Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Bertrand Russell

Kateus demokratian perustana

Psykologinen selitys demokratian suosiolle yhteiskuntamuotona on ihmisten toisiaan kohtaan tuntema kateus eli tyytymättömyyden tunne, joka kumpuaa siitä mitä muilla on tai uskotaan olevan. Yhtäältä tämä Bertrand Russellin provokatorinen toteamus asettaa kiusalliseen tai ainakin tarkoitetusta poikkeavaan valoon juhlapuhujien ja aktivistien useimmiten hyvää tarkoittavat vaatimukset demokratian edistämiseksi omassa ja toisten yhteiskunnissa. Toisaalta kommentin sisältö ja seuraukset on helppo ymmärtää väärin. Kommentti ei esimerkiksi ole kannanotto demokraattista yhteiskuntamuotoa vastaan.

Työhaluton nuoriso, vetelä kansa!

Opiskelijat ovat yhteiskunnan selkäranka, koska heidän harteilleen tulevaisuus pian kasataan - eikö niin? Onkin syytä kysyä, että miten siihen ollaan voitu päätyä, että ”opiskellaan sitten jos huvittaa ja töistä jää aikaa”, kuten kansleri Kari Raivio asian ilmaisee.

Edelleen kannetaan huolta opiskelijoiden opiskeluajoista ja siitä, että osa väestä ei valmistu ollenkaan. On todellakin syytä kysyä, että miten tähän ollaan voitu joutua, jotta aiheeseen syylliset voidaan paimentaa kapeammalle tielle ja toimimaan, kuten toimia pitää.

Ken ei töitä tee

Länsimaisten usko kehitykseen on suorastaan lapsenomainen uskonkappale. Sen kiistäminen aiheuttaa jopa suurempaa hämmennystä ja epäuskoa  kuin kapitalististen ennakkoluulojen kritiikki.

On kuitenkin hyvä hieman tarkastella, että millä tavalla työ on kehittynyt viimeisten vuosisatojen aikana, jotta saamme asiasta hieman paremman käsityksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä