Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Puoluekannatusarviointi

Hallitusta kannattaa joka neljäs suomalainen

Suomalaisista 24 % kannattaa hallitusta tuoreen Ylen tuoreen puoluekannatusarvion mukaan.

Näkymättömiä äänioikeutettuja oli 38 %, mikä on näytetty oheisessa kuvassa.

Aion muistuttaa Uuden Suomen blogipalvelun Puheenvuoron käyttäjiä seuraaviin eduskuntavaaleihin asti näkymättömistä äänioikeutetuista, jos ihmettely jalostuisi palautteeksi medialle asti.

Perussuomalaisten ahdinko syvenee

Ylen toukokuun puoluekannatusarvio kertoo koruttomasti Perussuomalaiset rp:n syvenevästä ahdingosta. Puolue ei ole osannut oppositiossa  hyödyntää hallituksen saamattomuutta lainkaan, vaan päinvastoin kansa näyttää hylkäävän tyystin tämän entisaikaisen tulevaisuuden puolueen - puoluekannatusarviossa toinen oppositiopuolue Vasemmistoliitto päihittää Perussuomalaiset "vasemmalla kädellä" huitaisten, mikä lienee PS:n puoluejohdon kannalta katsoen erityisen noloa.

 

Miksi Kokoomus, Nyt?

Kokoomuksesta erotaan (Hjallis), Kokoomusta arvostellaan (Lepomäki), Kokoomukseen loikataan (Turunen).

Kokoomus puolueena on nostanut mielenkiintoaan, eroamisten, oman piirin kritiikin ja lopulta hallituksen sisäpiiriloikkauksin omaan puolueeseensa.

Ei liene sattumaa, että monipolvinen intressi Kokoomukseen, keskittää niin median kuin kansankin huomion.

Pääministeriksi pääsemiseksi, puolue tarvinnee nyt kaiken julkisuuden - hyvän ja vähemmän huonon.

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet mukaan puoluekannatusmittauksiin

Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahtia ja "Uusi vaihtoehto"-ryhmän jäsenten mahdollisesti aloittama uuden puolueen kannattajakorttien keruu ovat muuttaneet edellytyksiä, joilla esimerkiksi YLE ja Helsingin Sanomat voivat tehdä luotettavan suuntaisia puoluekannatusmittauksia. On vaadittu "Uuden vaihtoehdon" mukaan ottamista kannatusmittauksiin omana rivinään, mikä sinänsä on järkevää. Mielestäni tämä ei kuitenkaan riitä.

Katse ylös gallupeista

“ Gallupit on gallupeja.” , osaa useampikin suomalainen poliitikko todeta, kun oman puolueen suosio laskee tai ei ollut noussut puoluekannatusarvioissa. Näinhän se onkin: Puolueen suuruus mitataan vain vaaleilla, ja gallupit kertovat vain suosion muutoksista. Ja yleensä nuo muutokset ovat niin pieniä, että olisi parempi nostaa katse kuukausivaihteluista ja keskittyä kokonaiskuvaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä