Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Tempputyöllistäminen

Unkarin oikeistohallituksen kommunismi

Tilastojen valossa Unkari on tällä Orbanin lanseeraamalla "työhön perustuvalla taloudella" poistanut maasta työttömyyden. Kannustinloukkuja ei tietty tunneta maassa, jossa jokainen työstä saatu forintti lisää hyvinvointia (tasaveron takia noin 2/3 forinttia). Kaikki siis näyttää loistavalta oikeistoutopialta.

 

Työttömän laulu 2017

Yksi taajaan tavattu keino piilotella elinkeino- ja työvoimapolitiikkaan liittyviä ns. haasteita on kätkeä ne muoti-ilmaisuiden taakse. Jos legendaarinen kansantaiteilija Jaakko Teppo isänsä ja äitinsä armosta päättäisi säveltää ja sanoittaa kappaleen nimeltä "Työttömän laulu" vuonna 2017, saattaisi se hyödyntää tematiikkaa seuraavasta:

"Suomalaiset sadat tuhannet työttömät eivät tarvitse synergiaa, kärkihankkeita, rakenneuudistuksia tai virtaviivaistamista

Hallitus haluaa luoda Suomeen orjatyövoimaa

Hallitus vaikuttaa olevan viemässä loppuun saakka sen, jota nykyinen sisäministeri ja silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko esitti vuonna 2013, eli työttömien pakko-osallistamisen palkattomaan "työelämäkokeiluun".

Töitä olis, tehtävät vaan puuttuu

Istuin eilen penkillä rannalla, jossa jo viime kesänä eräs yhdistys piti kesäkahvilaa. Silloin he mainostivat, miten työllistävät yli 50 (!) henkilöä kesäksi toimintaa pyörittämään. Yksityinen yrittäjä hoitaisi homman yksin tai korkeintaan parin työntekijän turvin.

TEM ja Lindström ampuvat kovilla - 100% provisiopalkka ei syy kieltäytyä työstä

Ihmiset kääntyvät juridisissa asioissa puoleeni satunnaisen säännöllisesti, vaikka varsinainen juristi en koulutukseltani ole vaan insinööri :)

 

Työnäyte

Hallitus julkaisi eilen uuden työllistämistoimen nimeltä työnäyte. Käytännössä tämä tarkoittaa palkatonta työtä, jossa sinänsä ei ole mitään pahaa, kunhan se perustuu työntekijän aitoon vapaaehtoisuuteen. Todennäköistä on kuitenkin, että valtio alkaa painostaa työttömiä palkattomaan työhön, mikä on väärin sekä työntekijää että sellaisia yrityksiä, jotka eivät tätä ilmaistyövoimaa saa, kohtaan.

Työttömien pisteytys!

Viime päivinä on taas kohistu siitä, miten työttömiä on "hyväksikäytetty" työpajoilla ja että 9€/päivä työttömyys ja muiden tukien päälle ei ole riittävä korvaus. Tästä voi oikeutetusti olla montaa mieltä, mutta itse en näe työpajoja mitenkään hyvänä väylänä työelämään pitkäaikaistyöttömille. Mielenterveydelle se voi monelle olla hyvä aloitus, mutta harvempi sieltä työllistyy.

Palkkatuesta "hanketuki" pienyrityksille ja yhdistyksille?

Suomalaisen työllisyyspolitiikan ongelmaksi on vuosikausia luettu se, että kansantaloudellisesti kalliit toimenpiteet eivät johda pysyviin työpaikkoihin, vaan sekä työkokeilu- (ent. työelämävalmennus ja työharjoittelu) että palkkatukijaksojen jälkeen palataan hyvin usein takaisin TE-toimiston tiskille ja työttömien kirjoihin. Näiden työllisyyspoliittisten toimenpiteiden tärkein perustelu tuntuu edelleen, vuonna 2014, olevan ajatus siitä, että tietyn mittaisen työttömyysjakson jälkeen ihminen kuin ihminen on kaikenlaisen kuntoutuksen tarpeessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä