäkään paikkaansa. Naiselle on esimerkiksi tuotu automaattisesti ravintolassa salaattilautanen, ja miesseuralaiselle pizza, vaikka nainen olikin tilannut pizzan ja mies salaatin.

Keskustelu em. asiasta riistäytyi luonnollisesti käsistä, ja kärpäsistä tehtii härkäsiä. Yhtäkkiä väärän ruokalajin tuominen rinnastettiin vähintään raiskaukseen ja vuosia jatkuneeseen henkiseen pahoinpitelyyn.

Asevelvollisuuslain päivittäminen tarpeen

Eduskunnassa oli tänään lähetekeskustelussa hallituksen esitys asevelvollisuuslain muuttamisesta. Lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kertausharjoitukseen voidaan määrätä ilman kolmen kuukauden aikarajaa ja tarvittaessa vaikka välittömästi. Ehtona on, että kyse on sotilaallisen valmiuden joustavan kohottamisen tarkoituksessa järjestetystä harjoituksesta, ja Suomen turvallisuusympäristössä ilmenevä tarve edellyttää tällaisen kertausharjoituksen järjestämistä. 
 

Suomi alkanut reagoida Venäjän uhkaan

Aivan uunituore hallituksenesitys asevelvollisuuslain muuttamiseksi kertoo lähinnä siitä, että vihdoin Venäjä koetaan myös valtiojohdon ylimmällä tasolla uhkaksi. Erityisen nopeaa lainsäätämistä kuvaa sekin, että lakimuutoksen pitäisi tulla voimaan jo 01.07.2016. Ei ihan huonosti ylijohdolta. Osoittaa sen, että epäilyistä huolimatta siellä ollaan hereillä.

Asevelvollisuuslakia uudistetaan

Helsingin Sanomat kertoo tänään hallituksen valmistelevan asevelvollisuuslain uudistamista. Tavoitteena on nopea valmiuden kohottamisen mahdollisuus poikkeustilanteissa.  Uudet lainkohdat otetaan käyttöön vain poikkeuksellisissa olosuhteissa, jotka vaativat sotilaallisen toiminnan välitöntä käynnistämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä