Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Budjetti2016

Enemmän leikkauksia, mutta paremmin

Hallitus valmistautuu parhaillaan kuun lopussa olevaan budjettiriiheen, jossa valmistellaan ensi vuoden valtion budjetti. Kokonaisuus näyttää varsin synkältä, sillä mikään ei näyttäisi muuttuvan.

Veronkorotuksia ja näennäisiä leikkauksia - Talousarvio 2016

Tuore hallituksemme on tullut tunnetuksi leikkauspolitiikastaan, kaikenlaista on ollut tarkoitus leikellä ja sitten taas ei olekaan. Verojakin on ollut tarkoitus hieman korotella, muttei paljoa. Enimmäkseen leikellä menoja kuitenkin. Tältä se on ainakin mediakeskustelun suuren massan perusteella vaikuttanut. Mutta numeroistahan se totuus jälleen löytyy, joten tutustutaanpas vuoden 2016 talousarvioon ja verrataan sitä vuoden 2015 talousarvioon.

 

Ison kuvan merkittävimmät tekijät ovat verotulojen sekä kokonaismenojen muutos.

 

Verotulot yht

Osaako SDP käyttää mahdollisuutensa oikein?

Huoli tulevaisuudesta ja tyytymättömyys päättäjiä kohtaan hallitsevat Suomen nykyistä yhteiskunnallista ilmapiiriä. Ihmiset ovat huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisestä, omista työntekomahdollisuuksistaan, julkisen sektorin leikkauksista, kansantalouden tilasta, kansainvälisen jännityksen lisääntymisestä ja viimeistään nyt myös ilmastonmuutoksesta. Aiemmin ilmastonmuutoksen saatettiin ajatella uhkaavan lyhyellä aikavälillä lähinnä jääkarhuja, mutta pitkän kuivuuskauden myötä sotaan ajautuneet syyrialaiset ovatkin jo kotikulmillamme.

Vasemmiston vaihtoehtobudjetit - verottamista ja velkaelvytystä

Hallituksen budjettilinja ei ole täydellinen. Hallitus kiristää verotusta mm. nostamalla pääomatuloveroa. Tehtävät leikkaukset ovat edelleen riittämättömiä valtiontalouden saamiseksi kuntoon. Erityisen huolestuttavaa on, että jo sovittuja säästöjä lähdetään perumaan. Tällaisesta esimerkkinä toimi viime viikolla julkistettu eläkeläisten asumistuen leikkauksen peruminen. Säästöistä lipsuminen on paitsi vastuutonta, myös huolestuttava merkki pyrkimyksestä kerätä irtopisteitä peruuttamalla jo tehtyjä päätöksiä.

Suomea uhkaa näivettymisen jatkuminen

Tänään 10.9.2015 hallitus julkaisi budjettinsa vuodelle 2015. Hallitus on päättänyt leikkauksien ohella korottaa pääomaveron 35 % ja laskea solidaarisuusveron tulorajaa. Vaikka tätä ennen julkaistut leikkaukset parantavat Suomen kustannuskilpailukykyä, luopumalla viikonloppu lisistä ja lyhentämällä lomia. Nämä verouudistuksen eivät ole kansantalouden kannalta järkeviä. Suomen nykyinen verotuksen korkea progressiivisuus ja pääomaverojen korkea verotus eivät kannusta taloudelliseen kasvuun tai investointeihin ylipäätänsä tässä heikossa makrotaloudellisessa tilanteessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä