Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Väestökehitys

"Halu tehdä muita minua kiinnostavia asioita" menee perheen perustamisen edelle

Luin tämän kirjoituksen pohjaksi uuden perhebarometrin ja minua yllätti, että väestötutkijat ovat yllättyneitä syntyvyyden laskusta. Itselleni tämä ei suinkaan ole mikään yllätys, sillä olen työskennellyt kuntajohtajana kunnissa, joissa syntyvyyden aleneminen on ollut rajua. Syy tähän on ollut lisääntymisikäisen väestön väheneminen ja erityisesti 18-30-vuotiaiden naisten osuuden pieneneminen harvaan asutuissa kunnissa. Hedelmällisyys on pysynyt kohtuullisen hyvällä tasolla muuhun maahan verrattuna, tosin myös täällä pienentynyt.

Demografinen itsemurha uhkaa

Iltasanomat referoi Politica lehteä, jonka mukaan Suomesta on tulossa Euroopan Japani ainakin väestörakenteen osalta. Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen vaikeuttavat hyvinvointipalvelujen rahoitusta. Kouluja suljetaan ja vanhustenhoitopalveluja lisätään. Väestöllinen huoltosuhde eli lasten ja vanhusten suhde työikäisiin valtiotalouden kannalta heikkenee, kun esimerkiksi pitenevä elinaika lisää vanhusväestön määrää.

Naiset - maaseutu kutsuu

Me olemme molemmat saaneet kasvaa maatilalla, joka oli automaattisesti sukupuolineutraali ympäristö. Maatilalla oli itsestään selvää, että tyttö osaa yhtä hyvin ajaa traktoria, lypsää lehmän tai leipoa pullataikinan kuin poikakin. Meille keskustelu siitä, kumman sukupuolen edustajat ovat vaikkapa parempia johtajia, vanhempia tai yrittäjiä, tuntuu vieraalta. Kuitenkin näemme omassa työelämässämme, että sukupuoliroolit ovat edelleen vahvasti esillä myös maaseudulla. 

"Vain mamut synnyttävät"

Suomalaisen valtamedian piirissä käydyssä keskustelussa en ole nähnyt puheenvuoroja, joissa oltaisiin huolestuttu siitä, että suomalainen yhteiskunta on suurimman väestöllisen muutoksen edessä koskaan ja että siihen liittyy hyvin suuria turvallisuuspoliittisia haasteita. Rupesin taas tätä miettimään, koska ystäväni Tero Paloheimo oli parisen viikkoa sitten ensimmäistä kertaa pariin vuoteen Lähi-Itäkeskuksessa ja oli näkemästään tyrmistynyt. Suomalaiset olivat kaikonneet.

Katso miten oma kuntasi on kaatunut!

Suomen Kuvalehti julkaisi listaukset 57 kaatuvasta kunnasta. Jutun oli kirjoittanut Eeva-Liisa Hynynen, jonka SK kertoo olevan kuntatalouteen erikoistunut vapaa toimittaja. Aineisto perustui puolestaan Timo Aron selvitykseen. Nämä kaatuvat kunnat (kuudesosa Suomen kunnista muuten) oli Aron selvityksen perusteella piirretty kartalle.

Mirjami ja Bengt...

Mirjami, josta tykkään, kirjoitti juuri äsken seuraavan blogin: "Rikas syö köyhän pöydässä!". Niin paljon kuin Mirjamia kunnioitankin, niin blogin otsikko on hirveän vanhanaikainen. Sillä ei kylläkään seuraavia vaaleja voiteta (tai ehkä väliaikaisesti).

Kiina demografisen katastrofin kynnyksellä

Olemme tottuneet pitämään Kiinaa rajattomien väestöresurssien maana, joka kasvun hidastuessakin nousee maailman suurimmaksi taloudeksi ja samalla Yhdysvaltojen kanssa tasavertaisesti kilpailevaksi supervallaksi. Eli jos 1900-luku oli USA:n, nykyisestä on ennakoitu Kiinan vuosisataa. Nuo skenaariot uhkaavat kuitenkin kaatua maan väestökehityksen ongelmiin.

Tunnistetut haasteet

Ei tuhlata ruutia - syntyvyys nousuun!

Tuntuu, että kädet nostetaan aina pystyyn Suomen hupenevan syntyvyyden edessä. Keinoja kuitenkin löytyy varmasti! Se onkin sitten eri juttu, että mitkä niistä toimivat, mutta kaikkea täytyy nyt kokeilla. Toivottavasti sentään muiden maiden mahdollisia yrityksiä on seurattu ja asiantuntijamme ovat niistä perillä. Tätäkään kun ei valitettavasti voi pitää itsestään selvyytenä.

Suomi on matkalla kohti väestökatastrofia

Meille on vuosikausia kerrottu siitä, kuinka väestö ikääntyy ja kuinka se on yksi suurimmista haasteista, joita yhteiskuntamme kohtaa. Väite on myös totta, sillä tilanne vähentää yhtä aikaa työvoimaa ja siten potentiaalisten nettomaksajien määrää, leikkaa talouskasvua sekä lisää julkisen sektorin menoja. Usein väitteen kanssa valitetaan saman hengenvetoon alentunutta syntyvyyttä ikään kuin aikamme ilmiönä, mutta silloin ollaan jo hiukan hakoteillä.

Kehitysavun ehdoksi naisten asema, koulutus sekä erityisesti perhesuunnittelu

Kenialaistaustainen Wilson Kirwa tuli ensimmäisen kerran Suomeen 1997. Hänen tarinansa on täynnä mielenkiintoisia käänteitä, jotka ovat rohkaisevia. Uusin vaihe liittyy markkinoille lanseerattavaan kahviin. Siinä yhdistyy maahanmuutto, yrittäjyys, kauppa, suomalais-kenialainen sisu ja raaka-ainetoimittajien arvostaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä