Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Nollasopimukset

Luoko nollatuntisopimus työpaikkoja?

Nollatyösopimukset kieltävä kansalaisaloite herätti eilen keskustelua eduskunnassa. Nollatuntisopimukset ovat joissain tilanteissa täysin kohtuuttomia. Sopimus voi käytännössä sitoa työntekijän olemaan tyhjän panttina. Työtä ei tarjota riittävästi, mutta on kuitenkin elettävä jatkuvasti sitoutuneena ottamaan työtä vastaan.

Faktat kuntoon, Kokoomusopiskelijat!

Kokoomusopiskelijat lyttäävät kannanotossaan (9.5.2015) nollatuntisopimusten kieltämiseen pyrkivän kansalaisaloitteen ja toteavat, että “nollatuntisopimusten purkaminen vähentää työllisten opiskelijoiden määrää heikentäen opiskelijoiden työmarkkina-asemaa” sekä “opiskeluaikaisen työnteon muuttuvan käytännössä mahdottomaksi”.

Syrjäyttäjät

Joka ikisessä maamme puolueessa on tahoja ja mielipiteitä, jotka omaavat omaan jalkaan ampumisen merkkejä. Puhumme esimerkiksi melko yhteen ääneen sen puolesta, että nuoret pitäisi saada opiskelu- ja työelämään, eli niinsanotusti yhteiskuntaan kiinni. Entäpä, kun tätä vaativat tahot ovat itse nuoria syrjäyttämässä?

Iloinen nollatyöntekijä

Olen viime päivinä ollut ”työharjoittelussa” useammassa pienyrityksessä. Tiistaina olin puoli päivää paistamassa herkullisia leipiä, keskiviikkona korjasin kolariautojen etuovia ja tänä aamuna lämpöeristin selluvillalla omakotitalon välikattoa. Jo näissä kolmessa yrityksessä on tarjolla lähes kymmenen lisätyöpaikkaa – jos vaan uskaltaisi ottaa uusia työntekijöitä.

Nollatuntisopimukset – se oleellisempi luku

Työntekijäliittojen piirissä on viime aikoina käyty kovaan julkisuuskamppailuun niin sanottuja nollatuntisopimuksia vastaan. Myös esimerkiksi SDP:ssä tällaisia sopimuksia pidetään ongelmallisina.

Työsuhde ilman työtä

Jos sinulla on nollatyösopimus, et välttämättä tiedä montako tuntia sinulla on seuraavalla työvuorolistalla töitä. Nollatyösopimuksille on yhteistä työaikaa ja työntekoa koskevien ehtojen väljyys ja joustavuus. 

Tällaiset sopimukset voivat olla hyödyllisiä työnantajille, koska ne tuovat joustoa. Sopimus jättää kuitenkin työntekijän ilman suojaa ja tuo ongelmia muun muassa siinä milloin työntekijä katsotaan tulevan työttömäksi. Vaikka työtunteja ei tarjottaisi, on työsopimus kuitenkin yhä voimassa ja sen purkamisesta voi joutua karenssiin. 

Nollatuntisopimusten täyskielto on hurskastelua

Hyi hyi! Taas paha ja ilkeä työnantaja riistää työntekijää. Tällainen mustavalkoinen kuva halutaan maalata, kun ajetaan sokeasti nollatuntisopimusten täyskieltoa. Se kuulostaa jalolta tavoitteelta, kun toreilla huudetaan jokaiselle työntekijälle työtunteja. On kuitenkin hurskastelua esittää moista, ja sokeutta nähdä erilaisten työntekijöiden tarpeita. Pahimmillaan se vielä vie leivän opiskelijan suusta.

Operaatio vakiduuni herättää työntekijät puolustamaan oikeuksiaan

Ammattiyhdistysliike ei tee mitään. Tämän lauseen moni työntekijä on kuullut, oli sitten liiton jäsen tai ei. Kysyttäessä syitä tyytymättömyyteen on monia, kun odotukset ammattiliittoa kohtaan ovat kovat. Vieraantuminen omien etujen puolustamisesta on johtanut työväestön laiskistumiseen, odotetaan että joku muu tekee asialle jotain.

Pitäisikö nollatuntisopimukset kieltää?

Nollatuntisopimukset nousivat keskusteluun jo viime vuoden loppupuolella, kun SDP:stä esitettiin, että ne kiellettäisiin säätämällä minimityöajaksi 18 tuntia viikossa.

Nollasopimuksissa työntekijä joustaa

Nollasopimuksilla tarkoitetaan työsopimusta, jonka viikottaisen työajan minimi on nolla. Käytännössä tällaisella sopimuksella työskentelevä ei voi olla varma, kuinka paljon töitä on tarjolla ja sitä kautta säännölliset tulot voivat olla mitä tahansa nollasta eurosta ylöspäin. Nollasopimukset ovat yleisin esimerkki työelämän joustoista, jossa joustavana osapuolena on ainoastaan työntekijä. Se on äärimmäisen ongelmallinen menettely eteenkin siksi, että sosiaaliturvajärjestelmämme ei ole päivittynyt tällaisia työsuhteita varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä