Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Brexit EU populismi

Brexit kiihko laantuu, mutta liian hitaasti

Brexit-  äänestys meni aikanaan pieleen Englannissa. Brexit- äänestyksen piti saada brexit- kiihkoilijoiden ja kansankiihottajien suut hiljaisiksi ja saada kansan tuki konservatiivien harjoittamalle EU- politiikalle. Brexit- äänestyksen piti hiljentää keskustelu ja antaa hallitukselle työrauha.

Populismin noitavasara

Pariisissa pidetyssä äskettäisessä OECD-foorumissa esiteltiin uusia kirjoja, joista ehkä mielenkiintoisin oli professori Yascha Mounkin kirja: ”The People vs. Democracy. Why our Freedom is in Danger and How to Save it (Ihmiset vs. demokratia. Miksi vapaus on vaarassa ja miten pelastaa se).

Brexit-keskustelua: Juupas ja Eipäs juttelee

EU:n puolustaja Juupas: Brexit tulee briteille kalliiksi! Brexittiä kannattavat ovat typeriä.
EU:n arvostelija Eipäs: Britit säästää rahaa ja työllisyys nousee, kun se eroaa EU:sta.
Juupas: Mut autoteollisuus pakenee.
Eipäs: Ei välttämättä.
Juupas: Kyl ne pakenee.
Eipäs: Se jää nähtäväksi. Uusia investointeja tulee tilalle. EU-puolustajien ennustukset on tähänkin saakka kaikki menneet huti.
Juupas: Brexit on ksenofobiaa ja typeryyttä.
Eipäs: Onko ksenofilia sitten parempi?

Venäjän nettitrollitko syypäitä brexitiin?

YLE:n mukaan The Times väittää että Venäjän nettitrollit kampesivat Britanniaa ulos EU:sta brexit vaalikamppanjan yhteydessä.   Mitä etua Venäjälle olisi ollut, tai mitä etua Venäjälle on tulevasta brexitistä?  Mitä etua Venäjälle on siitä että USA:ssa on nyt presidenttinä epävarma ja ailahteleva Trump, jonka todellisesta politiikasta ei tiedä mitään Trump itsekään?

Theresa Mayn epäonnistuminen

Theressa Mayn tarkoitukset, hänen julistaessaan uudet vaalit, lienevät olleet vipittömän isänmaalliset. Arvioni mukaan Englannin pääministeri pyrki muuttamaan brexit- katastrofin voitoksi, tai ainakin lieventämään sen negatiivisia vaikutuksia Englannille, asettamalla EU:lle alkuvaiheessa mahdollisimman kovat, mutta Englannin kannalta myönteiset ehdot. May kuvitteli saavansa vaaleissa parlamenttiin lisää konservatiiveja ja sillä tavalla itselleen lisää arvovaltaa neuvotteluissa.

Juuri niin Brexit

Britannian exit.

Brexitin eteneminen paljastaa EU:n sosialistien todellisen kuvan.

EU:n utopistien kuvitelma siitä että kansa on kyseenalaistamatta heidän takanaan, romahtaa pätkä kerrallaan. Mikä voisikaan olla lopputulos, kun demokraattiseksi itseään mainostava ja itseään pitävä, pakottaa väärin äänestäneet jäsenvaltiot äänestämään uudelleen kunnes saadaan "oikea" päätös.

Sitten kun se "oikea" päätös on saatu, niin sen jälkeen ei saisi ikinä äänestää uudelleen, koska se vaarantaisi "demokratian".

Populismin vastainen trendi?

Trendi?

Hollanti, Saarland ja Bulgaria. Tolkun puolueet näyttävät säilyttäneen valtansa näissä unionin alueen viime vaaleissa. Olisikohan tämä nyt sitten trendi jatkossakin Ranskassa, Saksassa ja Italiassa? Jos populismia ajatellaan, niin miksei Suomenkin kunnallisvaaleissa.

 

Itse epäilen, että globaalien tai edes unionin kattavien trendien merkitys vaaleissa on vähäisempi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, Niillä on vain helpompi selittää tuloksia, kuin paneutumalla paikallisen politiikan monimutkaisuuksiin.

 

Britanniaa rangaistaan – ei rangaista? Kuka tai mikä on sitä valemediaa?

Populismin nousun myötä, sekä tiettyjen asioiden vastustuksen kasvaessa on perinteisen median luotettavuus ja uskottavuus vajonnut ennätyksellisen alas monien mielestä. Samoin ”vaihtoehtoinen” media on vallannut tilaa ja alaa tuon menetyksen kustannuksella. Tähän vastaiskuna ja vähiin käyvinä oljenkorsina meille on esitelty uusi termi ja hokema, eli ”valemedia”. Tähän tiivistetysti kuuluu kaikki viestintä, jonka sanoma ei ole tiettyjä asioita tukevaa tai poliittisesti korrektia. Mutta onko asia aivan noin mustavalkoista?

Trumpin paheksunta ja länsimaisen kulttuurin murros

Presidentti Donald Trumpin mustamaalaus valtamediassa näyttää jatkuvan vaalien jälkeenkin. Osansa saa Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä ja kansa, joka presidenttinsä valitsi. Ideologinen ennakkoasenne on havaittavissa lähes jokaisessa uutisessa kuvajournalistisia valintoja myöten. 

Populismin myrkkypilleri

Populismiin on suhtauduttu täysin väärällä tavalla. Populistin kanssa on yritetty keskustella samalla tavalla kuin vähemmän populistin. Koska populisti itse muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä omaksi edukseen, pitää populistin kanssa keskustellessakin muuttaa sääntöjä tai käyttää niitä hyväkseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä