Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallinen Rintama

Susi lampaan ja lammas suden vaatteissa

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros todisti yleiseurooppalaisesta ilmiöstä. Perinteisten puolueiden kannatus on sulamassa pois, ja poliittinen kenttä on sirpaloitunut.

Tästä kertoo Emmanuel Macronin menestys perustamansa En Marche! (Liikkeelle!) -puolueen ehdokkaana. Erittäin epäsuositun sosialistihallituksen entinen ministeri ja Rothschild & Cie -pankin investointipankkiirina toiminut kannatuskomeetta keräsi eniten ääniä vain yhdestä syystä: kansalaiset ovat epätietoisia ja hämmentyneitä.

Ranskan presidentinvaalit – Marine Le Penin voitto ei näytä enää mahdottomalta

Ranskalainen televisio näyttää joka päivä uutisia kevään tulevista presidentinvaaleista. Minulla on perheeni kanssa tapana juoda iltatee television ääressä ja seurata pikkuhiljaa huhti-toukokuussa pidettävien vaalien etenemistä. Viime viikolla ranskainen media kohahti oikein kunnolla viimeisimpien kannatustilastojen tullessa julki; uuden mielipidemittauksen mukaan 26 prosenttia äänestäjistä antaisi vaalipäivänä äänensä oikeistopopulisti Marine Le Penille – mutta minkälaisin seurauksin?

 

Äärioikeistolla heikko kannatus EU:ssa

Ranskan ja Hollannin äärioikeistopuolueet eivät saaneet kumppaneita yritykselleen perustaa europarlamenttiin oman ryhmänsä. Hollannin Vapauspuolueen Gerdt Wilders ja Ranskan Kansallisen Rintaman Marine le Pen saivat tuta konkreettisesti, että heidän ajatuksillaan ja ajamillaan asioilla sekä tavalla tehdä politiikkaa ei ole laajaa kannatusta Euroopassa. Se sirpaloituu ja kanavoituu lähinnä samankaltaisten marginaalipuolueiden kaltaisiksi ilmiöiksi kuten Suomessa Muutos 2011 on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä