Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Suora kansanvaali

Suomalainen demokratia vs. kansan tahto

Olen lukenut nyt vaalien jälkimainingeissa aika monia pidempiä ja lyhyempiä pohdintoja vaalien tuloksesta. Olen alkanut miettimään, että näkeekö kukaan systeemimme omituisuutta? Iltasanomat mm. kirjoitti, kuinka Lapin vaalipiiristä eniten ääniä saanut Vihreiden edustaja ei siltikään päässyt eduskuntaan, vaikka sai yli 7800 ääntä, joka on kolmanneksi eniten Vihreiden kaikista saamista äänistä. Vaalit.fi -sivustolta voi nähdä, kuinka Perussuomalaisien ehdokkaita meni Helsingistä läpi, vaikka heidän henkilökohtainen äänimääränsä oli alle 3000.

POLIITIKKOJEN KAUHUKUVA: SUORA KANSANÄÄNESTYS

Kun Sampo Terho oli todennut ehdottavansa suoraa kansanäänestystä EU:n eroamisesta seuraavana hallituskautena, oli pääministerimme pokka pettänyt: "En tule olemaan missään roolissa ikinä sellaisessa hallituksessa!" Moni kuulija taisi jo huokaista helpotuksesta mutta epäili kuitenkin, oliko lupaus samaa luokkaa kuin Sipilän uutinen hänen omakotitalonsa luovuttamisesta maahanmuuttajille.

Sami Borg

Vastustat suoraa kansanvaalia (Sveitsin mallin mukaan) hyvin heppoisin perusteis(H.S kuukausiliite). Se johtaisi mielestäsi pienen, muttaa äänekkään vähemmistön valtaan. Kun omassa maassamme äänestysprosentit kuntavaaleissa olivat jopa alle 50% niin eikö juuri meillä pieni, mutta äänekäs vähemmistö nouse valtaan? 
Asia oli huonosti markkinoitu koska olisi pitänyt määrittää tarkasti millaisissa asioissa sitä pitäisi käyttää(Nato,Euro,pormestarimalli jne.) Nyt ymmärrettiin että kaikissa pikkujutuissakin käytettäisiin suoraa kansanäänestystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä