Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Nollatuntisopimukset

Saadaanko vihdoin parannuksia epätyypillisiin työsuhteisiin? Kuka kertoo?

 

Valtioneuvoston U-kirjelmä U2 2018 vp

Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi (työsuhteen ehtoja koskeva direktiivi) Perustuslain 96 §:n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle Euroopan komission 21 päivänä joulukuuta 2017 tekemä ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi avoimista ja ennakoitavista työoloista Euroopan unionissa, COM (2017) 797 lopullinen sekä ehdotuksesta laadittu muistio.

Helsingissä 8 päivänä helmikuuta 2018

Kompromissi palkankorotusneuvotteluihin ja nollatuntisopimuksiin

Ammattiyhdistysväki on innoissaan nousukauden saapumisesta Suomeen. Kikyssä esimerkiksi osan lomarahoistaan menettäneet mielensä pahoittaneet ovat povaamassa toinen toistaan suurempia korotuksia syksyn neuvotteluihin. Julkisuudessa on vertailtu tilannetta ulkomaiden esimerkkeihin, joissa on saatu neuvoteltua jopa 2-6% vuotuisia korotuksia. Vaikka sympatiani ovat jokaisen palkkatyöläisen puolella, niin esittäisin silti kansakunnan etujen nimissä palkankorotusten nollalinjan jatkamista. Syitä sille on vaikka kuinka.

Kysytäänpä työnantajilta

 

Kun nyt on suunnitteilla käytäntö, että jokaisen työttömän täytyy hakea tiettyä määrää työpaikkoja ollakseen menettämättä korvauksiaan, niin olisikohan kohtuullista suorittaa jokin kysely työnantajille työvoiman tarpeesta ja hakijamääristä. Työpaikat voisi ryhmittää ammattialoiksi ja tiedustella, kuinka monta työhakemusta tulee tarjolla olevaa työpaikkaa kohtaan, mihin lisäkysymyksenä, kuinka paljon enemmän työnantajat niitä haluaisivat, että sopiva henkilö löytyy.

Omalla työllä toimeentulo?

Vaatimukset palkkojen madaltamisesta ovat tuhoisia. Suomen talous on vientivetoinen, mutta vain kotimarkkinat pitävät sen tällä hetkellä pinnalla. Palkkojen madaltaminen romuttaisi kotimaisen kysynnän, talouden lopullisesti ja lopulta pohjoismaisen hyvinvoinnin.

Matalapalkkaisten alojen palkkojen alentaminen hyödyttää lähinnä asiantuntija- ja eritystehtävissä olevia, sekä omistajia. Ajatus palkkojen laskemisen takana on yksinkertaisesti se, että palkoista säästyvät rahat siirtyvät suoraan bonusten ja osinkojen muodossa toiseen taskuun.

Hallituksen ”työväenpuolueilla” näytönpaikka silpputyön kitkemisessä

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuore tutkimus varoittaa silpputyön vaaroista. Vuoden 2008 jälkeen nopeutunut työelämän silppuuntuminen muodostaa järjestön mukaan uhan yhteiskuntien vakaudelle. Maailman väestöstä vain neljänneksellä on vakituinen työsuhde ja ILO vaatiikin hallituksilta toimia silpputyön ehkäisemiseksi.

Kokoomusopiskelijat johtavat harhaan

Operaatio Vakiduuni -kansalaisaloitteen keräämät yli 50 000 allekirjoitusta on saanut Kokoomusopiskelijat puolustamaan nollatuntisopimusten auvoisuutta. Nollasopimusten kielto johtaisi heidän mukaansa opiskelijoiden toimeentulon romahtamiseen. Kokoomusopiskelijat lienevät joko lukeneet kansalaisaloitteen huonosti, tai sitten he yksinkertaisesti vain johtavat ihmisiä harhaan ideologisin syiden ”pakottamana” ladellen paikkansapitämättömiä väitteitä.

Työmarkkinoiden jäykistäminen ei ole kenenkään etu

Demariopiskelijat (SONK) on vastineessaan Kokoomusopiskelijoiden kannanottoon 9.5. korostanut - aivan oikeutetusti - problematiikkaa, joka liittyy nollatuntisopimuksiin. On selvää, ettei kenenkään intresseihin lukeudu minkäänlainen työntekijän riistäminen epäreiluilla työsopimuksilla. On selvää, että epäoikeudenmukaisuudet tulee kitkeä. Samaan aikaan on kuitenkin todettava demariopiskelijoille, ettei yhtäkään työsopimusta saati -tuntia synny, jos yrityksellä ei ole varaa työllistää.

Palkkajoustolle ja 0-tuntisopimuksille kyllä - lakot historiaan: Hyvää vappua!

Demareiden nouseva kasvo Antti Lindtman loi vappupuheessaan (uutisoitu linkki mm. täällä) toivoa Suomelle antaessaan ymmärtää, että puolueensa olisi viimein valmis päivittämään käsitystään työstä ja työn luonteen muuttumisesta.

Meriläisen olennainen pointti, AY-populistinen johtopäätös & toimimaton ratkaisu

Rosa Merilälinen kirjoitti maanantaina Helsingin Sanomissa kuvaavasti suurista riskeistä, joita tavalliset työntekijät joutuvat nyky-yhteiskunnassa kantamaan:

Lyhyesti yrittäjältä nollatuntisopimuksesta

Keskustelin Piraattipuolueen politiikasta veljeni kanssa ja tuli puheeksi nämä nollatuntisopimukset ja ajatusvirta johti kirjoittamaan.

 

Nollatuntisopimuksista eroon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä