Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Süddeutsche Zeitung

Itävallan hallituskriisi ja ennenaikaiset vaalit

Itävalta ajautui hallituskriisiin ja ennenaikaisiin vaaleihin, kun Saksalaiset der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat viime perjantaina kolme kuukautta ennen Itävallan parlamenttivaaleja 2017 salaa kuvatun videon FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strachen ja "venäläisen oligarkin naispuolisen sukulaisen" neuvotteluissa Ibizalla. Lehdet kertovat varmistaneensa videon autenttisuuden. Venäläisten piti hankkia mm. Kronen Zeitungin (Itävallan suurin lehti) omistus itselleen ja tukea sen kautta Strachen FPÖ oikeistopopulistista puoluetta.

"Putin pitää Trumpia hyödyllisenä idioottina"

Koko maailman media seuraa tänään tarkasti Trumpin ja Putinin huipputapaamista Helsingissä. Näin myös Saksan media. Süddeutsche Zeitung otsikoi artikkelinsa tapaamisesta varsin rajusti. "Für Putin Trump ist ein nützlicher Idiot". Tämä varmaan kertoo jotakin saksalaisten suhtautumisesta koko tapaamiseen. Trumphan antoi Saksalle ympäri korvia Naton kokouksessa viime viikolla Brysselissä.

http://www.sueddeutsche.de/politik/usa-russland-gipfel-fuer-putin-ist-tr...

Saksan lehdistö pohtii jo kovan Brexitin seurauksia

Süddeutscshhe Zeitung riensi heti pääministeri Mayn puheen jälkeen pohtimaan kovan Brexitin seurauksia Eu-kansalaisille ja briteille. Tosin vähän saksalaisista lähtökohdista.

1. Matkustuksen vaikeutuminen ja mahdollinen viisumipakko

2. Sairastumisesta riski Britanniassa

3. Britanniassa opiskelemisen kallistuminen

4. Ei enää työtä EU-kansalaisille Britanniassa

5. Kalan hinnannousu, varsinkin Saksassa

6. EU-jäsenmaksu nousee jäljelle jääville jäsenvaltioille

7. Mahdolliset tullit EU:n ja Britannian välillä

Mielenosoitus jäi pitämättä, vain yksi osanottaja ilmaantui paikalle

Tämänpäiväinen pikku uutinen Süddeutsche Zeitungissa erilaisten mielenosoitusten luvatusta maasta Saksasta:

Puolustusvoimien kirje reserviläisille Saksan lehdistössä

Saksan lehdistössä on laajalti käsitelty Suomen puolustusvoimien kirjettä reseviläisilla. Yleensä siteeraten amerikkalaista Newsweekiä. Myös saksalainen Süddetshe Zeitung julkaisi myöhään eilen illalla artikkelin kirjeestä. Lehden mukaan asiasta on päätetty jo vuonna 2013.

Saksan Presidentin yllättävä haastattelu

Saksan presidentti Joachim Gauck on yllättäen osoittanut ymmärrystä Kreikan Saksalle esittämiin sotakorvausvaatimuksiin. Gauck on kertonut Süddeutsche Zeitungille antamassaan haastattelussa mm. tästä asiasta. Kreikka vaati huhtikuussa Saksalta 278,7 miljardin euron korvauksia toisen maailmansodan tuhoista. Summa on yli 80% Saksan  yhden vuoden budjetin loppusummasta.

Miten tuolla voi vielä jäädä liittoutumattomaksi?

Süddeutsche Zeitung uutisoi tänään näyttävästi otsikon mukaisesti Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuudesta Saksassa. Myös kuitenkin Suomessa ja Ruotsissa käytävästä Nato-keskustelusta, vaikka se vahingoittasikin taloudellisia suhteita Venäjään.

Lehden (Silke Bigalbe) mukaan on olemassa yksi sana, josta suomalaiset eivät pidä. Suomettuminen (Finlandisierung),  joka lehden mukaan on peruja Itä-Länsi konfliktin ajalta, jolloin Suomi Lännen ja NL:n välissä yritti hakea puolueettomuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä