Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Päiväsakko

Suurituloisten korkeista päiväsakoista

Iltasanomat nosti eilen ykköslööpikseen suomalaisen miljardöörin liikennerikoksesta saaman 78 000 euron sakon. Summa koostuu 12 päiväsakosta ja vastaa suunnilleen henkilön 6 päivän nettotuloja. Isosta sakosta on taas kerran seurannut keskustelua päiväsakkojärjestelmästä ja hyvin suurituloisten suurista päiväsakoista.

Pitäisikö sakoille olle ylärajat? Onko nykymuotoinen tuloihin sidottu päiväsakkojärjestelmä joskus hyvin korkeaksikin nousevine sakkoineen perusteltu?

Rikosoikeudellisen rangaistuksen perusteista

Mitä yhteistä on Axl Smithin tapauksella ja esimerkiksi miljonääri Reima Kuislan ajamalla ylinopeudella? Molemmissa tapauksissa rikoksesta saatuun rangaistukseen on vaikuttanut teon (ja seurausten) lisäksi myös rangaistuksen vaikuttavuuden sovittaminen muihin tekijöihin eli näissä tapauksissa käytännössä rikoksen tekijään liittyviin ominaisuuksiin.

Rikosuhrimaksut eivät kuulu tienpäälle

Törmäsin äsken poliisiin, en kirjaimellisesti, mutta riittävän v-mäisesti. Uusi vuosi alkoi siis osaltani sijoittamalla muutaman satasen valtion kassaan päiväsakkojen muodossa. Suomessa tuli hiljattain voimaan uusi Sakkolaki joka mm. keventää hallintoa kun syyttäjän ei tarvitse enää vahvistaa sakkoja vaan asia voidaan “loppuun käsitellä” tien päällä. Lakiin kirjattiin myös uusi vedätys, rikosuhrimaksu. Se suunnataan Rikosuhripäivystyksen toimintaan ja uuteen perustettavaan lähisuhdeväkivallan uhrien tukipuhelimeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä