Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Rinnakkaisvaluutta

Onko Suomi jo myyty?

Päättäjämme ovat vuosikymmeniä toimineet valtiomme edun vastaisesti. Tässä joitain esimerkkejä.

Aholan aktiivimalli

Työtön Anna-Maija Tikkanen ehdottaa ilmaista nettiä ja bussilippua köyhille (Yle Areena 18.05.2018) - netistä en ole samaa mieltä, sillä se löytyy kirjastosta, mutta bussilippu on ihan hyvä idea.

Palveluseteli rinnakkaisvaluuttana

Risti seinään, olen rinnakkaisvaluutan tarpeesta samaa mieltä Väyrysen kanssa.

Uskon, että Suomen merkittävin ongelma on yksityisen kysynnän puute, toiseksi suurin ongelma ovat jäykät työmarkkinat, kolmanneksi ylisuuri julkinen sektori, ja vasta neljäntenä suomalaisyritysten kilpailukyky - vaikka hallituksemme kaavaileman toimet ovat mielestäni oikeansuuntaisia, ne puuttuvat vasta kolmanteen ja neljänteen ongelmaan.

Paavo Väyrynen ja rinnakkaisvaluutta

Paavo Väyrynen on  täällä puheenvuorossa kertonut usein kantansa siitä, että Suomen tulisi ottaa käyttöön rinnakkaisvaluutta, jolla korjattaisiin maan kilpailukykyä. Väyrynen on esittänyt mm. sitä, että euromääräiset suomalaisista pankeista otetut lainat muuttuisivat rinnakkaisvaluuttamääräisiksi kurssilla yksi yhteen. Rinnakkaisvaluutan arvon laskiessa ilmeisesti lasku lankeaisi suomalaisille pankeille? Väitettään hän ei kuitenkaan ole mitenkään perustellut.

Nyt haluaisin sen Paavo Väyrysen perustelun tälle väitteelleen  kuulevani.

Kreikka ja euro: ongelmia ja oikeita ongelmia

Kreikan ”ongelmat” eivät sinällään leviä Kreikan mahdollisen maksukyvyttömyyden tai Grexitinkään kautta. Näin kysyttäessä sekoitetaan kolme asiaa: Kreikan oikeat ongelmat (velkavuori, maksukyvytön pankkisektori, ylisuuri ja tehoton julkinen sektori, korkea työttömyys, toimimattomat työmarkkinat, puuttuva kilpailukyky jne.), euron ongelmat (bailout-politiikka, rakenteellinen yhteisvastuu, markkinoiden häivyttäminen) ja kolmanneksi, markkinoiden reaktiot. Näiden sotkeminen toisiinsa selittää suuren osan eurokriisin aikana tehdyistä järjestelmällisistä virheliikkeistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä