Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Guggenheim-museo

Guggenheim – valehtelu jatkuu päätöksen jälkeen

Guggenheim-esityksistä Helsingin kaupungin puolella vastannut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen oli tänään haastateltavana YLE Radio 1:n Ykkösaamussa. Viljanen väitti, että museo olisi maksanut Helsingille 80 miljoonaa ja vertaili hanketta vastaavan hintaisiin liikennehankkeisiin. Oikeasti Guggenheimin kustannukset Helsingin kaupungille eivät olisi olleet 80 miljoonaa, vaan huomattavasti enemmän. Oikean yksityisen rahan osuus rahoituksesta olisi ollut minimaalinen.

Guggenheimin epätosi yhtälö

Helsingin kaupunginhallitus päätti eilen esittää Guggenheimin taidemuseon toteuttamista kaupunginvaltuustolle. Selvä. Hämmästelen kuitenkin ratkaisua, sillä ulospäin annettujen lukujen nojalla Guggenheimissa ei ole mitään järkeä.

Kolme kysymystä Guggenheimista kaupunginhallitukselle

Onko Guggenheim kulttuurihanke vai elinkeinoelämän projekti vai kenties pienen piirin kallis harrastus?

Näinä populismin aikoina on erinomaista, jos kulttuuriin ja sivistykseen panostetaan. On myös hyvä, jos elinkeinoelämää voidaan auttaa kukoistukseen kaupungin tukemana. Mutta verovarojen käytössä on noudatettava avoimuutta sekä riittävää huolellisuutta. Mielestäni molemmat, sekä avoimuus että riittävä huolellisuus, puuttuvat Guggenheim-keskustelusta.

Virtuaali-Guggenheim: kuollut, mutta elävä...vä

Kvanttimekaniikassa on sellainen erityinen "kissakoe", missä laatikkoon suljettu kissa on joko elävä tai kuollut. Mutta asian voi selvittää vain, jos laatikon avaa. Eli virtuaalisesti kissa laatikossa on sekä elävä että kuollut. Näin näyttää olevan myös tuon Guggenheim-museohankkeenkin kanssa, kun sitä katsotaan erityisesti SOS-hallituksen silmin.

Guggenheimin salaisuudet

Solomon R. Guggenheimin nimeä kantava taidemuseosuunnitelma on jälleen nostettu kulttuurikanojen kalmistosta Etelärannan tontille kummittelemaan. Harmiton tämä haamu ei ole, sillä helsinkiläisille on luvassa jopa 80 miljoonan lasku, mikäli museo rakennetaan.

Punaista valoa Rehnille

Elämme kummallisen mielenkiintoisia aikoja. Hallitus on viimeisen vuoden aikana leikannut, leikannut ja taas leikannut, lapsiperheiden ja yksinhuoltajien elämää kurjistettu, entisestään köyhiä kyykytetty ja meille kaikille tolkutettu, ettei kaikkiin tarpeellisiinkaan saati ylimääräisiin menoihin ole enää  varaa, kaikesta pitää säästää ja pihistää, palkkoja alentaa, jotta Suomen talous saadaan kasvu-uralle. Ja niin edelleen päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen.

Kadonneen järjen metsästäjät Guggenheimista suurmoskeijaan

Ensin oli Guggenheim, sitten suurmoskeija. Ihmettelen kotikaupunkini johtajien harkintakykyä – tai pikemminkin sen puutetta. Edellinen tuntui olevan oikeistolaispoliitikkojen, mutta jälkimmäinen punaviherpoliitikkojen, hanke.

Guggenheim Helsinki etenee kohti maaliaan

Vuonna 2012 Guggenheim -säätiö koki valtavan takaiskun, kun heidän Berliinin galleriansa suljettiin. 15 vuoden aikana Berliinin Guggenheimissa kävi noin kaksi miljoonaa vierasta. Ottaen huomioon, että 3,5 miljoonan asukkaan Berliini on Euroopan pääkaupunki, joka vetää vuosittain puoleensa yli 40 miljoona turistia (2014), on epärealistista kuvitella, että Helsingin Guggenheim -museo tulisi saavuttamaan kovinkaan kummoista asiakaskuntaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä