Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kehysriihi 2014

Koulutus ahdingossa - säästettäisiinkö muualta?

Suomalaiset ovat koulutusmyönteinen kansakunta, ja maassamme on panostettu koulutukseen vuosikymmenten ajan. Peruskoulumme oppilaat ovat Pisa-tutkimusten menestyjiä, ja ulkomaat ottavat kouluistamme oppia. Peruskoulun kantavana ajatuksena on ollut tasa-arvo: olemme halunneet taata sen, että jokainen oppilas saavuttaa mahdollisimman hyvät oppimistulokset.

Onko Suomi enää demokratia?

Suomi on erikoisessa tilanteessa. Pääministeri heittää hanskat tiskiin kesken kauden, juuri kun tilanteen vakavuus edellyttäisi johtajuutta ja hallituksen yhtenäistä joukkovoimaa ja linjaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pieni ryhmä Suomen kansasta, kokoomus, valitsee meille yksin uuden pääministerin. Onko tämä demokraattisten arvojemme mukaista? Missä on suuresti hehkutettu kansanvalta?

Opiskelijoiden kehysriihitunnelmat: Ei paljon naurata

Kehysriihineuvotteluissa hallitus on päättänyt poistaa vuokratuen Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätöiltä ja opiskelija-asuntosäätiöltä. Tämä säästää heidän mukaansa 5,9 miljoonaa. Opiskelijoille tämä tarkoittaa nyt jo jatkuvasti nousussa olleiden vuokrien lisänostamisia ja YTHS:n puolella mahdollisesti hinnannousuja, väen vähentämisiä ja näin nyt jo pitkien hoitoonpääsyjonojen pidentymistä.

Erityislapset heittopusseina valtion ja kuntien välisessä rahapelissä?

Jo pari vuotta sitten muutettiin erityisopetuksen valtionosuuksia. Sitä ennen kunta sai enemmän rahaa valtiolta erityisopetusta tarvitsevista lapsista. Tämän valtionosuuden arvioitiin olevan monelle kunnalle liian helppo keino ansaita lisää rahaa määrittelemällä erityisopetustarpeisiksi sellaisiakin lapsia, jotka eivät eritysopetusta oikeasti tarvinnut.

Koska valtiontuki ei ollut korvamerkittyä, tämä raha ei juuri koskaan päätynyt sinne opetusryhmään asti, missä erityistä tukea vaativia oppilaita oli.

Oppivelvollisuusiän nosto

Oppivelvollisuusiän nosto ei tuo sitä mitä sillä haetaan, mutta onhan jotakin tehty. Oppivelvollisuusiän nosto on ministeriön sosialidemokraattinen haave, joka ei ole mistään kotoisin, koska se olisi voitu tehdä paremmin uusimalla oppisopimus.

Oppisopimus tuntuu olevan vain niin iso haaste muuttaa, että sen päivitystä saamme odottaa maailman tappiin Suomessa. demarit eivät uskalla sitä avata uudelleen, koska sen synnyttäminen oli niin kivulias.

Hallitus esitti vain pelkkiä veronkorotuksia

Suomen hallituksen kehysriihessä tekemät leikkaukset johtavat vain ojasta allikkoon. Hallitus ei oppinut mitään pari vuotta sitten tehdyn viinaveron nostosta, jolla toivottiin enemmän rahaa valtion kirstuun. Silloin kävi toisin, sillä viinan osto Suomessa väheni ja ostot lisääntyivät sen sijaan Virossa, jonka talouskasvu sai piristysruiskeen.

Sinkuille ja homoille 7 euron lisämaksu

Taas sitä puhetta saa aikaan kaikista pienin leikkaus, eli isot asiat nuijitaan keskustelematta, mutta urheilukentän pukukopin maalin väristä puhutaan koko kesä.

Lapsiperheiltä leikataan  ja köyhät saavat taas mukamasti maksaa kaiken. No ei se ihan noinkaan mene.

Sinkkukin voi olla köyhä, mutta hänen veroprosenttinsa on eri luokkaa kuin lapsiperheellä, nyt tasapuolisuuden nimissä hänelle tulisi laatia sinkkuvero, joka kompensoisi lapsilisäleikkaukset. Sinkuille ja homoille siis vastaava maksu, joko verojen korotuksena tai sakkomaksuna.

Mussolinin jakopolitiikkaa ei pidä jatkaa

Toteanpa taustaksi, että kertoman mukaan 1920- luvun alun Italiassa Benito Mussolinin agitaattorit kiersivät etelän maaseutua. Alueen ongelmana oli riippuvuus maataloudesta ja maatalouden ongelmana kuivuus ja veden saanti. Vuorien jokien vesi oli tarkkaan säännöstelty ja käyttöosuudet jaettiin maanviljelijöiden kesken prosenttiosuuksin.

Kehysriihen jälkipuintia

 Hallitusneuvotteluiden aikana kesällä 2011 en arvannut, kuten ei kukaan asiantuntijakaan, että kolme vuotta myöhemmin Suomi painisi näin vaikean taloustilanteen kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä