Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen vaalit

Suomessa ja Tanskassa demarivaltaan ja akkavaltaan

Tanskan persut, eli maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue, koki Tanskan vaaleissa rökäletappion.  Yli 20%:n suurpuolueesta tuli alle 10%.n pienpuolue. Tanskan vaalitulos osoittaa että rasismilla ja vihapuheilla pärjää aikansa, mutta ei ikuisesti.  Suomen persuja odottaa aikaa myöten sama kohtalo kuin Tanskan kansanpuoluetta.

Suomesta tulee seuraavaksi neljäksi vuodeksi akkavalta sillä tavalla että hallituksessa on enemmistö naisia ja pääministerin paikalle tulee äijäfeministi. Onko Suomessa miespuolisten sovinistien syytä olla huolissaan?

Ruotsin hallitusfarssi ja Suomen vaalit

 

Ruotsiin tuli hallitus yli 4 kuukauden väännön jälkeen, surkealta pohjalta.

Vähemmistöhallituksen muodostavat demarit ja ympäristöpuolue. Miljöpartiet oli jopa vähällä tippua koko valtiopäiviltä syksyn vaaleissa ja nyt sillä on 5 ministeriä.

Uutta 'feminististä hallitusta' (sic) tukemassa ovat liberaalit ja keskusta. Jotain tästä 'keskustasta' kertoo se, että sen puheenjohtaja Annie Lööf on aikaisemmin väläytellyt jopa 30 miljoonaa maahanmuuttajaa Ruotsiin.

Väärin äänestetty

Saksan liittopäivävaalitulos oli jatkoa Brexitille, Yhdysvaltain presidentinvaaleille ja eräille muillekin äänestyksille: väärä tulos. Sen enempää jenkit, britit kuin nyt myöskään saksalaiset eivät näytä ymmärtävän, miten heidän pitäisi äänestää.

Ottamatta kantaa siihen, ovatko nuo vaalitulokset hyviä vaiko huonoja, suomalaistenkin toimittajien ja "asiantuntijoiden" soisi vähemmän moralisoivan äänestystuloksia maailmalla. Heidän pitäisi välittää enemmän tietoja ja vähemmän mielipiteitään.

Vihreät lähtee hallituksesta?

Ville Niinistö ilmoitti juuri tiedotustilaisuudessaan, että Vihreät lähtevät hallituksesta, jos hallitus torstaina esittää uusia ydinvoimalupia kuten vapaavuori esitti. Varmaankin vaalitaktitointia, mutta eipä sillä väliä. Pääasia että lähtevät.

Valta vaihtuu Ruotsissa – mitä Björn Wahlroos nyt tekee?

Yöllä seurasimme televisiosta Ruotsin vaalivalvojaisia. Ei voi olla ihmettelemättä, miten erilainen Ruotsin ja Suomen poliittis-yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Ruotsissa porvarillinen hallitusallianssi on onnistunut pitämään työttömyyden alempana kuin Suomessa. Talouden pyörät pyörivät tehokkaammin kuin meillä.

Ruotsissa olisi Suomelle paljon opittavaa

Ruotsin vaalien aikoihin huomaamme, miten samanlaisia ja ennen kaikkea miten erilaisia maita Suomi ja Ruotsi ovat. Jos olisimme järkeviä, ottaisimme monessa asiassa mallia Ruotsista. Siellä menee nimittäin yleisesti ottaen paremmin kuin Suomessa.

   Ruotsin puoluesuhteet, vaalijärjestelmä ja hallituksen muodostamistapa eroavat jyrkästi Suomesta. Suomessa eduskuntavaaleissa äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Se leimaa meidän vaalikampanjoitamme. Ruotsissa on puoluevetoiset listavaalit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä