Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n energia- ja ilmastopolitiikka

Keskisuomalaisen ilmastolietsontaa

26.5.2019 Keskisuomalaisessa oli taas ilmastoasiaa. Eräs henkilö matkusteli ympäri planeetta istuttamassa puun taimia. Saa siinä aika monta istutusta tehdä jotta Aasian tai Etelä-Amerikan lennot tulee kompensoitua. Saastuttaahan lentäminen ihan oikeastikin eikä vain harmitonta CO2-kasviravinnetta. Toinen taas oli valmis torppaamaan Suomen tulevat teollisuusinvestoinnit koska muuten koko elämä on vaarassa... Onko sitten parempi että nuo tehtaat rakennetaan Kiinaan tai Intiaan?

Mitä väliä miksi ilmasto lämpenee ja ympäristö tuhoutuu

Ilmasto- ja ympäristö kysymykset on noussut nyt koko kansan huulille ja ajatuksiin. Hyvä niin, koska jo kymmeniä vuosia tutkijat ovat varoitelleet tästä vaarasta ja esittäneet jopa kovin johdonmukaisia ratkaisuja. Tähän asti hyvä mutta mihin keskustelu on kääntynyt? Jukopliut, me keskustellaan siitä lämpeneekö ilmasto ihan oikeasti ja kenen toimesta. Me keskustellaan siitä, että kenen vika ilmaston lämpeneminen on ja onko vaikutusta jos me pienessä Suomessa tehdään jotain. Me keskustellaan siitä, että pitääkö nyt sitten rajoittaa makkaran syömistä ja saunassa käymistä.

Merten luovuttama hiilidioksidi laitettiin ihmisestä johtuvaksi

Hyvin on tiedossa niillä, jotka ovat perehtyneet asiaan, että meret luovuttavat hiilidioksidia ilmakehään samalla kun ne lämpenevät. Tästä on ollut nytkin kyse, kun 1900-luvun ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta tarkastellaan. Ilman ihmisen toimia ilmakehän hiilidioksidipitoisuus olisi noussut. No näitä väitteitä, että ihmisestä johtuu nousu ja luonnon hiilinielut ja -lähteet ovat tasapainossa, tulee tarkastella älyllisenä valehteluna.

Hiilidioksidilla diminutiivinen vaikutus ilmastonmuutoksesta

Jokainen on saanut jossakin vaiheessa aina tiedotusvälineistä tietoa Arktisen alueen jäätilanteesta, pelkästään väärää tietoa. Arktisen alueen jääpeite ei ole enää kymmeneen vuoteen vähentynyt, ja nyt on ehkä käänne tapahtunut, Arktisen merijään pinta-ala laajenee. Tällä hetkellä merijään laajuus on 30 vuotisen mittaushistorian keskiarvolukemissa, poikkeuksena Barentsinmeren osalta, jossa merijää on vasta viime aikoina laajenemassa. Atlantin lämpimät merivirtaukset ovat pitäneet Barentsinmeren sulana. Lisäksi merenalainen vulkaaninen toiminta lämmittää Barentsin merta.

Mitä ilmasto nyt kaipaa?

Tänään Euroopan “hiilipääkaupungissa” Puolan Katowicessa on vietetty YK:n ilmastokokouksen ensimmäistä kokouspäivää.

Kokouksen tärkeimpänä tavoitteena on saada aikaan “sääntökirja” Pariisin sopimuksen toteuttamiselle. Sopimuksessa mukana olevien valtioiden toimia pitää voida seurata ja vertailla yhtenevillä kriteereillä, ja sopimukseen sisältyvä tavoitteiden säännöllinen tiukentaminen pitää oikeasti saada tapahtumaan.

Herääkö Saksa vihdoinkin?

Lokakuun loppuvaiheessa monet saksalaiset hieraisivat silmiään kun huomasivat Münchenin Marienplatz:illa Nuclear Pride Party-tapahtuman, jossa esiintyi myös Melty-niminen jääkarhumaskotti. Juuri Saksan kannattaisi harrastaa voimakasta itsekritiikkiä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat peräti 8-kertaiset (muuten leväperäiseen) Ranskaan verrattuna.

Mitä hallitus tekee sukupuuttoaallon hillitsemiseksi?

Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen lisäksi muodostaa nopeasti vaikuttavan kaksinkertaisen uhan ihmisten olemassaololle. WWF:n uuden raportin mukaan eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuodesta 1970 vuoteen 2014 asti. Tätä kutsutaan ennennäkemättömäksi sukupuuttoaalloksi.

Nopeasti etenevä sukupuuttoaalto edellyttää nopeita toimenpiteitä. Sukupuuttoaalto ilmastomuutoksen  kanssa voi heikentää ihmisten elinmahdollisuuksia dramaattisesti. On täysin riittämätöntä näpertelyä kun hallitus keskittyy tämän mittaluokan asioissa vain Suomen asioihin.

Harley-Davidson- Belgialainen mopo?

Harley-Davidson ilmoitti maanantaina siirtävänsä toimintojaan Yhdysvalloista EU:n alueelle välttääkseen EU:n viime viikolla asettamat tullimaksut. Siis hetkinen? Eikös näitä USA:n asettamia tullimaksuja vastoittain kritisoitu ihan kaikilta tahoilta? Jään mielenkiinnolla odottamaan kritiikkiä EU:n asettamille tulleille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä