Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Europopulismi

Populismin mörkö

Käydyissä EU- vaaleissa populismin mörkö torjuttiin taas viideksi vuodeksi tästä eteenpäin.   Mitä sitten tapahtu, sitä on vaikeata tässä vaiheessa vielä arvioida.

Joissain jäsenmaissa tilanne on paljon pahempi kuin EU:n tasolla.  Populismin mörkö on uhka niille maille, onneksi ei Suomelle.

Pitäisikö Hyvinkään kouluissa opettaa arabialaisia numeroita -kysely?

Tein tämän kyselyn Hyvinkään ilmoitustaulu Facebook -ryhmässä 17.5.2019 illasta. 18.5.2019 aamupäivään mennessä siihen oli vastannut 440 henkilöä. 361 oli äänestänyt  sen puolesta, että Hyvinkään kouluissa ei pitäisi opettaa arabialaisia numeroita ja 79 kannatti arabialaisten numeroiden opettamista Hyvinkään kouluissa. Mietitään hetki mitä tämän kyselyn tulos meille opettaa. 

Mistä oikein äänestettiin?

Mitä väliä miksi ilmasto lämpenee ja ympäristö tuhoutuu

Ilmasto- ja ympäristö kysymykset on noussut nyt koko kansan huulille ja ajatuksiin. Hyvä niin, koska jo kymmeniä vuosia tutkijat ovat varoitelleet tästä vaarasta ja esittäneet jopa kovin johdonmukaisia ratkaisuja. Tähän asti hyvä mutta mihin keskustelu on kääntynyt? Jukopliut, me keskustellaan siitä lämpeneekö ilmasto ihan oikeasti ja kenen toimesta. Me keskustellaan siitä, että kenen vika ilmaston lämpeneminen on ja onko vaikutusta jos me pienessä Suomessa tehdään jotain. Me keskustellaan siitä, että pitääkö nyt sitten rajoittaa makkaran syömistä ja saunassa käymistä.

Mestari johtaa populismia

Populismi ottaa valtaa ihmisten ajattelussa ja käyttäytymisessä. Ihmiset hakevat vaihtoehdossa äärilaitoja, muutosta ja toimintaa. Maltilliset ovat ihmisten mielissä usein tylsiä ja vain puhuvat mutta eivät tee mitään. Meillä taitaa asiat olla liian hyvin koska pystymme ja valitsemme oman käytöksemme niin, että keskitymme enemmän riitelyyn kuin rakentamiseen. Meillä ilmiö näkyy perussuomalaisten politiikassa. Perussuomalainen aate tai oikeastaan aateen puute on kehittänyt uhriutumisesta uuden taiteen.

Populismi ja EU

Populismista on varmasti kaikki kuullut. Suomen kieleen populismi on tullut latinan kielisestä sanasta populus joka tarkoittaa kansaa. Siihen termi myös viittaa. Kansan tahdon mukaista politiikkaa joka on vastavoima päättäjien korruptiolle ja turmeltuneisuudelle. Populismi ei  sisällä varsinaisesti mitään ideologiaa tai ratkaisua. Sen luonne on ainoastaan vastustaa niin sanottua vanhaa valtaa tai ihan mitä vain asiaa mitä voi vastustaa. Populismin voima on siis yksinkertaisesti vastustus ilman ratkaisua. Populismiin on helppo yhtyä ja lähteä mukaan.

Veropopulismi on kevään ensi kukka

Politiikkaa tehdään hyvin paljon mielikuvilla ja maalaamalla niiden kautta uhkakuvia. Näiden vaalien yhdeksi suureksi aiheeksi on noussut verotus ja siihen liittyvät mielikuvat. Kysymys on itse asiassa vanhasta kunnon vasemmisto – oikeisto asettelusta. Mitään järkeä tässä keskustelussa ei tässä muodossa ole, mutta silti suuri joukko tekee äänestyspäätöksiä keskustelun ja varsinkin uhkakuvien perusteella. Kun arvuuteltiin tuleeko näistä hoivavaalit, sotevaalit niin ei tullut kumpaakaan. Tuli oikeisto – vasemmisto vaalit ja sitä kautta verovaalit. 

Johtava putinisti persujen vieraana Tampereella

Europarlamentin ENF-ryhmän puheenjohtaja, Rassemblement national -puolueen edustaja Nicolas Bay esiintyy persujen vaalitilaisuudessa Tampereella, kertoi Suomen Uutiset 6.4.2019. Bay ja hänen puolueensa tunnetaan Vladimir Putinin hallintoa Venäjällä tukevista kannanotoistaan ja puolue lisäksi siitä, että se on venäläisten rahoittama. Tampereen tilaisuuden aihe oli "EU- ja islamkritiikki."

Persut Venäjän asialla - neljän kopla kokoontuu Milanossa

Huomiseksi suunniteltu populistien suurkokous Milanossa kuivui kasaan. Kutsutuista paristakymmenestä puolueesta paikalle tulee vain neljä - niiden joukossa persut, joita edustaa Puheenvuorossa bloggaava Olli Kotro. Muut osallistujat ovat Matteo Salvini isäntämaa Italiasta, Jörg Meuthen Saksasta ja Anders Vistisen Tanskasta.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson irtisanoutui tänään Reutersin uutisessa tuosta yhteistyöstä. Hänen mukaansa se pelaa Venäjän ja Vladimir Putinin pussiin.

On mahdollista olla antautumatta populismille

Slovakian PS- puolue näyttää Suomen PS- puolueen vastakohdalta.

Vasta valittu puoluetta edustava 45- vuotias naispresidentti kertoo että

– Olen iloinen tuloksesta, mutta enimmäkseen siitä, että on mahdollista olla antautumatta periksi populismille. On mahdollista kertoa totuus ja kasvattaa mielenkiintoa ilman aggressiivista sanastoa, Čaputová sanoi kiitospuheessaan kannattajilleen uutistoimisto Reutersin mukaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10715316

Sana populismi taas otsikoissa vahvasti. Mitä se on?


Populisti sitä ja tätä taas media täynnä kun Italiassa euroa kritisoivat puolueet muodostavat hallitusta.


Jälleen herää mieleen kysymys, että mitä se oikein tarkoittaa se populismi?


Onko se negatiivinen, positiivinen vai neutraali lisäilmaisu puhujan uskottavuutta ajatellen?


Itselle on muodostunut mielikuva, että joku voisi pitää sitä vähemmän luotettavana tietona, mikäli sen kuulee populisti etuliitteellä varustellulta puhujalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä