Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Keynesiläinen talousoppi

Se alkoi jo: Leikkauksia valmistellaan kiireellä.

Ekonomistit ovat jo valmistelemassa Sipilän hallituksen leikkauspolitiikan jatkoa mielipiteiden muokkauksella, jotta poliitikkojen on huomenna helpompi palata kurjistuslinjalle vastoin vaalipuheita:

https://www.uusisuomi.fi/raha/277500-paaekonomistin-karu-havainto-velkaa...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277399-ekonomisti-tylytti-tvssa-tosi-va...

Olen varoittanut kurjistavan leikkauspolitiikan paluusta vaalien jälkeen useissa kirjoituksissani, esim:

Köyhien ja työttömien aktivoimisen pitkä ja tuhoisa perinne

Sipilän hallitus sen ja ideologisena tukena olevat markkinaliberaaliekonomistit eivät ole oppineet historiasta mitään. Tähän johtopäätökseen tulee kun seuraa näiden ekonomistien työttömien aktivointiehdotuksia  ja ainoita oikeita totuuksia, joita jopa tieteellä perustellaan. Historiassa tällaiset tieteelliset opit ovat aiheuttaneet jopa miljoonien kuoleman.

Mainitaanpa nousukaudella ja ennen vaaleja herra Keynes

Keynesiläinen taloustiede yleensä mainitaan laman iskiessä, tehdäänpä poikkeus. On vielä ymmärrettävissä, että valtion budjettipolitiikkaa ei muuttuisi nousu- ja laskukausien vaihteluiden mukaan. Sitä on erittäin vaikea ymmärtää, että talouspolitiikan pitää olla täysin päinvastaista, kuin suhdanteita tasoittava talouspolitiikka. 

Mihin keynesiläisyyden perääminen katosi, kun talouskasvu heräsi?

Politiikassamme toimii niin vasemmalla kuin oikeallakin tahoja, joille budjettiylijäämä, -tasapaino tai edes kohtuullinen alijäämä eivät ole tavoiteltavia asioita. En "taho" enempää kuin toimijakaan ole; sanonpahan  mielipiteenäni, että talouden tasapainoon pyrkiminen on tavoittelemisen arvoista. Sen jälkeen tavoittelemisen arvoista olisi julkisen talouden (kunnat ja kuntayhtymät mukaanlukien) velan alentaminen alle 60%:iin bruttokansantuotteesta.

Musta Marxilainen

Toverinna Kaukinen joskus intoutuu Marxilaisia haukkumaan mihin on joitakin ihan historiallisia syitäkin. Minua ei kiinnosta menneisyys vaan nykyisyys ja siksi tutkinkin pimeän puolelle loikannutta Marxilaista.

Juhanna Vartiainen vaatii työvoiman tarjonnan lisäämistä. Tämä tuntuu aika älyttömältä maassa jossa on 20% työvoimasta työttömänä ja koko talous käy alikapasiteetilla. Perustelu on kuitenkin järkevä ja pohjautuu vankkaan Marxilaiseen teoriaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä