Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Työmarkkinoiden pelisäännöt

Paikallinen sopiminen palkoista = paikallinen uhkailu ja kiristys työpaikoilla

Paikallinen sopiminen on kaunis ajatus, jolla on ruma tarkoitus. Huolestuin työministeri Lindströmin ilmoituksesta ajaa paikallista sopimista. Elinkeinoelämä yrittää saada kansan uskomaan työpaikkojen säilyvän, jos vähän joustetaan sieltä täältä. Oikeasti tavoitteena on saada aikaan halpatyömarkkinat lakkauttamalla sitovat työehtosopimukset. Valta-asetelman tasapaino halutaan siirtää ammattiyhdistyksiä ja ihmistä suosivasta elinkeinoelämää ja pääomia suosivaksi.

Purkaako työnantajien karenssi toisen henkilön palkkaamiselle samaan tehtävään?

Kun työllisyysaste laskee, käy aina vain ilmeisemmäksi, että työnhakijoista löytyisi irtisanotun henkilön tilalle se paremmin yrityksen tarpeita vastaava osaaja - vaikka heti irtisanomisten jälkeen.

Olisiko aika kyseenalaistaa työllistymisen esteeksi muodostuneen lainsäädännön mielekkyyttä? Pitäisikö purkaa ne karenssiajat, jotka työsopimuslaki asettaa työnantajille, koskien uuden henkilön palkkaamista vastaaviin tehtäviin kuin mistä työntekijä/-tekijöitä on irtisanottu?

Työehtosopimusten "tulkintaan" joku tolkku

TYÖMARKKINOIDEN PELISÄÄNNÖISSÄ PARANTAMISEN VARAA

 

Pohjalainen käsitteli pääkirjoituksessaan 17.2. mahalaskuun päättyneitä työmarkkinoiden pelisääntöneuvotteluja. Kirjoitus antaa aiheen muutamaan täsmennykseen.

 

”Yksi keskeinen vaatimus ay-liikkeeltä on, että myös työnantajien pitää saada rangaistus, jos he syyllistyvät esimerkiksi alipalkkaukseen tai muuten rikkovat työehtosopimuksia.”

 

Huomio laittomien lakkojen syihin

Julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 25.2.2015

 

Huomio laittomien lakkojen syihin

Suomalainen sopimusyhteiskunta joutui kritiikin kohteeksi runsas viikko sitten, kun työmarkkinajärjestöjen neuvottelut työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamisesta päättyivät tuloksettomina. Julkisessa keskustelussa päähuomio on kiinnittynyt kysymykseen niin sanottujen laittomien lakkojen ehkäisystä korottamalla niistä koituvia hyvitysmaksuja. Oikeasti kysymys on siitä, halutaanko paneutua laittomien lakkojen syihin syyllisten etsimisen sijasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä