Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Totuudenjälkeinen aika

Hyväuskoisiksi hölmöiksi leimaamisen ylimielisyys

Viimeaikoina on näyttäytynyt entistä vahvempana trendi leimata vastustajat hyväuskoisiksi hölmöiksi. Samalla tullaan nostaneeksi itsensä jalustalle totuuden paremmin ymmärtävänä muita älykkäämpänä valveutuneena kansalaisena. Harvoin on kuitenkaan kyse objektiivisesta ja puolueettomasta näkökannasta, jossa tuotaisiin sekä haittoja että hyötyjä esille totuuden löytämiseksi.

Onko kohta uuden Woodstockin aika?

Alkaako kohta olla jo uuden Woodstockin aika, jolloin laajat kansanliikkeet ryhtyvät vastustamaan nykyistä suuntaa maailmassa? Nuoremmille lukijoille suosittelen lyhyeen historian oppituntiin Googleen hakusanoja: Woodstock, Nixon ja Watergate. Taustalle vielä Spotifystä tai juutuubista soimaan Jimi Hendriksiä, niin pääsette tunnelmaan.

Oletko sinäkin aina lukenut uutisesi väärin?

Clickbait puhututtaa tällä hetkellä paljon. Sitä liitetään paljon ns. valeuutisiin ja ns. vaihtoehtomedioihin. ("Vaihtoehto" on jännittävä sana tässä yhteydessä. Tulee mieleen rinnastuksia vaihtoehtohoitoihin, jotka ovat sellaisia että herää kiistakysymys siitä ovatko ne vaihtoehtoisia hoitoja vai vaihtoehtoja hoidolle... Tässä mielessä yhteys on ihan hyvä.)

Toimeen tulemisesta

Fanitan usein antisankareiden perään. Mutta on minulla silti tavallaan yksi sankarikin. Vanhan ajan televisio tuotti sellaisen sarjan kuin "Ihmemies MacGyver". Sarjan sankarina toimiva Angus MacGyver oli siitä mielenkiintoinen hahmo, että hän tuli toimeen lähes kaikkien kanssa. Itse en ole kovin mukava ihminen, mutta olen kuitenkin jossain määrin yrittänyt tavoitella tätä samaa. Onnistumisen kanssa on vähän niin tai näin.

Totuuden jälkeinen aika - vai mikä se oli

Kummastelen muodikasta sanailua totuuden jälkeisestä ajasta. Vaaleissa valehtelua pidetään merkkinä siitä, vaikka vaaleissa on aina valehdeltu. Kuinka se on nyt unohtunut?

 

Vuoden sana: Totuudenjälkeinen. Post-truth.

Vuoden sanaksi on valittu "post-truth".

Brexit:in ja Trump:in jälkimainingeissa tämän sanan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti.

Huonompi juttu on, että valheita alkaa jo tulla päin näköä ihan liikaakin.

Ja se murentaa luottamusta, joka on yksi tärkeä voima, joka pitää yhteiskuntia toimivina.

 

Enough of this shit.

Sääntö-Suomi: Näin pistät myllyn pyörimään ja saat ilmaista mainosta

Ajassa on jo pitkään liikkunut kansalaisten kypsymistä niin sanottuun sääntö-Suomeen. Edes hallituksen norminpurkutalkoot eivät ole hillinneet sitä, että sääntö-Suomella edelleen irtoaa paljon julkisuutta ja saa kansalaisten sympatiat osakseen.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä