Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Luova tuho

Lama pysäyttää luovan tuhon

Eilen törmäsin outoon ilmiöön. Mika Maliranta (Etla) oli tutkinut uusien tuotantolinjojen ja tuotteiden lanseeraamista eri tilanteissa ja havainnut tuottavuuskehityksen hidastuvan taantuman aikana. Tämä arkijärjelle vastakkainen tutkimustulos sai minut paitsi tekemään täsmentäviä kysymyksiä myös miettimään asiaa. Äkkipäätä ajatellenhan taantuman aiheuttamat konkurssithan karsivat tehotonta tuotantoa.

Disruptioita ja markkinahäiriköitä

Digitalisaation yhteydessä puhutaan usein disruptioista, siitä miten uuden teknologian mahdollistamat uudet liiketoimintamallit ja arvoketjut syrjäyttävät vanhat.

Luovaa tuhoa odotellessa – kasvuhoenta on nyt tapissa!

Julkistettiin kirja ”Kasvun loppu” |1, miksi vasta nyt, kun ympäristömme eli hienosti sanottuna biosfääri huutaa hätäänsä – ”Gaia kuumenee, osaammeko vähentää reilusti kulutustamme |*. Samaan aikaan talousviisas, professori Sixten Korkman julkistaa – ”Strategia hukassa”|2, näilläkö selviämme?

 

Luova tuho, yritysten evoluutio

Eilen facessa eräs kaverin kaveri totesi, ei kannata elvyttää, luova tuho hoitaa asian ja tehostaa tuotantoa. Kävin asiaa pohtimaan.

Ammattiliitto, palkat ja luova tuho

Libertaalien keskuudessa on voimakasta vastustusta ay liikkeen sopimia palkkoja kohtaan, vaaditaan paikallista sopimista ja palkka kartellin murtamista. Vaatimus kuulostaa kauniilta kuten kaikki vapauden evankeliumit. Se vaan ei toimi markkinataloudessa.

Työpaikkojen luova tuho 2015-2019

Viime viikolla julkaistiin ETLAn tutkimusjohtaja Mika Malirannan teos ”Luovan tuhon tie kilpailukykyyn”. Maliranta todistelee laajalla tutkimusaineistolla, kuinka schumpeterilaisen luovan tuhon salliminen on hyvinvointiyhteiskuntamme säilymisen edellytys. Kehityksen kelkasta tippuneiden yritysten kuuluu kuihtua pois, ja tehdä tilaa uusille, hinta/laatu -suhteeltaan parempia tuotteita ja palveluita tarjoaville yrityksille.

Hallitustemme tasa-arvopolitiikka vie tuhoon ja hyvä niin

Hallituksen tasa-arvo-ohjelman loppuraportti 14.1.2015.

Lainaus: "Osa tasa-arvo-ongelmista on niin sitkeitä, että niissä ei ole edetty riittävästi. Näitä ovat esimerkiksi työelämän tasa-arvo, muun muassa palkkaerot..." Hallitusten tavoitteena peräjälkeen on ollut maksaa miehille ja naisille samat kuukausiansiot riippumatta siitä, että naiset tekevät vain noin 80 % miesten vuosityötunneista normaalissa taloustilanteessa.
_____________________

Yrittäjyys tuhoaa työtä – ja juuri siksi sitä pitää mahdollistaa

Siitä miten yrittäjyys on hieno ja arvokas asia ja miten sitä kannatetaan aivan väärillä perusteilla ja tuetaan aivan väärillä keinoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä