Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Leikkauslistat

Luovitaan Suomi ulos karikoilta

Suomi on karikkovesillä. Yhteistä tilannekuvaa siitä, kuinka pahasti siellä ollaan, yrittävät puolueet kilvan hahmottaa. Tilannekuvan lisäksi hakusessa ovat keinot siihen, miten k.o. allikosta päästään kuivin jaloin pois.

Leikkauslistakiima on vallannut suurimmat puolueet ja jo useamman vuoden ajan pääpuolueet ovatkin toitottaneet sitä, että pian kaikkiin tulee sattumaan ja kovaa. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa jopa vaalikaduilla kuulee äänestäjien haluavan äänestää sitä ehdokasta, joka kaikkein eniten on leikkaamassa ja suurimmat palkka-alet lupaamassa.

Leikkauslistat leikkuriin

Kehitys kehittyy ja herne alkaa elämään pikkuhiljaa kovimmankin kapitalistin päässä. Sinnekin alkaa mennä jo sellainen viesti perille että kysyntälaman aikana talouden hoitaminen leikkauksilla ei ole oikein vaan tarvitaan kysyntää elvyttäviä toimenpiteitä. Siis suomeksi sanottuna ostovoiman kasvua kansalaisille työllisyyden kasvun ja tietyiltä osin korkealle vedetyn välillisen verotuksen alentamisen kautta.

Investoinnit veroparatiisien sijaan Suomeen

Keskustelua on käyty rakenneuudistuksista ja kestävyysvajeesta. Verovajeen huomiointi on jäänyt vähälle. Harmaaseen talouteen ja veroparatiiseihin katoaa vuosittain jopa 15 miljardia, joista Suomen valtion veromenetys on noin 5 miljardia euroa.

Eniten vuotaa pääomatulojen verotus. Kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista veroja maksetaan omantunnon mukaan. Syynä on, että osakkeiden ja arvopapereiden omistus on harvoin rekisteröity todellisen edunsaajan, eli verovelvollisen mukaan.

Leikkauslistat eivät luo uutta – vaan uudenlainen ajattelu

Täytyy tunnustaa, että olen ollut hiukan hämmentynyt kuinka vähän luovuutta käytämme politiikassa. Viime viikkoina keskustelun keskiössä ovat olleet leikkauslistat. Puhumalla pelkästään leikkauksista ihmiset käpertyvät puolustamaan vanhoja toimintatapojaan. Mikään ei muutu parempaan.

Eduskunnan viimeisinä päivinä ehdotin esimerkiksi koulutussäästöjen osalta seuraavaa. Panostetaan digitaalisen koulutuksen kehittämiseen 50 miljoonaa ja muutetaan toimintatapoja siten, että neljän vuoden sisällä saavutamme 200 miljoonan säästöt. Laitetaan siis ihmiset ideoimaan uusia toimintatapoja.

Oikeudenmukaisia sopeuttamistoimia

Kuten kaikki varmasti tietävät, Suomen taloudella ei mene hyvin. Vaikka talouden epätasapaino johtuukin ensisijaisesti vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin aiheuttamasta viennin pysähtymisestä, kansantaloudessa on reilusti sopeuttamisen varaa. Sopeuttamisella on julkisessa keskustelussa tarkoitettu ensisijaisesti leikkauksia, joita lähes jokaisen puolueen poliitikot ovat vuoron perään vaatineet. Vaatimuslistojen kärjessä ovat sosiaalietuudet, indeksit ja julkisen sektorin palkat.

Leikataan, kun ei muuta keksitä?

Pääsääntö poliittisessa päätöksenteossa on, että ei käynnistetä mitään sellaista, jonka seurauksia ei tunneta. Poikkeuksena säännöstä näyttäisi olevan talouspoliittinen päätöksenteko.  Siellä pelataan nyt mielikuvilla.

Mallia muille näyttää valtiovarainministeriö, VM.

Rinnekö tietämätön vaiko Haaparanta - kolme pointtia taloudesta

On kolme asiaa mitkä jokaisen pitää tänä keväänä ymmärtää Suomen talouspolitiikasta: VM huijaa, Antti Rinne teki virheen mutta hän ei ole tyhmä: talous on keino eikä päämäärä. Käydään nämä asiat nyt kerralla läpi, esitetyssä järjestyksessä.

 

1. Valtiovarainaministeriön virkamiehet eivät ole tyhmiä

Kirveellä valtion kuluja

Leikkauslistat ovat päivän sana. Toinen toistaan vastuullisemmat poliitikot tai sellaiseksi pyrkivät esittelevät niitä. Media ja sen ”asiantuntijat” ampuvat ne alas jotakuinkin kerta toisensa jälkeen.

On vastuullista ja rehellistä sanoa ennen vaaleja, mitä aikoo leikata. Siinä ei ole mitään vikaa – päinvastoin. Sisällöistä saadaan kyllä riita aikaiseksi. Jokainen vähääkään uutisia seuraava tietää, että seuraava hallitus leikkaa joka tapauksessa.

Suomalaisen äänestäjän sielunmaisema

Olen tavallinen keskiluokkainen suomalainen äänestäjä. Minua kiinnostaa lähtökohtaisesti oma tilanteeni ja se, miten voin sitä vielä entisestään parantaa. Vaaleissa teen äänestyspäätökseni puhtaasti tällä ajatuksella.

Siedettävä leikkauslistani - kerro omasi?

Valtiovarainministeriö esitti tänään tasan kuukausi ennen vaaleja arvion 6 miljardin säästötarpeesta. Minusta olisi äänestäjille avuksi, jos mahdollisimman moni ehdokas kertoisi, oman kantansa säästötarpeesta ja jos yhtyy tarpeeseen pelastaa valtio ja kunnat rahoituskriisiltä, niin kertoisi myös suuntia mistä ottaisi. Ei siksi, että meidän yksittäisten ehdokkaiden pikavalmistelusta syntyisi kenelläkään ainoa oikea totuus, vaan siksi, että kunkin lista kertoo kuitenkin painotuksista, luo avoimuutta ja mahdollistaa keskustelun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä